23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Euler Hermes: Birleşik Krallık’ta iflaslarda artış yaşanabilir

Euler Hermes’in Raporu’nda 2016’nın ikinci çeyreğinde, AB’den ayrılma kararı alan Birleşik Krallık’ta ekonominin durgunlaşma riskinin yüksek olduğu belirtilirken, iflaslarda artış yaşanabileceğine dikkat çekildi.

23 Haziran’da gerçekleşen Brexit referandumu sonrasında, Birleşik Krallık’ın Birlik’ten ayrılma kararının yankıları sürüyor. Euler Hermes’in “Haftalık İhracat Risk Görünümü” Raporu’nda, oy verenlerin yüzde 51,9’unun, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma yönünde oy kullandığı referandum sonrasında Birleşik Krallık’ta yaşanabilecek muhtemel gelişmelere dikkat çekildi. Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran tarafından hazırlanan Rapor’da, 2016’nın ikinci çeyreğinde Birleşik Krallık’ta ekonominin durgunlaşma riskinin yüksek olduğu belirtilirken, iflaslarda artış yaşanabileceği vurgulandı. Raporda verilen bilgilere göre, 2016’nın ikinci çeyreğinde ekonominin durgunlaşması riski yüksek. 2015’te yüzde 2,3 artış kaydeden gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin 2016’da hızlı bir düşüşle yüzde 1 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Uzun vadede etki büyük olacak

Uzun vadede ise ekonomi referandum sonuçlarından daha şiddetli bir şekilde etkilenecek. AB ile yapılacak müzakerelerin sonuçlarıyla ilgili belirsizlikler nedeniyle GSYH büyümesi, ihracat ve yabancı yatırım gibi göstergelerde daralma kaydedilebilir. Raporda ayrıca, Birleşik Krallık’ın, AB’den ayrılma doğrultusunda oy vermesi sonrasında Japon Yeni’nin (JPY) canlanmaya devam ettiği belirtilirken bu durumun Japonya’nın ticaretini tehdit ettiğine dikkat çekildi. 

Türkiye 2016’da yüzde 3.6 büyür

Euler Hermes’in “Haftalık İhracat Risk Görünümü” Raporu’nda, Türkiye ekonomisi ile ilgili gelişmelere de yer verildi. Türkiye’de 2016’nın birinci çeyreğindeki GSYH’nin yüzde 4,8 büyüdüğü hatırlatılan Rapor’da şu bilgiler yer aldı: “Ayrıntılar, birinci çeyrekteki büyümenin arkasındaki itici güçlerin hareketli tüketici harcamaları (yıllık yüzde 6,9) ve yükselen kamu harcamaları (yüzde 10,9) olduğunu gösteriyor. Euler Hermes, Türkiye’nin 2016’da yıllık büyümesine yönelik tahminini de yüzde 3,6 olarak revize etti.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER