Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) katılımcıların BES’teki varlıklarını bankalardan kredi alırken teminat gösterebilmesine yönelik atılabilecek bir adımın sektörü olumlu etkileyeceğini söyledi.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Mübarek Ramazan ayının, sektör basını açısından en renkli yönlerinden birisi de sigorta ve emeklilik şirketlerinin verdikleri ‘iftar yemekleri.’ Yapılan organizasyonlarda, bireyler hep birlikte oruç açarlarken, şirket yöneticilerine birçok konuda soru sorma fırsatını da yakalıyoruz. Sektörde iftar yemeklerini artık geleneksel hale getiren şirketlerin başında da ‘Vakıf Emeklilik’ geliyor. Şirketin, 7 Haziran’da gerçekleştirdiği iftar yemeği bu kez, şirketin Ortaköy’deki Genel Müdürlük binasında gerçekleşti. Vakıf Emeklilik’in boğaza nazır yerinde gerçekten de güzel bir gece geçirdik; ayrıca şirketin yeni genel müdür yardımcıları ile de tanışma fırsatı bulduk. Yemek sırasında Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı ile de sohbet etme imkânı yakaladık. Aldığım notları paylaşacak olursam Obalı, öncelikle katılımcıların Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) varlıklarını bankalardan kredi alırken teminat gösterebilmesinin sektörü olumlu etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
6 milyon çalışanın daha sisteme girmesi bekleniyor
BES’teki varlıkların teminat gösterilebilmesinin, bireylerin sisteme olan ilgisini daha da artıracağını belirten Obalı, “Devlet katkısının da tamamı değil, hak ediş kadarı teminat gösterilebilir” önerisinde bulunuyor. Obalı, Türkiye Sigorta Birliği’nin de (TSB) bu konuda çalışma yaptığını kaydediyor. Bu ay yeni etabı başlayacak Otomatik Katılım Sistemi (OKS) konusunda da iyimser olan Obalı, yaklaşık 6 milyon kişinin yani, potansiyelin henüz yarısının sisteme girdiğini vurguluyor ve önümüzdeki dönemde 6 milyon çalışanın daha sisteme girmesinin beklendiğini söylüyor. Çalışanların da artık OKS ile ilgili daha bilinçli olduğunu ifade eden Obalı, çıkış oranında bu yıl trendin aşağı yönlü olduğunu vurguluyor.
Faizsiz emeklilik fonları BES’e ilgiyi artırdı
Faizsiz emeklilik sisteminin de Türkiye’de her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Obalı, faizsiz emeklilik fonlarının toplumun birçok kesiminin sisteme ilgisini yükselttiğini ve sisteme katılımın artmasını sağladığını kaydediyor. Faizsiz fonların tüm emeklilik fonlarına oranı, BES’te yaklaşık yüzde 8,63, otomatik BES’te yüzde 64 olarak seyrediyor.
Son 1 yılda emeklilik fonlarında en yüksek getiri Vakıf Emeklilik’te
Yemek sırasında tanışma fırsatı bulduğum Vakıf Emeklilik Genel Müdür Yardımcıları Cenk Torgalöz ve Ender Şenol’la da Vakıf Emeklilik’in emeklilik fonları ile ilgili sohbet ettim. Aldığım bilgilere göre, Vakıf Emeklilik’in emeklilik fonları son 1 yıllık dönemde ortalama yüzde 12 getirisiyle sektör lideri. 2018 yılının ilk 5 ayında da şirketin fonları ortalama getiri itibarıyla sektörde 2’inci sırada. Şirketin, ayrıca sektörde ‘faizsiz fonlar’ da iddiası sürüyor. Söz konusu fonlarda yüzde 20’lik pazar payı ile sektör lideri olan şirket, mevcut payını korumayı hedefliyor. Şirket, faizsiz olarak Akustik Faizsiz, Yeni Armonik Faizsiz ve Yeni Ritmik Faizsiz BES olarak 3 faizsiz BES planı sunarken, 5 faizsiz Gruba Bağlı Bireysel Emeklilik planı seçeneği sunuyor.