Hazine’den tekafül sigortası için şifahen izin aldıklarını belirten Doğa Sigorta Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı “Görüşlerine ve fetvalarına itimat edilen kişilerden oluşan icazet kurulumuzu kurduk. En geç haziran ayında tekafül yapmaya başlayacağız” dedi.
Türk sigortacılığının uzun süredir gündeminde olan fakat bir türlü hayata geçirilmeyen tekafül (katılım) sigortası ürünleri kısa süre içinde katılımcılarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Doğa Sigorta Kooperatifi söz konusu sigorta ürünlerini piyasaya çıkaracak ilk şirket olmak için yoğun çaba gösteriyor. Doğa Sigorta Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, yaptıkları araştırmalarda Türkiye’de önemli bir kesimin faize çok duyarlı olduğunun altını çizerek, “Faize duyarlı kesim zorunlu olan sigortalar dışında hiçbir sigorta ürününe temas etmiyor. Hatta bazı zorunlu sigortaları da yaptırmadıklarını görüyoruz. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Türkiye’de kooperatifçilik adı altında tekafül (katılım) sigortası yapacak ilk şirket olmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı tamamladık ve en geç haziran ayında poliçe kesmeye başlayacağız ve büyük bir ilgi ile karşılaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.
Büyük bir ilgi bekliyoruz
Nihat Kırmızı, Türk sigortacılığına yönelik beklentilerini ve Doğa Sigorta’nın hedeflerini paylaştı. En önemli hedeflerinin tekafül sigortacılığı olduğunu belirten Kırmızı, “Burada katılan herkes sigortasını yaptırmış oluyor, hem de sigortasına devam ettirdiği sürece kooperatif üyesi ve ortağı oluyor” diye konuştu.
2014 yılında 30 milyon TL civarında bir prim üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Nihat Kırmızı, “Bu yıl ise hedefimiz 100 milyon TL civarı. Haziran ayı itibariyle tekafül sigortasının poliçelerini kesmeye başlayacağız. Hazine’den şifahen izin aldık. Şirketimiz içinde aynı çatı altında sürdürebileceğimizi söylediler. Görüşlerine ve fetvalarına itimat edilen kişilerden icazet kurulumuzu kurduk. Büyük bir ilgi bekliyoruz. Tekafülde hedefimiz yılsonuna kadar 35 milyon TL prim üretimi. Gerçek anlamda kooperatifçilik adı altında takafül yapan ilk şirket olacağız. Türkiye’nin en güvenilir 5 şirketinden biri olacağımıza inanıyoruz. Beş yıl sonra üretim hedefimizde 1 milyar TL” dedi.
Acentelerimiz tekafüle çok sıcak bakıyor
Söz konusu ürün konusunda nasıl bir çalışma yürüttüklerini açıklayan Kırmızı, acenteleriyle kısa süre önce bir araya geldiklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Neredeyse tüm acentelerimiz tekafüle çok sıcak bakıyor. Ürün satabileceklerini, sektörde ürün yelpazesinin çok açık olduğunu, sigorta yaptırmamış kişilerin ilgi göstereceğini, zorunlu sigortalar dışında sigorta ile hiç temas etmemiş kesimlerin ilgi göstereceğini düşünüyorlar. Aynı zamanda bizim de yoğun araştırmalarımız oldu, bu sigortayı yapan ülkelerde araştırmalar yaptık, gelişim süreçlerine baktık ve ülkemizde de olumlu bir yönde gelişiminin olacağını düşünüyoruz. Tabii ki sahadan alınacak veriler çok önemli bu yönde de araştırmalar yaptık, çünkü sahanın tepkisi çok önemli. Merakla bekleyen bir kesim var.”
Tekafüle elementer branşta girmeyi düşündüklerine dikkat çeken Kırmızı, “Zorunlu sigortada girmenin çok fazla bir etkisi olmayacaktır. İslami hassasiyeti olan bir kişi zorunlu olan trafik sigortasını yapıyor ama evini sigortalamıyor, işyerini sigortalamıyor. Sağlık branşında ise 2016’yı planlıyoruz. BES ise 2016 yılından sonra düşünebileceğimiz bir alan” dedi.
2018’e kadar 2-3 şirket daha başlar
İslam ülkelerine bakıldığında söz konusu ekonomilerin son 20 yılda diğer gelişmiş ülkelere göre misli misli arttığını dikkat çeken Kırmızı, sigortacılığın ise söz konusu ekonomilerde aynı oranda büyümediğini söyledi. “Çünkü oralarda da hassasiyet var” diyen Kırmızı sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Malezya ekonomisi çok gelişti ama sigortacılıkta penetrasyon oranı düşük kaldı. Ben inanıyorum ki bizim ülkemizin iyi bir tarafı var, daha entegre olmuş bir ülkeyiz bunun içine katılım sigortacılığını da katarsak sektör de bundan faydalanacak ve sektörü geliştirecektir büyütecektir. Biz tek kalmayacağız tabii ki, ilk biz olacağız ama 2018’e kadar en az 2-3 tane katılım sigortacılığı yapacak firma olacağını düşünüyorum. Bu bize hiçbir şey kaybettirmeyecek. Bu bizim sektörümüzü daha da büyütecek. Hassasiyeti olan insanların sigorta yaptıracak olması sigorta sektörüne çok olumlu yansıyacaktır.”
Nihat Kırmızı’dan…
►Hasarda ödemelerimizi bir hafta içinde ödemeye gayret ediyoruz. Özellikle bedenileri. Kasamızda nakit paramızda var. Bu yönde bir sorunumuz yok.
►Bankasürans tarafında birçok banka ile temaslarımız var. Özellikle tekafülü bekleyen katılım bankaları var ve nerdeyse el sıkıştığımız bir banka var.
►Her yıl 250 bin yeni ortak yapma gibi hedefimiz var. Sigortacılığa başladıktan sonra katılım sigortacılığında yoğunlaşma kararı aldık. Pişman değiliz şirketimiz çok iyi bir şekilde gidiyor. ►Kooperatif olduğumuz için zaten halka açık gibi gözükebiliriz. Firmamızı AŞ olarak yeniden yapılandırırsak belki halka açılma gibi bir planımız olabilir.
►Hazine bizden çok memnum olduklarını dile getiriyor. Bu bizi mutlu ediyor. Tekeffüle çok sıcak bakıyorlar.
►Bu sene çok prim üretelim, çok para kazanalım, acenteye çok verelim demiyoruz. Biz 10 yıl sonrasını düşünerek hareket ediyoruz.
►300’e yakın acentemiz var. Gelip geçici bir şirket olamadığımızı anladılar. Her geçen gün daha fazla acentelerden ilgi görüyoruz.
DÜNYA / YAKUP SAYAR