23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

2023 yılında daha çok firma çalışanlarına TSS yaptıracak

Şirketler, aidiyet duygusunu güçlendirmek için çalışanlarına yan haklar konusunda daha cömert davranmaya başladı. ‘Esnek Yan Haklar’ olarak tanımlanan bu haklar arasına son dönemde ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ da eklendi. Araştırmalara göre son iki yılda çalışanlarına yan hak olarak ‘sağlık sigortası’ sunan şirketlerin sayısında belirgin bir artış var.

SEVGİ BAŞARAN / SİGORTAMEDYA

Pandemi ile birlikte ‘sağlık’ en önemli konumuz oldu. Salgın sonrasında sağlık sektörüne yapılan yatırımlar artarken, hem bireyler hem de kurumlar açısından ‘sağlık sigortası’na sahip olmak önemli bir ayrıcalık haline geldi. Bu kapsamda sigorta şirketlerinin sunduğu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ürünlerine ilgi artarken, birçok şirket çalışanlarına özel hazırladığı esnek yan haklar arasına ‘sağlık sigorta’larını da dâhil etti. Yapılan araştırmalar da bu durumu destekliyor. Endeavor Türkiye ve Melon’ın ortak yürüttüğü ‘Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu’nda çalışanlar için şirketlerin uyguladığı esnek yan hakların oldukça arttığına yer veriliyor. Rapora göre özel sağlık sigortası sağlayan şirket oranı yüzde 57 olarak öne çıkıyor. Bu oranın geçtiğimiz yıla göre yüzde 7’lik bir artış̧ gösterdiğini belirtmekte fayda var. Yine rapora göre özel sağlık sigortası sağlayan şirket oranında son iki senede belirgin bir artış̧ gözlemleniyor. Sigorta sektörü yetkilileri ise, sadece İstanbul’da değil, Anadolu’da faaliyet gösteren firmaların da çalışanlarına özellikle TSS poliçesi yaptırdığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “2023 yılında daha fazla şirket çalışanlarına esnek yan hak olarak sağlık sigortasını ekleyecek.”

Özel sağlık sigortası sunan şirket oranı yüzde 57

Endeavor Türkiye ile Melon’un ortak yürüttüğü ‘Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar’ raporu dördüncü defa yayınlandı. Raporda çalışanlar için şirketlerin uyguladığı yan hakların oldukça arttığına yer veriliyor. Örneğin neredeyse bütün şirketler çalışanlarına özel sağlık sigortası ya da tamamlayıcı sağlık sigortası sağlamaya başladı. Rapordan öne çıkan veriler incelendiğinde ortaya çalışanlar için oldukça önemli sonuçları ortaya koydu. Rapordaki veriler, şirketlerin yüzde 90’ının çalışanlarına tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası sunduğunu gösteriyor. Özel sağlık sigortası sağlayan şirket oranı ise yüzde 57 olarak öne çıkıyor.  Bu oranın geçtiğimiz yıla göre yüzde 7’lik bir artış̧ gösterdiğini belirtmekte fayda var. Özel sağlık sigortası sağlayan şirket oranında son iki senede belirgin bir artış̧ gözlemleniyor.

Sadece İstanbul’dan değil, Anadolu’dan da talep yüksek

Pandemi ile birlikte TSS tarafında ciddi bir artış gözlemlendiğine dikkat çeken Doğan Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Selcen Gür, “Sadece İstanbul’da değil, Anadolu’da faaliyet gösteren firmalar da artık çalışanlarına özellikle TSS poliçesi yaptırıyor. 2021 yılında 2020 yılına göre TSS sigortalı sayısında yüzde 61.5 oranında artış yaşandı. Sağlık sigortası branşında ise genel anlamda 2020 yılına göre 2021 yılında yüzde 35 oranında poliçe üretim artışı görmekteyiz. Benzer oranları biz de Doğan Sigorta Brokerlik olarak kendi şirketimize yönelik özel sağlık sigortası ve TSS taleplerinde görmekteyiz” dedi.

Doğan Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Selcen Gür

Bu zamana kadar sağlık poliçesi olmayan firmaların ön çalışma talep ettiklerine dikkat çeken Gür, şöyle devam etti: “Hatta bazı firmalar 2023 başında poliçe yaptıracağını taahhüt ediyor. Önceki yıllara oranla 2023 yılında daha çok firmanın çalışanlarına sağlık sigortası yaptıracağını öngörüyoruz. TSS poliçelerinin COVİD tedavisini ödüyor olması ayrıca teminat ve asistans hizmetlerinin eklenmesi bu poliçeyi firmalar için daha cazip hale getirmiş durumda. Bu gelişmelerin hem şirketlerin bilinçlenmesine, hem de çalışanların kaliteli ve konforlu bir hizmet almasına katkı sağladığını görüyoruz.”

TSS, kurumların çalışanlarına sigorta yaptırmasıyla büyüyor

TSS poliçesine sahip sigortalı sayısının 3 milyonun üzerine çıktığını belirten AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, “Sadece bireyler değil kurumsal firmalar da çalışanlarına yan hak olarak TSS hizmetini eklemeye başladı” diye konuştu.

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken

AXA Sigorta olarak son beş yılda 500 bin tamamlayıcı sağlık sigortasına ulaştıklarının altını çizen Yavuz Ölken, şunları söyledi: “Aslında tamamlayıcı sağlık sigortası ya da sağlık sigortası bütün aileyi birleştiren bir ürün. Bu sayede aile sigortacılığının ilk adımının başladığına inanıyoruz ve bunu çok önemsiyoruz. Acentelerimize de bunu tavsiye ediyoruz. Tabii burada da bütün mesele penetrasyonu arttırıp tabana yayılıp maliyetleri olabildiğince daha makul seviyelerde tutup daha sürdürülebilir bir fiyatlama politikasıyla yönetmek. Bu anlamda da özel hastanelerle maliyet konularını sık sık görüşüyoruz. Tamamlayıcı sağlık aslında tam bir denge oyunu. Dengeli yönettiğimiz zaman bu pasta büyüyecek. Bu pastadan istifa eden herkes büyüyecek. Bizim bu branşa olan inancımız tam gaz devam ediyor. 2023’te inşallah güzel mesajlar, bazı yeni ürün hazırlıklarımız var. Kurumsal tarafta da çalışanlarına yönelik sunulan bu hakların artarak büyüyeceğine inanıyorum.”

İşten ayrılırken sağlık sigortası poliçenizdeki hakları kaybetmeyin!

Eskiden yalnızca büyük ve kurumsal şirketler tarafından sağlanan bir avantajken günümüzde birçok şirketin çalışanlarına kurumsal sağlık sigortaları sunmaya başladığını dile getiren Sigortam.net CEO’su Bora Uludüz, “Günümüzde şirketlerin çalışanlarına kurumsal sağlık sigortası çatısı altında sunduğu özel sağlık sigortası (ÖSS) ya da tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ürünleri çalışanlara önemli avantajlar sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Sigortam.net CEO’su Bora Uludüz

Bu noktada önemli bir uyarıda bulunan Bora Uludüz, şöyle devam etti: “Özellikle işten ayrılma döneminde çalışanların bazı haklarını kaybetmemesi için sürecin doğru yönetilmesi çok önemli. İşverenlerin, herhangi bir işten ayrılma durumunu aynı gün sigorta şirketine bildirme zorunluluğu bulunduğu için ilgili poliçeler bu tarih itibarıyla feshediliyor. İşten ayrılan çalışan yine kurumsal sağlık sigortası hizmeti sunan bir işyerine geçiş yapıyorsa burada süreç daha kolay ilerliyor. Çalışanların yalnızca yeni geçecekleri poliçede kazanılmış haklarının korunduğundan emin olması gerekiyor.” Çalışanın hemen yeni bir işe geçiş yapmayacağı ya da yeni işyeri tarafından kurumsal sağlık sigortası sağlanmaması durumunda ise bireysel sağlık sigortasına geçiş seçeneği bulunduğunun altını çizen Uludüz, “Geçiş haklarının korunması için bunun işten çıkış yaptıktan sonraki 30 gün içerisinde tamamlanması gerekiyor. En önemli kazanılmış haklar olan ömür boyu yenileme garantisi ve bekleme süresinden muaf olma avantajları, zamanında başvuru yapılmadığı için yeni şirkette geçerli olmayabiliyor. Özel şartlar her sigorta şirketinde farklı uygulanabildiği için geçiş yapılan sigorta şirketinin geçiş prosedürlerini iyi incelemek gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER