Pandemi sonrası, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, merkez bankaları ve ekonomi yönetimlerinin, enflasyonla mücadelede birtakım zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Özer Şimşek, “Türkiye’de talep yönlü enflasyon yoğunluğunu korurken arz yönlü enflasyonun etkisi azalmış durumda. Ancak, enflasyonla mücadelede belirgin bir başarı elde edilememiş durumda” dedi.
Son yazısında enflasyonla mücadelede faiz sarmalını ele alan Özer Şimşek, enflasyonun kökenleri, mevcut durumu ve faiz politikasının ekonomik etkilerine değinerek çözüm önerilerini sıraladı.
Makro iktisat politikalarının odak noktası olan fiyat istikrarının, enflasyonla mücadelede temel bir hedef olduğunun altını çizen Şimşek, pandemi sonrası, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, merkez bankaları ve ekonomi yönetimlerinin, enflasyonla mücadelede birtakım zorluklarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Şimşek, enflasyonun kökenleri arasında talep yönlü enflasyon, arz yönlü enflasyon, maliyet kaynaklı enflasyon, piyasa psikolojisi ve para arzı etkilerinin bulunduğunu belirterek “Türkiye’de ise talep yönlü enflasyon yoğunluğunu korurken arz yönlü enflasyonun etkisi azalmış durumda. Ancak, enflasyonla mücadelede belirgin bir başarı elde edilememiş durumda” dedi.
“Yüksek faizler ekonomik dengeleri olumsuz etkiliyor”
Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltmesine rağmen, bankaların mevduat faizlerinin bu oranları takip etmemesinin enflasyonun kontrol altına alınmasını zorlaştırdığını söyleyen Şimşek, “Yüksek faizler, konut arzını düşürerek kira fiyatlarını artırıyor ve ekonomik dengeleri olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.
“Enflasyonla mücadelede daha etkili adımlar atılmalı”
Makro politikaların yanı sıra mikro düzeyde piyasaya müdahale eden politikaların benimsenmesi, taksit sayılarının sınırlanması ve lüks tüketim ürünlerine ÖTV getirilmesi, market gruplarıyla yapılan pazarlıklar sonucunda, temel gıda ve temizlik ürünlerinde fiyatların sabitlenmesi, kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesi ve yatırımların ertelenmesi, tüketici bilincinin artırılması ve fahiş fiyat uygulayan firmalara karşı kamuoyu desteğiyle mücadele edilmesi, asgari ücrete yıl sonuna zam yapılmaması ve enerji tasarrufu kampanyalarının düzenlenmesinin enflasyonla mücadelede etkili olabileceğini aktaran Şimşek, bunların yapılması halinde Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelede daha etkili adımlar atabileceğine vurgu yaptı.
Özer Şimşek’in yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.