Epson’un, ülkelerin iklim değişikliği hakkındaki anlayışlarını ölçmek için hazırladığı İklim Gerçekliği Barometresi’ne İstanbul’daki su kıtlığı, yükselen sıcaklıklar ve orman yangınlarıyla birlikte Türkiye’deki en büyük sorun iklim değişikliği… Ankete göre Türkiye’de insanların yüzde 65,2’si iklim değişikliğinin en büyük sorun olduğunu düşünüyor.
Global teknoloji firması Epson’un 2021 yılından bu yana hazırladığı İklim Gerçekliği Barometresi’nin 2023 sonuçları Türkiye ile ilgili ilginç sonuçlar içeriyor. Ankete göre İstanbul’daki su kıtlığı, yükselen sıcaklıklar ve orman yangınlarıyla birlikte Türkiye’deki en büyük sorunun iklim değişikliği olduğu ortaya çıktı. Ankete göre Türkiye’de insanların yüzde 65,2’si iklim değişikliğinin en büyük sorun olduğunu düşünüyor. Yüzde 49,5’ine göre yükselen fiyatlar, yüzde 42,8’ine göre ise sığınmacı sorunu en önemli sorun olarak görünüyor.
30 binden fazla kişi katıldı
Epson’un İklim Gerçekliği Barometresi, tüm dünyada üçüncü kez açıklandı. Bu yılki Barometre, iklim krizinin gelişimi sırasında tutumların nasıl değiştiğine dair güncellemeler ve yeni iç görüler sunuyor. Bu yıl Barometre, önceki yıl 26.000 kişiye (2022’de) kıyasla 30.000’den fazla kişiyle düzenlendi. Ayrıca ilk kez, 1995’teki ilk Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı Taraflar Konferansı’ndan (COP) bu yana doğanların (COP kuşağı) tutumlarını daha iyi anlamaya çalışıyor.
Ülkenin yüzde 60 çölleşme riski altında
Türkiye’nin iklim manzarası hızla değişirken yükselen sıcaklıklar ve aşırı hava olayları artıyor. Yakın zamanda yaşanan orman yangınları, iklim eylemine acil bir ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, gelecekteki sıcak dalgaların daha ciddi hale geleceğini vurguluyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde su kıtlığı da bunun bir sonucu olarak göze çarpıyor. BM İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli, Türkiye’nin çölleşmeye karşı hassasiyetini vurguluyor ve ülkenin yüzey alanının yüzde 60’ının risk altında olduğunu söylüyor.
Türkiye dünyadan daha iyimser
Türkiye’de insanların yüzde 65.2’si, iklim değişikliğinin dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri olduğunu düşünürken; bu oran, Türkiye dahil olmak üzere G20 dışındaki pazarlarda yüzde 54,1 oldu. Türkiye’deki insanların yüzde 44.9’u, bir iklim felaketini kendi yaşamları boyunca önleyebileceğimize dair iyimserler ve bu oran, küresel ortalama olan yüzde 47’nin altında görünüyor. Türkiye’deki insanların yüzde 31.9’u, bir iklim felaketini kendi yaşamları boyunca önleyemeyeceğine dair kötümserler. Bu oran, küresel ortalama olan yüzde 26.6’nın üzerinde çıkıyor.
Nasıl önlem alınmalı?
İklim felaketinin farkında olan birçok insan iklim acil durumunu hafifletmek için bazı şeyler yapıyor. Türkiye’de katılımcıların bildirdikleri en yaygın eylemler ise şöyle:
- Geri dönüşüm alışkanlıklarını iyileştirme (%68)
- Daha fazla tekrar kullanılabilir malzeme kullanma, yani tekrar kullanılabilir alışveriş torbaları kullanma (%67.9)
- Plastik kullanımını azaltma (%67)
Gelecekte yapmayı planladıkları en yaygın eylemler ise şunlar olarak sıralanıyor:
- Elektrikli araca geçiş (%68.6)
- Yenilenebilir enerjiye geçiş (%61)
- İş sahibi olanlar için işyerinin net sıfır stratejisine taahhüt etmesini / genişletmesini teşvik etme (%52.8)