23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Eksperler sınav bekliyor. Yeni sınav açılmalı mı?

Eksper bürosu çalışanları, yayınladıkları bildiriyle eksperlik sınavı düzenlenmesini istedi. Bildiride 2010 yılından bu yana eksperlik sınavı yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca “Ülkemizin nüfusuna, sigorta poliçesi adedine ve hasar sayılarına bakıldığı zaman sigorta eksper sayısının yetersiz olduğu görülmektedir” denildi.  

Sigorta eksperliği bürolarında çalışanlar bildiri yayınlayarak eksperlik kurs ve sınavının yapılmasını istedi. Yayınlanan bildiride “Sigorta eksperlik bürolarında çalışan binlerce büro personeli olarak uzun yıllardır çalışmakta olduğumuz mesleği yapabilmemiz adına sigorta eksperliği kursunun açılmasını beklemekteyiz. En son 2009 yılında gerçekleştirilen kursa katılan adaylar 2010 yılında kurs bitirme sınavlarını başarı ile gerçekleştirmiş ve ruhsatlarını alarak sigorta eksperliği faaliyetlerine başlamışlardır” denildi.

Bildiride ayrıca şunlara vurgu yapıldı:

“Belirtmiş olduğumuz sınavların gerçekleştirilmesinin üzerinden yaklaşık on yıl süre geçti. Yeni ruhsatlandırma yapılmamış olup belirtilen süre içerisinde bir kaç sefer yurt dışında eksperlik mesleğini yapanların ülkemizde sigorta eksperliği belgesi almasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2019 yılı Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) sınav takviminde yer almamaktayız. Günümüzde sigorta eksperliği faaliyetini yürüten TOBB Eksperler listesinde aktif olarak mesleği icra eden 1261 sigorta eksperi bulunmaktadır. Pasif liste kayıtlarına göre ise belgesi olup mesleki faaliyetlerini yerine getirmeyen 343 kişi bulunmaktadır.”

  Sigorta Eksperi Aktif -1259 Kişi Sigorta Eksperi Pasif- 343 Kişi
A-KARA ARAÇLARI 895 Kişi  
B-HAVA, DENİZ VE DEMİRYOLU ARAÇLARI 42 Kişi  
C-EMTİA VE KIYMETE İLİŞKİN NAKLİYAT 57 Kişi  
Ç-YANGIN, DOĞAL AFET, KAZA VE HIRSIZLIK 245 Kişi  
D-MÜHENDİSLİK 213 Kişi  
Not: 301 sigorta eksperinde tüm branş ruhsatları bulunmaktadır.    

Yeni ruhsatlandırmalar yapılmalı

“Ülkemizin nüfusuna, sigorta poliçesi adedine ve hasar sayılarına bakıldığı zaman sigorta eksper sayısının yetersiz olduğu görülmektedir. Eksperlik kursunun açılması için ihtiyacın oluştuğuna Müsteşarlıkça kanaat getirilmesi gerektiği belirtilmekte olup belirtilen süre içerisinde ülkemizde 7 sigorta şirketinin faaliyete geçtiği göz ününe alınması durumunda bile ilgili sektörün yaşadığı büyüme açık bir şekilde gözler önüne serilmektedir. Yukarıda bulunan tablodan yola çıkacak olursak 343 kişinin artık mesleği icra etmediği göz önüne alındığında 2009 yılındaki verilere istinaden ihtiyaç olarak kabul edilen 343 kişinin yerine yeni ruhsatlandırmalar yapılmasının gerekliliği gözler önüne serilmektedir.”

“Biz aktif olarak sigorta eksperliği mesleğini yerine getiren sigorta eksperliği bürosu çalışanları olarak yıllarca edindiğimiz mesleki bilgi ve birikim ile sigorta eksperi sıfatı kazanmamızın hakkımız olduğunu düşünmekteyiz.  Bu haklı talebimiz sebebiyle sınavı yapacak kurum olan Segem kurumunun yapacağı her türlü sınav ve kursa katılmayı; mesleki bilgi ve yeterliliğimizin sınanmasını talep etmekteyiz.”

ANKET:

Eksperler sınav bekliyor. Yeni sınav açılmalı mı?

Sonuçları göster

 


Eksper sayısı yeterli mi?
Sınav gerekli mi?


44 YORUMLAR

  1. Bu meslege 15 yılımı verdim eski yasa olan eksper yaninda sigortali olarak 5 yil çalışan ve lise mezunu olan oncelik taninacak kisilerin önünün açılması gerekmektedir. Uzun yillar emek verdim. Artik bizlerinde eksper sertifikasini alarak tecrubeye dayali olarak doğru hasar uygun tazminat tutarinin ödenmesi yönünde daha sağlıkli net kararlar vererek vermemizin önü açılmalı çözüm bekliyoruz

    • ya bi git arkadaş neymiş 5 yıl çalışanlara öncelikmiş hadiya !! ben bankacıyım eksperlerin ne kadar kazandığını biliyorum ve allahın her günü hayatımdan 1 saatimi bu sınava ayırıyorum çalışmak için sizlere fark atıcam belki gelip yanım da çalışırsınız 🙂

      • Sanki bankacı oldun da Boğaziçi’ni dereceyle bitirdin senin o çalıştığın sınav bu işin %1’lik kısmı sen çalış yinede kaldı ki Boğaziçi’de bitirsen her halükarda Emrah gibi bir arkadaşın yanında staj yapacaksın.

      • Oğuz!
        Sen sigortacılığın nesinden anlıyorsun?
        Hiç ekspertize gittin mi?
        Hiç günlerce yol yaptın mı?
        Genel şartlarda belirtilen maddeler hakkında bilgin var mı?
        Hiç yangın, dahili veya hırsızlık hasarı ile karşılaştın mı? Herhangi bir hasara ilişkin yorum yapabilecek boyutta bilgin var mı?
        Sen Allah’ın her günü hayatından 1 saat ayırıyorsun bu sınava. Biz (eksper ofisi çalışanları) her günümüzü bu iş için ayırıyoruz. Sınavı kazanarak girersin ama bu sektörde çalışmak adına işi bilen biri yanında olmadığı müddetçe hiç bir şey yapamazsın. Şirketlerden bir dosya bile alamazsın. Alsan dahi hiç bilgin olmadığı için yanında kendinden fazla para kazanacak insanlar çalıştırırsın.
        Bir süre sonra sıkılır bırakırsın. Veya gidip başka bir eksperin altında şu anda kazandığın paraya çalışırsın.
        Bilginin olmadığı işlere bulaşma aç kalırsın.

    • Banka müdürlüğü, yönetmenliği yapmış üniversite/yüksek lisans mezunu olan onlarca kişi şu an işsiz, neden lise mezunu olanlara öncelik olsun???????????

      • Çünkü bu iş mezuniyet ile olmuyor. Deneyiminiz yok ise bu sektörde iş alma şansınız yok. Sigorta eksperliği ile gayrimenkul eksperliğini karıştırmayın lütfen. Tüm sektörler artık bazı gerçekleri görmeye başladı. Önceden etiket amacıyla mezuniyet ön plandaydı. Ama artık öyle bir dünya yok. Kapitalizm; artık çalışanın ne kadar para kazandırdığına bakıyor, etikete değil..

  2. TÜRKİYE DEKİ EKSPERLERİN ÇOĞU İŞLERİN ZAYIFLIKLARI KONUSUNDA ŞİKAYETÇİDİR. YENİ BİR EKSPERLİK SINAVININ AÇILMASI ZATEN ZAYIF OLAN İŞLERİ TAMAMEN BİTİRECEKTİR. SEKTÖRDE ŞU AN İÇİN HİÇ BİR ŞEKİLDE EKSPER AÇIĞI BULUNMAMAKTADIR.

  3. Mevcut dosya sayıları ekspere düşen dosya sayılarında bir artış yaşanmadığı kanaatindeyim, mevcut ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğu 2019 yılı için dosya sayılarında genel olarak bir düşüş beklenmektedir. Sigorta şirketlerinin görüşleri alınmalıdır.

  4. 2018 yılına oranla daha az dosya geleceği fikirlerine saygı duymaktayım ancak eksperlik görevini yıllardır yapan ve 65 yaşını yani türkiyedeki ölüm yaşını çoktan geçmiş emekli olmak istemeyen bir çok eskper olduğunu ve artık yerlerini genç eksperlere vermelerinin gerektiğini yıllardır eksper bürosunda hizmet veren bir kişinin artık önünün açılması gerektiği ve açılan yeni sigorta şirketleriyle birlikte eksper ihtiyacının olduğu , sigortacılık bölümü mezunlarınıda göz önünde bulundurduğumuzda mesleğimizin bu bölümün bir dalı olduğunuda düşünerek artık biz sınav hatta 10 yıl ve üstü süredir eksper yanında görev yapan çalışanlara sınavsız bir şekilde belge hakkı tanınması gerekliliği fikrindeyim … Nasıl sigortacılık mezunu bir kişi acente açabiliyorsa eksperlilik alanında da bu şekilde bir düzenleme yapılması gereklidir.

    • Ben ilgili sektörde yaklaşık 5 yıldır çalışmaktayım. Piyasada sektöre çok senelerini vermiş ofis çalışanları gördüm. Fakat bu çalışanların çoğunun sadece zaman harcadığını mesleki olarak kendilerine hiç bir şey katmadıklarına da şahit oldum. Bu bağlamda sınavsız eksperlik ruhsatının verilmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Önemli olan geçirilen sürenin uzunluğu değil alınan deneyimin kalitesidir. Acentecilik ile eksperlik aynı şekilde değerlendirilemeyecek iki ayrı meslek gurubudur. Ayakta durmakta güçlük çeken yaşı hayli geçmiş Sayın eksperlerimiz ve onların tükenmeyen kazanma arzuları mevcut olduğu süreçde gençlerin önünün açılacağını düşünmüyorum. Ayrıca sigorta şirketlerinin modül dosya uygulamaları mevcut eksperlerinde geleceğini tehlikeye sokmaktadır.

  5. Bu ülkede 9 yıl gibi bir süreçte üniversite sınavına çalışıp tıp fakültesini kazanıp sonrasında tus u kazanıp uzman doktor dahi olma ihtimaliniz var iken eksper olma ihtimaliniz yok maalesef. Sebep tekelci zihniyetten başka bir neden olamaz!!! Doktor başına düşen hasta sayısı da hergün azalıyor ama kimse çıkıp tıp fakültelerine giriş sınavını engellemiyor? Yazık ve ayıp bir durum. Utanmadan işler düştü gibisinden yazan yukarıdaki tekelci yorumları kınıyorum!!!

  6. eksperlik sınavının kesinlikle açılması gerekir.herkez bu sınava girebilmelidir.hangi meslek gurubu varki 10 yıl yeni alım olmasın.resmen tekelci yapı oluşmuş.gençlerin önünü açın açın.

  7. Eksperlik sınavı açılmalı ve nitelikli eksperler iş başına gelmelidir. Bu işi bir rant kapısı olarak değil de hakkı teslim etmek olarak algılamamız daha sağlıklı olacaktır. ( Ayrıca Lisans düzeyinde En 4 yılık üniversite mezuniyeti aramalıdır)

    • Tüker; Öncelikle Exper değil; eksper.
      6 yıldır önemli bir ekperlik ofisine çalışıyorum, Gemi ve makineleri mühendisiyim,yabancı dilim var, pek çok dosya ile ilgilenme imkanım oldu ve oluyor. Teknik hiç bir bilgi ve kültürü olmadan, laf gevezeliği ile eksperlik yapanlar var. Kısacası, bu işler önce bilgi sonra tecrübe ile sabitleşir.
      Son olarak, sigorta sektörünün gerek pirim üretimi gerekse poliçe adetlerindeki artış sektörün büyüdüğünün ve eksper ihtiyacının olduğunu göstermekte. Bu anlamda; eksperlik sınavının güncel ihtiyaçlara göre değil, önümüzdeki dönemin gerek sektör büyüklüğü gerekse katosrofik hasarların frekansının da artacağı göz önüne alınarak açılması gerekmekte.
      Branş anlamında da, yetkinlik aranması gerektiğini, mühendislik fakültesinden mezun olmayanların mühendislik eksperi olmaması gerketiğini düşünüyorum. Her halükarda, her adayın sınava girmesi gerektiğini ancak eksperlik ofisinde çalışmakta olan adayların stajdan muaf tutulması gerektiğini düşünüyorum.
      Hazinenin bu bilgileri dikkate alacağını umuyorum.

  8. Bazı eksperler bunu fırsat bilip kendilerinde bulunmayan belgelerin sınavsız kendilerine verilmesini talep etmektedirler. Örneğin mühendislik branşında 10 yıldız rapor yazıyorum. Benim bildiğim kadar teknik bilgisi olmayan başka branşta eksperlik yapan arkadaş eksper diye kendini benden üstün tutup belgenin kendisine sınavsız verilmesini talep ediyor. Ayıptır ofis çalışanlarının emeğine saygısızlıktır.

  9. Ben 15 yıldır ekspertiz ofisinde sahada eksperle bire bir ekspertiz yapmaktayım bu güne kadar bütün branşlarda çoğusu otokaza ve yangın olmak üzere 20 bin üzerinde dosya elimden geçmiştir. Bu işe başlamadan öncede 20 yılda oto servis geçmişi olan biriyim bizlerinde bir an önce önü açılması gerekir aklınıza gelebilir 2009 da neden sınava girmedin orta okul mezunu olduğum için giremedim lise ve üniversite 2 yıllık bölüm dışarıdan okudum şimdi ise 4 yıllık ikinci üniversite okuyorum inşallah nasip olur okul biter sınav açılırsa yangın eksperi olmak istiyorum hayırlısıyla birde ne kadar tecrübe olursa olsun nasip olmadıktan sonra hiç bir şey olmaz Rabbim herşeyin hayırlısını versin

  10. Sınav acılmasını istemeywn guruh grup muhtemelen eksper veya kendine guveni olmayan tiptir. 15 tıldır sektördeyim toob artık konuya el atmaşı bu devran bu sekide gitmez

  11. Cümleten selamünaleyküm.

    Mevcut eksperlik yönetmeliği ile sınav açılmayacağı, yeni yönetmelikle ilgili çalışmaların başlatıldığı, yeni yönetmeliğin yayınlanması sonrası sınav açılacağı ile ilgili olarak ankaradan bir arkadaşımdan duyum aldım. Yeni yönetmelikte sınavın herkese açık olacağı ve 4 yıl mezuniyet şartlarının mutlaka yer alacağını söyledi.

    Herkes açık olması ve 4 yıl şartı bana uymaktadır.

    Ancak yukarıda yazılanları okuduğumda da bu işe gerçekten yıllarını vermiş kişiler var.Bu arkadaşlara bir ayrıcalık mutlaka tanınmalı.

    Umarım emekleri zayi olmaz. Çünkü anladığım kadarı ile 10 yılda bir açılan sınav. Bu da demek oluyor ki son şans.

    Kolay gelsin.

  12. Bu iş mühendislerin işidir. Geri kalanlar ne anlar teknik rapor düzenlemekten. Kimse kusura bakmasın lise mezunu çöp toplasın , yol süpürsün… Herkes haddini bilecek

    • Ya komik olma, eksperin ne iş yaptığından zerre haberin olmadığı o kadar belli ki teknik rapor diyorsun. Araba imal edilmiyor saf arkadaşım, genel şartlar teminatlar hasar uyumu … Bi ışık yandı mı kafanda:)))) Naptın ya sen çok zor mu okudun çok mu sıkıntılar Çektin ne bu mühendislik egosu Yaaa:))))

    • Sen de haddini bil, işini yap. Mühendis isen git makine tasarla, makine tamir et. 🙂 Böyle zevzekleri sektörde çok gördük. En fazla 2 ay sonra işi bırakıp kaçıyorlar. Sen sigorta eksperi olunca çok para kazanacını düşünüyorsun sanırım :DDD

  13. Evet 10 000 kazanıyor doğru, ama hesap hayalini kurduğunuz gibi değil. Bir kere stopajla zaten 10 bin liralık işten yatan 8 bin dır. 10 bin ortalama 40 iş almışsınız demek, bu son yıllarda artan evrak yükü nedeni ile hem sahada ekspertiz yapıp hem raportörlük yapamazsınız demektir. Asgari ücretle çalışacak birini bulsanız gitti 2 bin daha sigortası yemeği 1500 de oradan düş. Kira faturalar kırtasiye gideri yakıt araç masrafları en az 2000 de ki fazladır. 2500 kalırsa iyi. O zaman bu kadar insan neden bu işi yapıyor çünkü sayıyı yüksek tutup sürümdən kazanıyor. Zaten sektördeki iş sayısı mevcuda yetmiyorken nasıl sektöre girip yüksek iş sayısı yakalayacaksın. Faturalı dosya limiti 6000 tl ya çıktı, arkadaşım iş sayıları dibi buldu. Oturduğunuz yerden iş sayısı ile dosya ücretini çarpıp boş hayaller kurmayın. Yinede sektöre girecekse ofis çalışanlarının analarının ak sütü gibi hakkıdır, bankacılar para saymaya devam.

  14. makine mühendisiyim.11 yıllık adli bilirkişiyim. 20 yıllık mesleki tecrübem var.
    Eksperlik işlerini mühendislerin yapması gerektiğini düşünüyorum.
    Eksperlerin yanında çalışıp emek vermiş çok tecrübeli arkadaşlara saygı duyuyorum ama doktorların yanında çalışan hemşire,hasta bakıcı, ebelere nasıl doktorluk hakkı verilmiyorsa teknik işler de sadece mühendislere bu yetkinin verilmesi gerekiyor.

    • Güzel bir yaklaşım yapmışsınız. Ancak bir de şu açıdan bakın; 10 yıldır bir sigorta eksperinin yanında çalışıyorsunuz. Sİgortacılık mezunusunuz. 4 yıllık üniversite de okumuşsunuz. Yabancı diliniz de var. Sahada aktif görev yapıyorsunuz. Oto haricinde tüm branşlarda girmediğiniz iş kalmamış. Her türlü katostrofik hasarların altından kalkmışsınız. Ve sonra bir eksperlik sınavı açılıyor sigortacılık ile alakası olmayan ancak sınav başarısı yüksek olan birisi sizinle aynı kategoride sayılıyor. Sizin verdiğiniz örneklerden yola çıkarsam; Radyoloji okumuşsunuz, kendi mesleğinizde çalışıyorsunuz. Sonrasında bir üst yeterlilik sınavı açılıyor ve deniyor ki deneyimin önemli değil artık tıbbi lab mezunu ile aynı konumdasın. Ne dersiniz? Adaletli mi? Adli bilirkişi iseniz eğer mevzuatta sigorta eksperlerinin “İşlerde uzmandan faydalanma” gibi bir hakları olduğunu bilirsiniz. Gelişmiş ekonomilerde bu böyle çünkü. Sİgorta eksperliğini sigortacılar yapıyor (Bkz: İngiltere Loss Adjuster kavramı). Mühendislik gerektiren konularda ücreti karşılığı mühendislerden destek alıyorlar. Yani işin özü herkes KENDİ MESLEĞİNİ icra ediyor. Tıpkı mahkemenin sizin gibi mühendislerden bilirkişi desteği alması gibi. Siz bilirkişi desteği verdiğiniz konularda hakimler bu işi bıraksın mühendislik konularında hakim biz olalım diyebiliyor musunuz?

  15. Bu nasil bir meslektir ki 11 yil olmus,sinav acilmiyor.Hic mi 11 yil boyunca ekspertiz ihtiyaci olmadi.Insanlarin umutlari var,hayalleri var.Birileri kalkmis hala sinav acilmasin diyor.11 yilda neler geldi neler gecti.Ama maalesef birileri bu meslegin TEKELINE oturmus,pastadan kimseye pay vermek istemiyor.Bu hem hukuka,hem ahlaka,hemde meslegin itibarina yapilmis bir ipotektir.Sartlari koyarsin,boyuna guvenen belgeyi alir,isine bismillah ceker.Firavunun kralligini terk etmemesi gibi,kaymak zumresi bize AHKAM kesmesin.Bu ulkede muhtar bile olamaz denilen kisiler bugun ulkenin cumhur reisi.Allah herkesin gonlune gore isini rast getirsin.Vesss Selam

  16. Arkadaşlar, yukarıda yazılanları tek tek okudum.

    – Öncelikle yalnızca mantık ve sistem çerçevesinde konuşabiliriz. Hem fikir olduğum konu sektöre yeni eksperler kazanılması yönündedir. Aktif olanlara ise, yaş sınırlandırması ya da sektörden geri çekilmeleri gibi beklentilere girenler tamamen yanılmaktadır çünkü bahsi geçen insanlar bu unvanı zamanında bir şekil de hak edip günümüze kadar gelmiştir. Görevini temsil edemeyecek olanlar ise gerekli kurum ve kuruluşlar tarafından ihracı gerçekleşmiştir. Var olan branşlardaki iyi ya da kötü tüm eksperlere saygı duyulmalıdır.

    – Başlangıçta belirttiğim gibi gerekli alanlarda yeterli sayı belirlenerek eksperlik branşında yeni eksperler atanmalıdır. Bunun önüne geçmek için asparagas haberler üreterek ya da sektörün kötü olduğu gibi bildirimler yapan kişi ya da kişilere yakışmamaktadır. Sektörde bulunmuş, sektörde devam eden veya ilgisi olan kişiler bu durumun farkındadır. Lütfen bu konuda sizleri objektif ve hassas davranmaya davet ediyorum.

    -*** Sektör kimlere bırakılmalı ya da sektöre kimlerin atanmasına gelecek olursak, öncelikle bahsi geçilen branşlar hafife alınacak türden branşlar değildir. Öğrenimi ilgili unvanla birebir olarak uyanlar ya da lisans ve üzeri öğrenim durumuna sahip kişiler sektörde yer bulabilmelidir. Kriterlere uyanlar sınava girip, belli bir derecenin ardından bir sonraki aşamaya geçmeye uygulamalı eksperlik alanına hak kazanmalıdır.

    – Yorumlarda bahsedilen belli bir süre çalışmış; kendini bu işe adamış kişilere gelince sizleri farklı kılacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Sizler işe başlarken size 10 yıl sonra unvan sahibi olabileceğiniz mi söylendi? Sizler için Teknik Personel Yeterlilik sınavları yapıldı. Burada bilgi ve tecrübelerinizi göstererek farkınız ortaya koyabilirsiniz.

    Diyelim ki belirli bir süre çalışmış kişilere öncelik tanınacak; Ortaokul/Lise mezunu kişilere mi öncelik tanınsın yoksa Lisans ve üzeri mezunlara mı? Sektörün bağlı olduğu kurumlar ve ciddiyeti göz önünde bulundurursak Ortaokul/Lise statüsü elemek zorunda kalacağım. Lisans ve üzerine gelecek olursak zaten açılacak olan sınavlarda kendilerine yer verilecektir.

    Sektörde bulundular diye, sektöre ilgi duyup iş bulamayanlar ya da yıllarca sigortasız çalışmış olanların önüne geçebilecek diye bir kural bulunmamalıdır.

    Özetle;

    Öğrenim durumları göz önünde bulundurularak yeni eksperlik sınavları açılmalı, kazanan kişiler gerekli tecrübeye edinebilmeleri için 6 ay ya da 12 aylık staj süreçleri eskisi gibi yerine getirilmelidir. Sadece sınavı kazanmış fakat eksperlik bürosunda belli bir süre çalışmış olan kişiler için bu süre düşürülebilir ya da kaldırılabilir.

  17. Kesinlikle bu sektörde kısa süreli bir eğitim verilerek, uygun şartlardaki kişilerin girebileceği bir sınav açılmalı. Özellikle trafik kazalarında mevcut eksperlerin yediği haltlar dilden dile dolaşıyor. Bu eksperlerin durumunu araba tamircilerine sormak lazım. Özellikle oto kaportacılara!!!!

  18. eksper lobisi ve karteli bazı baglantılarını kullanarak sınavı engelliyor. sonuçta pastanın küçülmesi kimsenin işine gelmez. filler ve çimen misali.

  19. Öncelikle eksperlik bir kamu görevidir ve kamu görevlileri 65 yaşında zorunlu emekli olur.eksperlerde olmalıdır.bu iş öncelikle mühendislerin sonra üniversite mezunlarının olmalıdır.eksper yanı vs olana eksper yardımcılığı gibi bi iş verilebilir.ha ben eksper olmaya falan niyetim yok.objektif bir yorumdur.

  20. Bir meslek nasıl bitirilir deseler herhalde en güzel örnek sigorta eksperliği olur. Geleceği olmayan bir meslekte adam yetiştiremezsiniz. Yıllarını veren insanlar da en sonunda bırakır gider. Zaten yeni alım yapsalar bile her tarafı bademlerle doldururlar artık. Yazık çok yazık.

  21. vakti zamanında tüm baranşalrın yeterlilşk belgeleri exper arkadaşlara dağıtılmış.sorun burda başlamış.

    mühendislik gibi konularda öncelik bu bölümlerden mezun arkadaşlarda olmalı.bunun dışında exper bürolarında yıllarca emek veren arkadaşlar da kendilerine göre haklı.çok ciddi sınavlar yapılıp 2 tarafta kendini gösterebilmeli.

  22. 2004 yılından bu yana oto kaza ekspertiz işindeyim. Son sınavda 68 alıp ,112.yedek olarak saf dışı kaldım.343 tane pasif eksperi düşününce nasıl bir ters köşeye düştüğümüz ayan beyandır. Meslek dışından olan herkesin iştahı bilinçsizce bu işe kabarıyor bunu anlayabiliyorum. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Benim edindiğim fikir ve tecrübeye göre ,her meslek kendi geleceğini kendi alt yapısından teminle mesul olmalı. Gerekli ve yeterli eğitim ve tecrübeye haiz olan meslek erbabının önü açılmalıdır. Ayrıca mesleğin kalitesi için dışardan insan gücü belirli koşullarda mümkün olmalıdır. (tamamen kamuya açık bir meslek kesinlikle olmamalıdır) (belirmeliyim ki hem İstatistik lisans, hem de sigortacılık ön lisans sahibi olarak bunları anlatıyorum, ) Bunun koşul ve kurallarını meslek örgütü belirleyebilir (çalışma zamanı-eğitim durumu-kişisel yeterlilik vs..) Bu mesleğe aylık kazanç ekseninden bakan tüm fikirlerin çok sığ bakış açısı olduğunu belirtmeliyim. Hayatında bir tane rapor yazmayıp, hiç ekspertize katılmayıp, sigorta şirketi-servis-sigortalı-sigortalının teyze oğlu-avukatlar-kabadayılar – sigortalıya sovtaj kelimesini kodlayıp, sigortalının hayatında hiç duymadığı bu kelimeyi kağıda “Samsun-Ordu-Van-Trabzon-Adana-Jandarma ” diye yazan insanlar ile muhatap olmayıp ,günlerini gecelerini mesailer ile bu işe harcamayıp, düşük ekspertiz dosya ücretleri ile inim inim inleyen eksperin ne çektiğini bilmeden sadece sınav ile bu işe girmek hevesinde olup, sigorta şirketi sudan sebeplerle iş kestiğinde işsizlik korkusu yaşamayıp, boş konuşan herkesi gülümseyerek selamlıyorum.

  23. Yıllardır bu meslekteyim ne çıkıyor ne batıyoruz en azından acente çalışanları gibi belli zamanlar içinde eğitim alsak belge verilse 3 belge alan stajyer eksper olduktan sonra sınava tabi olsa bir şeyler olsada bizde yolumuza baksak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER