23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

5 ADIMDA EKSİK SİGORTA

Eksik sigorta uyarılarını pas geçmeyin! Artan döviz kurları, yükselen enflasyon sigorta poliçelerinde eksik sigorta riskini gündeme getirirken, sigorta şirketleri sigortalılarını poliçede yazan teminat limitlerini güncellemeleri yönünde uyarıyor. Son dönemin en önemli gündemlerinden biri olan eksik sigorta ile bilmeniz gerekenleri 5 adımda topladık…

SİGORTAMEDYA

Bir yandan döviz kurlarında yaşanan yükseliş, diğer yandan yüksek enflasyon; ekonomiyi iyice içinden çıkılmaz hale getirdi. Ekonomide yaşanan olumsuzluklar tüm sektörleri olduğu gibi sigorta sektörünü de yakından etkiledi. Sektörde ‘eksik sigorta’ alarmı verildi. Çünkü yüksek enflasyon ve kur artışının olduğu bir dönemde bir yıl önce yapılmış poliçede yazan sigorta bedelleri artık güncelliğini yitirmiş durumda. Ekonomideki yaşanan ekonomik çalkantıları dikkate alan sigorta şirketleri, sigortalılarına bilgilendirme mailleri atarak, “eksik sigorta’ riskine dikkat çekiyor. Peki eksik sigorta nedir? Bu noktada nelere dikkat edilmeli? Soruların cevapları yazımızda…  

Eksik sigorta nedir?

Poliçede gösterilen sigorta bedelinin sigortalı menfaatinin hasara uğradığı tarihteki gerçek değerinin altında kalması durumuna ‘eksik sigorta’ denir. Eksik sigorta durumunda önceden imzaladığınız sigorta sözleşmesi ya da poliçe geçersiz değildir. Sadece hasar ya da risk anında sigortanızın ne kadarını karşıladığı belirlenir. Geri kalan meblağ sigorta teminatı kapsamına girmez. Bu kısımdan siz haricen sorumlu olursunuz ve karşılamanız gerekir. Çünkü sigorta bedeliniz gerçek güncel değerin altında kalmış olur. Yani aslında eksik sigorta var ise sigortacı sigorta bedelinin sigorta değerine oranı kadar olan hasarı eksik ödemek durumundadır.

Eksik sigorta ne tür sıkıntılara yol açar?

Özellikle TL para biriminden sigortalanan kıymetlerin (bina, eşya, emtia, makine, teçhizat, elektronik cihazlar v.b) poliçeleri kapsamında meydana gelen bir hasarda eksik sigorta nedeniyle ödenecek tazminatın azalması sonucu sigortalılar mağdur olabiliyor.

Ne yapılmalı?

Ticari işletmeler eksik sigortaya düşmemek için sigorta bedellerini kura göre yeniden revize etmeli. İşletmelerin, makinelerine, ekipmanlarına, elektronik cihazlarına tek tek bakıp, kura göre yeniden değerleyip sigortacılarına bilgi vermeleri önemli. Özellikle ihracat yapan firmalara döviz kuru ile poliçe yaptırması öneriliyor. Yenilemelerde veya yeni poliçe alımlarında ise eksik sigorta riskine düşülmemesi için poliçelerin dövizli olarak tanzim edilmesi veya TL poliçe tanzim edilmesi halinde yeterli olabilecek oranda ‘enflasyon koruma ek şartının/klozunun’ satın alınması gerektiğine vurgu yapılıyor. Taraflarca ya da sigorta şirketi tarafından kararlaştırılmış belli zaman aralıklarında sigorta değeri ve sigorta bedelini karşılaştırmak da bir yöntemdir. Bunun için zeyilname düzenlenerek sigorta bedeli artırılabilir.

Döviz bazlı poliçe hangi avantajları sunuyor?

Döviz bazında doğru sigorta bedelleri ile başlatılan bir sigorta sözleşmesi, enflasyon karşısında vade içinde kurdan bağımsız artışlar dışında sigortalıyı koruyor. İlave yatırım olmadığı sürece veya kendi sektörünü ilgilendiren hammadde veya enerji maliyetlerinde değişimler yaşanmadığında sigortalının ayrıca bir bedel artış takibi yapmasına gerek kalmaksızın eksik sigorta riskine tam koruma sağlıyor.

Eksik sigortanın aşkın sigortadan farkı nedir?

Eğer herhangi bir mal piyasa değerinin çok üzerinde olan bir tutarla sigortalanmışsa aşkın sigorta anlamına gelir. Yasal olarak sigorta değerini aşmaması gereken sigorta bedeli bu değeri aşarsa aşkın sigortadan söz edilebilir.

4 YORUMLAR

  1. Yanlış bilgilendirme.Poliçe yapıldığında eksik olmayan kıymetin hasar aldığında eksik sigortadan bahsedilebilmesi için sigortacının hasar öncesinde sigortalısına yazılı bilgilendireme yapması gerekir.

  2. EKSİK sigortaya yol açan esas unsur Sigorta Acenteleri,brokerpar yani sigortacılar. Sigortalanacak konut işyeri fabrika atölye otel vd için mutlaka ücretini ödemek sureti ile yurd dışında olduğu gibi Ruhsatlı bir Sigorta Eksperinden risk analizi ve alınacak teminatlara ilişkin rapor almak lazım. Sigorta sirketleri bundan müşteri aleyhine Sigorta Eksperlerine ücret ödememek için kaçınıyor. Sonuç Türkiye’de sigortacılık onun için yerlerde sürünüyor. Denetleme yok SEDDK yönetimi ise sigortacılık camiasından olduğu sürece verim almak mümkün değil.

  3. Eksik sigorta klozu denen kloz başlı başına bir saçmalık zaten.

    Eksik veya aşkın sigorta durumu, hasar anında karşımıza çıkmaktadır.

    Aşkın sigorta durumunda, sigorta değerini aşan kısım oranında fazla hasar ödenmiyorsa, eksik sigorta durumunda da hasar bedelinden düşülmemesi gerekmektedir.

    Hasar anında eksik sigorta olduğunun tespiti halinde, eksik olan sigorta bedeli kadar poliçe priminin, hasar bedelinden düşülmesi gerekmektedir.

    Hasar bedeli, eksik olan sigorta primini karşılamıyorsa, geriye kalan bedel sigorta şirketi tarafından sigortalıdan talep edilmelidir. Olumsuz cevap halinde poliçe iptali gerçekleştirilmelidir.

    Nasıl aşkın sigorta olduğu durumda prim iadesi yapılmak zorundaysa (uygulayan şirket yok), eksik sigorta hükümleri de bu şekilde güncellenmelidir.

    İş bilmeyen veya işi kaçırmak istemeyen acenteler, bankalar vs. tarafından düşük sigorta bedeli ile, sigorta diline ve mantığına hakim olmayan birçok sigortalıya bu şekilde mağduriyet yaşatılmaktadır.

    • mrb hocam benim evim depremde ağır hasar aldı konut poliçemde eksik sigorta diye bir şey var deprem bina teminatı olarak 506.000 tl görünüyor. şimdi sigorta şirketi bu parayı bana ödemeyecek mi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER