23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“Eksperlik sınavı beş yılda bir olmalı”

ODSED Başkanı İlter Mutlu Türk, SigortaMedya’nın “Eksperler sınav bekliyor. Yeni sınav açılmalı mı?” anketini değerlendirdi. Türk, “Eksperlik sınavı tek seferlik ve belirli bir kontenjan dahilinde, sadece eksperlik şirketi çalışanları ile mevcut belgesine yenisini eklemek isteyen eksperlere yönelik olarak düzenlenebilir” dedi.

SİGORTAMEDYA
İlter Mutlu Türk
ODSED Başkanı İlter Mutlu Türk

Oto Dışı Sigorta Eksperler Derneği (ODSED) Başkanı İlter Mutlu Türk, SİGORTAMEDYA’nın “Eksperler sınav bekliyor. Yeni sınav açılmalı mı?” anketini değerlendirdi. Eksperlik şirketi çalışanlarının da “sınav açılsın” çağrısına kulak veren Türk, ““Konuyu tüm boyutlarıyla ele almak gerekiyor. En son 2009 yılında yapılan eksperlik sınavının üzerinden 10 yıl geçti. Bu süre aslında mesleğe yeni insan kaynağı kazandırılabilmesi açısından çok uzun bir süre” dedi.

Dengeler alt üst oldu

“Öte yandan 2009 yılında düzenlenen sınavda mevcut sigorta eksperi sayısı kadar yeni eksper alımı yapıldı” diyen Türk, “Dengeler alt üst oldu. Şu anda pasif eksper listesinde, yani eksperlik belgesine sahip olmasına rağmen mesleği ifa etmeyen kişiler listesinde 588 kişi mevcut. Elbette bu meslektaşlarımızın bir kısmı kendisini emekliye ayırmış, bir kısmı halihazırda başka bir mesleği varken ‘bir gün lazım olur’ diyerek belge almış. Bir kısmı sigorta şirketlerinde çalışmakta iken kariyeri için faydalı olacağını düşünmüş. Ancak bu isimleri elediğimizde dahi mesleği ifa etmek için gerekli ortamı bulamayan kişi sayısının meslek tarihimizde hiç görülmediği kadar yüksek olduğunu görüyoruz. Ayrıca bu meslektaşlarımızla görüştüğümüzde, oto dışı kısmı için söylüyorum, 50’ye yakın meslektaşımızın da mesleği ifa etmeyi denediği ancak aradığını bulamayarak vaz geçtiğini gördük. Bu açıdan baktığımızda da yeni açılacak bir eksperlik sınavının bu listeyi daha da büyütmekten başka bir faydası olmayacağını söylemek mümkündür” şeklinde konuştu.

Eksperler ‘sınav açılsın’ diyor

Poliçeler birleştirildi

2009 yılında açılan sınavda branş bazında önemli bir kısıtlamaya gidildiğine ve her katılımcıya bir belge alma hakkı verildiğine vurgu yapan Türk, “Bölge bazında da kontenjanlar oluşturulmuştu. Bu yaklaşım o dönemde hem Anadolu’daki eksper ihtiyacının karşılanması hem de uzmanlaşma adına önemli bir adım olarak değerlendirilmişti. Pek çok meslektaşımız belgeyi aldığı bölgeden farklı yerlerde eksperlik yapmaya başladı. Buna ek olarak paket poliçelerin sayısının çok artmasıyla birlikte yangın ve mühendislik teminatları aynı poliçelerde birleştirildi. Nihayetinde sigorta şirketi tek belgeli bir meslektaşımızı bir hasara atadığında, ekspertiz sonrasında söz konusu meslektaşımız aslında hasarın kendi belgesine değil başka bir belgeye ilişkin olduğunu belirlediğinde bu husus sigorta şirketine bildirmek zorundadır. Bu durumda hasara ilgili belgeye haiz başka bir meslektaşımız atanmaktadır. Bu da maalesef sigorta şirketlerinin her iki belgeye de sahip eksperleri daha çok tercih etmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

Motivasyonu düşürüyor

Türk şunları söyledi: “Eksperlik sınavının 10 yıldır açılmıyor olması, eksperlik şirketi çalışanlarının da motivasyonlarını düşürmektedir. Bizler şirketlerimizde yüksek profilli çalışanlara ihtiyaç duymaktayız. Bu arkadaşlarımızın elde ettikleri gelir kadar önemli bir motivasyonları da sigorta eksperi olma hayalidir. Sigorta eksperliğinin bir okulu yoktur. Usta-çırak ilişkisine dayanır. O nedenle doğal olarak her çırak bir gün usta olmak ister. Sigorta eksperliği yaş engeline takılan bir meslek değildir. Gelişmiş ülkelerde 70 yaşın üstünde eksperler görmekteyiz. Üstelik bu insanlara önemli görevler verilmeye devam edilmektedir.”

Farklı bir boyutta değerlendirilmeli

Türk, değerlendirmesini şöyle tamamladı: “Tüm bu hususları, gerek ODSED Yönetim Kurulu olarak gerekse yaptığımız toplantılarda meslektaşlarımızdan gelen görüşlere istinaden değerlendirdiğimizde sınav sürecinin farklı bir boyutta değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varmış bulunmaktayız. Bu kapsamda Sigorta Eksperliği mevzuatında değişiklik yapılarak eksperlik sınavları belirli aralıklar ve kontenjanlarla tekrarlanmalıdır. Örneğin her 5 yılda bir aktif ve pasif listedeki eksper sayısının toplamının yüzde10’u kadar olacak şekilde düzenleme yapılabilir.”

“Bir sigorta eksperi iki yıl pasif listede kaldıktan sonra kaydı silinmelidir. Bu sayede arz/talep dengesini daha doğru belirlemiş oluruz. Kişinin sahip olacağı eksperlik belgesiyle, lisans diploması arasında bir korelasyon olmalıdır. Eksperlik her şeyden önce yetenek işidir. Adayların sigortacılıkla ilgili teorik bilgileri değil, sözel ve sayısal yetenekleri ile iletişim becerileri ölçülerek eleme yapılmalıdır.”

“Son olarak, 2009 yılı sonrasında oluşan yığılma ve belge dengesizliği sebebiyle, bundan sonra açılacak ilk eksperlik sınavı tek seferlik ve belirli bir kontenjan dahilinde, sadece eksperlik şirketi çalışanları ile mevcut belgesine yenisini eklemek isteyen eksperlere yönelik olarak düzenlenebilir.”

 

1 Yorum

  1. Kesinlikle katılıyorum eksperlik sinavi acilmalidir kac yil gecti bu sınava karar verenler neyi bekliyor acaba bu is tarafsizligini kaybetmedn acil sinav acilmalidir…..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER