SİGORTAMEDYA ÖZEL
Hayatımız Sigortalı Yazarı Mustafa Nazlıer, fabrika yangınlarının sigorta dolandırıcılığı için çıkarıldığının söylemenin doğru olmadığını söyledi. Nazlıer, “Sigortalı tesis yangınlarının çok büyük oranda Çin malı malzeme kullanımı, kötü işçilik ve niteliksiz iş gücü ile ortaya çıktığı çalışmalar ile tespit edilmiştir” dedi.
Son günlerde medyaya sıkça fabrika yangınları ile ilgili haberlerler yer alıyor. Bu haberlerin son aylarda yaşanan ekonomik çalkantılarla ilişkilendirilmeye çalışmasına fazlaca rastlar olduk. Dünyada ekonomik sıkıntılar yaşayan ülkelerin iş dünyalarında bu yangınların kasıtlı çıkarıldığına dair birçok iddianın yer aldığını görürüz. Bunların bir kısmının da gerçek olduğu ispatlanmıştır. Ülkemizde de bu türden iş dünyasındaki yangınlar ya medyada geçmişte yer almıyordu ya da yer alsa bile dikkatimizi çekmiyordu. Her nasılsa kamuoyunda bu tür yangınların arttığı ve bir kısmının ekonomik sıkıntılar içindeki ticari işletmelerce kasıtlı olarak çıkarıldığı izlenimi doğmuştu. Ama işin aslına bakıldığında bu konuda sigortacılar ve bağımsız eksperlerin ellerinde yeterince bir kanıt yok. İtfaiyenin en son açıkladığı veriler ışığında yangınların sayısında bir önceki yıla göre bir artış değil aksine bir düşme olduğu ortaya çıktı. Bu tartışmalara son noktayı deneyimli Sigorta Eksperi Mustafa Nazlıer koyuyor.
Aynı zamanda Hayatımız Sigorta Dergisi‘nde köşe yazarlığı yapan Nazlıer’in konu ile ilgili görüşleri şöyle:
“Son dönemde ardışık olarak ortaya çıkan yangınların incelendiği , gündeme alınarak sebeplerin araştırıldığını gözlüyoruz. Konu hakkında ilgili dernek ve müdürlükler ile yapılan görüşmelere de 81 il için tutulan toplam fabrika yangını sayısına ilişkin herhangi bir bilgi mevcut olmadığı öğrenildi. Ancak 81 il itfaiyesi ile görüşerek öğrenilmesi de olanaklıdır. Bu konuda İstanbul İtfaiyesi ise kendi çalışmalarını istatistiği olarak geçtiğimiz günlerde yayımladı.
Yangın sayısında azalan bir eğilim söz konusu
Bu istatistiğe göre, İstanbul için 2018 yılı Ocak-Ekim ayları arasında toplam fabrika yangını sayısı 140’dır. Basında yer alan bilgilerin aksine yangın sayısında azalan bir eğilim söz konusu. Ancak yangınların etki ve büyüklükleri bilinmemektedir. Ayrıca, her yangının anatomisi farklılık göstermektedir. İtfaiye, yangının ön aşamalarında etkindir. Sürecin sonrasında kendisine ulaşan bir bilgi olmadıkça kayıtları değişmeyecektir. Son 5 yılı kapsayan yangın istatistiğine göz atarak sayısal verileri incelemek olanaklıdır.
Bu bilgiler ile yangın sayısında genel olarak azalma vardır. Yanan kıymet türlerine göre fabrika yangınlarında stabil bir durum varken yangın sayıları azaldığı görülmüştür.
Diğer taraftan, sigorta sektörü başta rücu olmak üzere yangın sebeplerini inceleyerek süreci yönetmektedir. Sigortalı tesis yangınlarının çok büyük oranda Çin malı malzeme kullanımı, kötü işçilik ve niteliksiz iş gücü ile ortaya çıktığı çalışmalar ile tespit edilmiştir.
Sigorta sektörü bu konuda başarılı bir süreç yönetimi sergilemektedir. Sigorta şirketleri olayın kök sebebi poliçe kapsamında ise çok hızlı tazminat ödemesi yaparak iş dünyasında iş sürekliliğini sağlayan en önemli destekçi durumundadır. Şirketler hatta direkt zararlar kadar dolaylı kayıp olan, iş durması ve kâr kaybı poliçeleri ile sanayi sektörünün vazgeçilmez iş ortağıdır.
Bu çalışma kurgusunda süreci zorlayan istisna durumlarla az da olsa karşılaşmaktayız. Spesifik konular uzman çalışmalarıyla ancak ortaya çıkarılabilmektedir. Her sektörde olan temel sorunlar gibi sigorta sektöründe de sayısı azda olsa gerçek dışı talep veya fahiş taleplerdir. Özellikle oto branşında sigorta sektörünün çeşitli yollarla kazanç kapısı haline getirildiğine tanık oluyoruz. Sigorta şirketleri aynı zamanda bu tür girişimleri oto dışında bilimsel çalışmalar ile uzak tutmayı başarmaktadır.
İş dünyasının kötü gün dostu
Her zaman ve her koşulda sigortalı olmak bir adım önde kalmaktır. İhtiyaç duyulduğunda satın alınamayacak tek şey sigorta poliçesidir. İş dünyasının kötü gün dostu sigorta şirketleridir. Henüz yerine ikame edilebilir bir sistem de bulunmamaktadır. Bu koşullarda yangın sayısının azalıyor olması öncelikle tüm ülkeye önemli katkı sağlamaktadır. Primlerin azalıyor olması dışında iş sürekliliği ve milli servetin korunuyor olması çok daha önem arz etmektedir.
Dolaysıyla son dönemde basında yer alan haberlerin aksine özellikle orta ve büyük işletmelerde kasıtlı denilebilecek ve tespit edilmiş yangınlara rastlamak olanaklı değildir. Zaman zaman KOBİ ölçekli suistimal içeren hasarlar yaşanıyor olsa da üretim zincirine veya sektör olumsuz etki etmemektedir.
Diğer taraftan, tüm yangınların gerçek sebebinin tam tespit, Risk Analizi ve aynı sorunları yaşamamak için çok önemlidir. Bu sebeple ülke genelinde meydana gelen her yangın hadisesinin gerçek sebebinin ilgili makamlarda tutulmasıyla hizmete yönelik istatistiklerin paylaşımı önem arz etmektedir.”
dünya dönüyor dostlar…