23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Fabrika yangınları soru önergesi oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, özellikle son bir yılda, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde çıkan fabrika yangınlarının dikkat çekici boyutlara eriştiğini belirterek, TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürsel Tekin, son bir yıl içinde başta İstanbul olmak üzere birçok ilde çıkan fabrika yangınlarını TBMM gündemine taşıdı. Her biri milli servet olan fabrikaların yanarak yok olmasını kabullenmenin mümkün olmadığını söyleyen Tekin, son dönemde artan fabrika yangınlarının hangi sebeplerden kaynaklandığını doğru olarak tespit etmek amacıyla TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Gürsel Tekin’in soru önergesinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplamasını istediği sorular arasında, sigorta sektörü ile ilgili olarak ise, “Yaşanan yangınlar sonucunda; sigorta şirketleriyle ne tür itilaflar yaşanmaktadır? 2017 yılından günümüze kadar geçen sürede, sigorta şirketleri tarafından karşılan zararın toplam tutarı nedir?” cümlesi yer aldı.

İstanbul’da 78 fabrika yangını yaşandı

CHP’li Tekin, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın cevaplandırması için verdiği önergede, ayrıca şunlar yer aldı: “Fabrika yangınları neden önlenemiyor? Eksiklikler nedir? Ne yapılmalıdır? Ve son bir yılda gerçekleşen yangınlar sonucunda kapanan fabrikaların ekonomiye etkisi, başta işsizlik olmak üzere ne gibi sonuçları olacaktır? Tüm bu soruların yanıtı almak için Meclis Başkanlığı’na vermiş olduğum soru önergemi gündeminize alarak değerlendirmeniz rica ederim.”

Verdiği soru önergesinde aşağıdaki sorularının Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, şunları söyledi: “İstanbul İtfaiyesi’nin istatistiklerine göre 2018 yılının Ocak ve Haziran ayları arasında 78 fabrika yangını yaşandı. Son 5 yılın verilerine göre bu sayı, 2017’den sonra görülmüş en yüksek sayı oldu. Bu yangınların bazılarında facianın eşiğinden dönüldü, çok sayıda işçi yanarak ya da dumandan etkilenerek yaralandı. Gerçekleşen yangınlar neticesinde birçok fabrika da kullanılamaz hale geldi. Her biri milli bir servet olan fabrikalarımızın yanarak yok olmasını kabullenmemiz mümkün değildir. Son dönemde artan fabrika yangınlarının hangi sebeplerden kaynaklandığı doğru olarak tespit etmeniz gerekmektedir. Resmi İstatistiklere göre; haziran ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 33 oranında azalma meydana geldi. Kapanan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 16.47, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 22.06 gerçekleşti. Kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.36 azaldı.”

Sigorta şirketleri ile sorun yaşanıyor mu?

Gürse Tekin ayrıca aşağıdaki sorularının da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından cevaplandırılmasını istedi:

  • 2017 yılından günümüze kadar geçen sürede, toplamda kaç fabrikada yangın ve patlama gerçekleşmiş, bu yangınlarında kaç yurttaşımız yaralanmış ve hayatını kaybetmiş?
  • İşçi sağlığı ve güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan fabrika yangınları neden önlenemiyor?
  • Eksiklikler nedir? Ne yapılmalıdır?
  • Son zamanlarda gerçekleşen fabrika yangınlarının kaçında; Yangından Korunma Yönetmeliği’ne uygun davranılmadığı tespit edilmiştir?
  • Yaşanan yangınlar sonucunda; sigorta şirketleriyle ne tür itilaflar yaşanmaktadır? 2017 yılından günümüze kadar geçen sürede, sigorta şirketleri tarafından karşılan zararın toplam tutarı nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER