23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“Eksperler ‘öz yönetim’i benimsemeli”

Sigorta Eskperleri Derneği (SED), TOBB İstişare Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Haizne Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, eksperlerin Sigorta Eksperler Yönetmeliği Taslağı’nda yer aldığı üzere Self Administration (Öz Yönetim) şeklinde kendi kendilerini yönetmelerini sağlaması gerektiğini ifade etti.

Sigorta Eksperleri Derneği (SED) Yönetim Kurulu, 17 Haziran 2016 tarihinde TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) tarafından organize edilen, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç başkanlığındaki istişare toplantısı ve iftar programına katıldı.

Print

Toplantı, TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez, SEİK Başkanı Yalçın Kaya, SEİK Başkan Yardımcısı ve SEDEV Başkanı Çetinay Karaol, SEİK üyeleri, tüm derneklerin başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile davet edilen sigorta eksperlerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantının moderatörlüğünü yapan Dr. Ahmet Genç, açılış konuşmasında, 2014 yılında yapılan ilk toplantıdan bu yana çok önemli mesafeler kaydedildiğini belirterek toplantının ana temasının inovasyon ve yeni fikirler olduğunu söyledi. Genç, Sigorta Eksperler Yönetmeliği Taslağı’nda yer aldığı üzere Self Administration (Öz Yönetim) şeklinde eksperlerin kendi kendilerini yönetmelerini sağlaması gerektiğini, Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve kendi fikirlerinin de bu yönde olduğunu ifade etti.

Eksperler geleceğe şimdiden hazırlanmalı

Print

SED Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ulaş Erdoğan ise Sigorta Eksperleri Yönetmelik Taslağı’na ilişkin sunum yaparken, yönetmeliğin amacının sigorta eksperlerinin nitelikleri, alım koşulları, branşlar itibariyle görev ve yetki alanlarının belirlenmesi, ruhsat, levhaya kayıt, faaliyetleri ve yapamayacakları işlere dair usul ve esasları düzenlemek olduğunu söyledi. Erdoğan, sigorta eksperliği mesleğinin belirlenen vizyon çerçevesinde geleceğe şimdiden hazırlanması gerektiğini ve bu yönetmelik ile bunun altyapısının oluşturulduğu ifade etti.

Ağır Hasar Prosedürü ve Uzaktan Ekspertiz

Toplantının ikinci bölümünde SED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, Ağır Hasar Prosedürü ve Uzaktan Ekspertiz konularında sunum yaptı. Erdem, Ağır Hasar Prosedürü sunumunda sigorta şirketlerince ağır hasar kaydı girilen araçların yüzde 97’sinin onarılarak tekrar trafiğe çıktığını ve bu durumun öncelikle can güvenliği açısından ciddi anlamda risk teşkil ettiğini belirtti.

Erdem, bu konuda eksperlik kurumunun belirlenen çerçevede konuya müdahil olarak ağır hasarlı araçların onarımına uluslararası güvenlik standartları çerçevesinde bir standart oluşturulması gerektiğini de ifade etti. Erdem, Uzaktan Ekspertiz konusunda mevcut şartlarda eksper kontrolünde olmayan modül veya faturalı olarak nitelendirilen hasar dosyalarının toplam hasar içerindeki payının büyüklüğü (yaklaşık % 75) göz önüne alınarak bu alanın eksperler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Erdem, sistemdeki kayıp ve kaçakların ancak bu şekilde önüne geçilerek sektör maliyetlerinin disipline edilebileceği ve meslektaşlara daha fazla iş olanağı yaratacağı konusunda detaylı bilgilendirme yaptı.

Toplantıda, hasar hesaplamalarında bir standart oluşturarak operasyonel süreçlerin tek bir sistem üzerinde işlemesini sağlayacak olan Eksper Hasar Yönetim ve Yazılım Programı (ESKYAP) hakkında da geniş bir sunum yapıldı.

SED Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Seçkin Durahim’in hazırlanan Oto Dışı Ücret Tarifesi taslağı ile ilgili gerekçeleri ve maliyet çalışmasını içeren kapsamlı sunumu ile toplantının ikinci bölümü son erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER