Aksigorta’nın kadın-erkek farklılıkları konusunda ilginç bulgular öne çıkaran ev-eşya kazaları ve güvenliği araştırmasına göre erkeklerin yüzde 47’si televizyonu koruma altına almak isterken, kadınlar önceliği buzdolabına veriyor.
Aksigorta’nın Yöntem Araştırma’ya Mart ayında yaptırdığı, ev-eşya kazaları ve güvenliği araştırmasında ilginç sonuçlar çıktı. İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Kayseri, Malatya, Samsun, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır ve Trabzon’da yaşayan, kotalı örneklem yöntemi kullanılarak belirlenen 18-50 yaş grubuna dahil Türkiye kent nüfusu temsili, toplam 960 kişi ile ağırlık kullanılmadan, CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada; ev-eşya kazalarına yönelik sigorta yaptırma oranının sadece yüzde 3 olduğu tespit edildi. Sigorta, alarm sistemi gibi farklı servisler yardımı ile koruma önlemi almayı düşünenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 20 seviyesinde.
Evini korumak için sigorta yaptırabileceğini söyleyenlerin en yüksek olduğu yaş grubu, 55–64 yaş aralığı oldu. Sigorta yaptırma eğilimi, sosyo-ekonomik statü düzeyi düştükçe azalıyor.
Tatile giderken kapıyı kilitleyerek önlem alıyoruz
Araştırmada, hedef grubun yüzde 24’ünün, tatil döneminde evini korumak için hiçbir şey yapmadığı ortaya çıkarken; herhangi bir aksiyon aldıklarını belirtenlerin yüzde 35’inin ise, aslında sadece kapılarını kilitleyerek önlem aldıkları belirlendi. İnsanlar, evlerinden ayrılmadan önce, temel sorun olarak kabul ettikleri elektrik, su ve doğal gaz tesisatı ve bunlarla ilişkili noktaları daha çok kontrol ediyorlar. Hedef grubunun sadece üçte birinin, evden çıktıktan sonra geri dönerek kontrol etme davranışı gösterdiği belirlendi.
Öncelik cep telefonunda
Hedef grubun sadece yüzde 13’ü, henüz bir ev kazası tecrübesi olmadığını belirtirken; yaklaşık yarısı (yüzde 46), banyo su sızıntısı, sıva çatlağı ve elektrik kesintisi nedeniyle elektronik eşyaların bozulması sorunlarını yaşadıklarını vurguladılar. Araştırmada genel olarak, beyaz eşya, televizyon ve elektronik eşyaların korunmak istendiği ortaya çıkarken; cep telefonunu koruma isteğinin oldukça düşük çıkması dikkat çekti. Cep telefonu koruma isteği, 18–24 yaş arasında, yüzde 19 oranıyla en yüksek düzeye ulaştı. Araştırmada ortaya çıkan genel eğilim, evde kıymetli eşya tutulmaması yönünde. Böyle bir alışkanlığı olanların yarısı da kasa kullanıyor.
Kadınların ve erkeklerin ilk beşi değişiyor
Araştırma sonuçlarında, kadın-erkek ve bölgesel farklılıklar konusunda da ilginç bulgular öne çıktı. Erkeklerin yüzde 47’si televizyonu koruma altına almak isterken; bu oranın kadınlarda yalnızca yüzde 30 olması dikkat çekti. Erkelerin korumak istedikleri ilk 5 eşya sırasıyla, TV, buzdolabı, bilgisayar, küçük elektrikli ev eşyaları ve çamaşır makinesi olurken; kadınlarda ilk 5, sırasıyla şöyle oluştu: Buzdolabı, TV, çamaşır makinesi, küçük elektrikli ev eşyaları ve bulaşık makinesi.
Kadınların % 35’i kontrol için geri dönüyor
Araştırma sonuçlarında bir başka ilginç nokta ise; dışarı çıktıktan sonra bir eşyayı kontrol için eve geri dönme alışkanlığında görüldü. Bu alışkanlığın görülme oranı, kadınlarda, (yüzde 35) erkeklerden (yüzde 29) daha yüksek çıktı. Kıymetli eşyalarını yatak odalarında sakladığını belirtenlerin oranı, kadınlarda yüzde 22 iken; erkeklerde yüzde 12 olarak gözlemlendi.
Kadınlarda ilk sırada ve erkeklerde ise ikinci sırada çıkan “buzdolabını koruma almak isteyenler” grubunda en yüksek düzey; yüzde 49 ile Orta Anadolu Bölgesi’nde gözlemlendi. İlk kontrol edilen noktalar arasında yer alan “doğalgaz”ın, yüzde 13 ile en az Ege Bölgesi’nde kaygı oluşturduğu gözlemlendi.