23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

e-poliçe uygulamasına acentelerden farklı yorum ve öneriler geldi

Sigorta sektörünün öncü medya kuruluşu Sigortamedya, yaptığı haberlerle gündemi oluşturmaya devam ediyor. Sektör, Sigortamedya’nın hazırladığı ‘Poliçeler dijital olacak, 1.5 milyar adet kağıt tasarruf edilecek’ haberi ile konuyu aylar öncesinden öğrenirken, Resmi Gazete’de dün yayımlanan Tebliğ ile ‘e-poliçe’ yürürlüğe girmiş oldu.

Sigortamedya, yaptığı haberlerle sektörün öncü yayın kuruluşu olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yaptığı haberlerle gündem yaratan Sigortamedya sayesinde sigorta sektörü son gelişmeleri yine sigortamedya.com ve sosyal medya kanallarından öğrenmeye devam ediyor. İşte bu gelişmelerden birisi de ‘E-poliçe’ konusu. Resmi Gazete’de yayınlanan 509 sayılı tebliğ ile ‘E- sigorta poliçesi’ uygulaması yürürlüğe girdi. Sigortamedya, daha bir ay öncesinde yaptığı ‘Poliçeler dijital olacak, 1.5 milyar adet kağıt tasarruf edilecek’ haberi ile bu yönde yapılan hazırlıklar konusunda sektörü bilgilendirmişti. Sigorta sektörünü yakından ilgilendiren bu Tebliğ ile artık sigorta sektörü dijitale geçerek yılda 21 bin adet ağacın kesilmesini de önleyecek. Kullanılan 1.5 milyar adet A4 kağıttan da tasarruf edilmiş olacak.

Acenteler temkinli

Tebliğin yayınlanmasından sonra sigorta sektörünün ana gündemini e-poliçe konusu oluşturdu. Bu konuyla ilgili hazırladığımız haberin altına özellikle acentelerden olumlu ve olumsuz birçok geri dönüş aldık. Birçok acente konuya temkinli yaklaşırken, birçoğu da kararı alkışlıyor. Olaya karşı çıkan acenteler özellikle, ‘Ne gerek var, bunun arkasında şirketlerin acentelere bir maliyet yükleme sonucu çıkabilir’ yorumu yaparken, bir kısım acente ise konuya daha teknik yaklaşıp kafalarındaki soru işaretlerini ve beklentilerini şirketlere ve Sigorta Bilgi Merkezi’ne iletecek şekilde dile getiren yorumlar yaptı. Sigortamedya olarak her zaman yaptığımız haberlerle sektörü bilgilendirmeye devam edeceğiz. Sigortamedya olarak sektörde yaşanan gelişmelerle ilgili yapılan düzeyli tartışmaların sektörde farkındalık yaratacağına inanıyoruz. Özellikle e- sigorta poliçesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte çevreye ve doğaya hassasiyetini yakından bildiğimiz acentelerin bu konunun da destekçisi olacağını düşünüyoruz.

Tüm bu gelişmeler ışığında sektörün konuya olan yaklaşımını daha net ortaya koyabilmek için haberimize gelen yorumları sizler için derledik.

Şerafettin Yılmaz

KEP’e göre kargo çok daha ucuz. KEP şirketin kargo giderini sıfırlıyor, acenteye ekstra large maliyet maalesef.

Ruşen Taş

Bu uygulama ilk bakışta acenteler için büyük bir tasarruf gibi görünse de uzun vadede acentelere zarar verecektir. Sadece internet ortamında ve telesatış ile sigortacılık faaliyetinde bulunan (sigortam.net, koalay, enuygun gibi) firmaların ekmeğine yağ sürecek.

Mehmet Döver

SBM önce acentelere kısıtlanan veri hizmetlerini düzenlesin. Örnek : statik ip SBM şifresi olan bir acente kendi partajindan üretim sağladığı müşterisine ait maddi hasarlı kaza tespit tutanağını SBM ekranında göremiyor. Eksper raporunu göremiyor.Bir eksper diğer eksperi hasar raporunu göremiyor.

Hasan Yılmaz

3D Secure güvenlik ve aynı 3D Secure güvenlik şifrelerinin elektronik imza yerine geçecek bilgilendirme formlarına imza yerine geçerli olmasını sigortacılık müdürümüz murat beye geçen sene iletmiştim. Bu yönde sizde destek olursanız sevinirim. Hem kredi kartı güvenliğini temin etmek hem de ıslak imzadan kurtularak dijital imzalama yapılmış olacak. Kağıt kaldırılmış dijital sigorta poliçesi onaylanmış ise bahsettiğim konu olmadan kağıtsız işlem yapılamaz.

Sayın meslektaşlarım Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Müdürümüz bu konuda ciddi bir araştırma yaptırmışlar. Öncelikle TARSİM nedeni ile çekinceleri olmuş. Köylümüzün akıllı telefon ve internet kullanımının düşük olacağı düşüncesi ile önce sıcak bakılmamış. Ama bir araştırma yapalım,görelim denilmiş ve bu araştırma sonucuna göre bizzat Murat beyin verdiği bilgi köylümüzün çiftçimizin yüzde 75’ inde hem akıllı telefon hem de internet kullandığını tespit etmişler ve bu sebep ile istemeseniz de yavaş yavaş her şey sektörde dijitale sönecek. Bu nedenle dijital sigortacılık can beyin de söylediği gibi doğayı koruyacak hem de bizlerin kağıt toner ve kargo masraflarımızı ciddi azaltacak. Ayrıca gittikçe düşen gelirimizi de dikkate aldığınızda bu şekildeki uygulama bizlere maliyet azalması ile karşılığı arttıracak. Biraz önce bahsettiğim ıslak imza yerine 3D Secure ile bilgilendirme imzaları da kabul edildiğinde sigortalı ile imzalatmak üzere uğraşmayacak ve tek işlem ile hem tahsilat hem ıslak imzaları almış olacağız. Ayrıca hukuki olarak şirketler tarafından üzerimize yüklenen sorumluluk bir anda üzerimizden kalkacak.

Ben de uyguluyorum sıkıntı yok. Ben olaya ıslak imza olarak daha çok bakıyorum. Islak imza kaynaklı acenteye yüklenen yükümlülük ve mesuliyetten kaynaklı şirketlerin yaptırımlarından kurtulmak adına bakıyorum. Talebimde öncelikle bu zaten. Ama arkasında okunmayan bir sürü sayfa kağıtvar. Okuyanı görmedim, insanlar kredi çekiyor ve bir sürü sayfaya imza atıyor. Onu da okumuyor ne zaman aklı başına geliyor mahkeme de işte bize mesleği ilgilendiren en önemli konu da hukuki olarak bu bölüm talep etmemiz gereken şey bu. Artık ofislerimize evraklarını almaya gelen sayısı çok az mail, whatsapp kullanılıyor. Bilgilendirme ve kredi kartı ödeme formu imzalı kopyalar acenteye sorumlulukları şirketler tarafından bizlere sorumlulukları yükleniyor.

İstenilen olursa 3D Secure bunların hepsini temin edecek bir özellik olacak. Tabi yapılır ise sadece doğayı koruma anlamında değil hukuki sorumluluklar kolaylaşacak, kağıt azalacak ileride tamamen kalkacak. Kaldı ki şu anda henüz bu uygulama başlamadan kağıdı kaldırıp ödül alan şirketler var. Bildiğiniz üzere bu maliyeti acenteye yüklediler. Komisyonlar düşürüldü, şimdi poliçe kağıdı ve müşteri dosyaları da gönderilmiyor. Malum şirketler tarafından bu da bizlere bir maliyet.

Kağan Ali Uslu

Zaten bu uygulamaya, bankalar poliçe satışlarında yıllar önce geçti. Biz saflar bunu göremiyoruz, hangi banka sigortalıya poliçe vs veriyor. Bu çok güzel bir gelişme, biz acente olarak bunu zaten uyguluyorduk. Bu tür teknolojiyle paralel gelişmeler çok güzel, işlerimizi kolaylaştırıcı, hızlandırıcı, daha kaliteli zaman geçirmemiz için bir sebep. İnşallah çok kısa zamanda statik IP vs. de kalkar. Şu sigortacı kimliklerini acentelerin adreslerine göndermeyi de koskocaman ticaret odası beceremedi, sonrasında da bu kimlikleri basmaktan vazgeçti. Oysa ki bu basit işlem bizler için manevi anlamda çok güzel bir durumdu, buna her nedense SAİK’te herhangi bir itirazda ve karşı girişimde bulunmadı. Bir hayalim var, bu gibi teknolojik gelişmeler oldukça çok yakın zamanda inşallah acentelik işleri de ortadan kalkar. Zaten bu dediğim durumu şu anda gayri resmi de yaşıyoruz. Yani ben devletten sigortacı olduğuma dair evrakı aldıysam hangi sigorta şirketi ile çalışacaksam anında çalışabilmeliyim. Acentelik sözleşmeleri teminatlar vs ortadan kalkmalı. Teminat yerine örneğin bir poliçe geliştirilebilir ve bu poliçeyi ibraz ettiğimiz (elektronik ortamda) takdirde hemen bir şifre vs ile istediğimiz sigorta firmasından poliçeyi düzenleyebilmemiz lazım. Artık hangi sigorta firması iyiyse buyursun gelsin, fiyat politikalarını herkes yeniden gözden geçirsin, iyi olan kazansın, rekabet artsın, hem sigortalı için hem de bizler için acentelik dayatmasından doğan mevzular tamamen ortadan kalksın. Merak etmeyin bir şey kaybetmeyiz, en fazla ucuz ve soğuk aylardaki 3 günlük sigorta firmalarının toplantılarına gitmemiş oluruz, onu da kendi aramızda yaparız (TÜSAF) bunu Aydın da çok güzel becerdi) İnşallah bu hayalim bir gün gerçekleşir, belki sigorta firmalarının korkulu rüyası bu ama korkunun ecele faydası yokmuş. Dillendirmek lazım gelir.

Murat Ersoydan

E-fatura, e defter gibi mi? Xml entegrasyonu olsa ne yazar, poliçe e – poliçe olsa ne olur? Sonuçta yazıcıdan basıp ispat unsuru olarak yine dosyaya konacak. Poliçeyi trafik görecek mi? Trafik ile entegre olacak mı? SBM trafik ve kaskodan öteye gidemediği gibi poliçelerin tam metni hala görülemiyor. Bu ne işe yarayacak? Kime yarayacak? Zamanla göreceğiz. Hayırlısı olsun…

Metin Altan

Komisyon gider belgeleri Ocak 2020 itibari ile e-vergi sistemi ile gerçekleşecek. Paylaşım yapan acentelere kötü haber bu. Çünkü elle kesip göndermeme devri kapandı.

Abdussemet Civelek

Digital poliçe aslında neovada olan hesap mutabakatı gibi olabilir. E imza ile mutabakat yapıyor. Dök kaşe yap imza et geri yolla yapmıyor. Yalnız e imza maliyeti var. Ayrıca ptt maili kullandığı için kep adresi yani mail bile para ödenerek gönderiliyor. Herkes e imza ile poliçe düzenlerse ( teknik personel) poliçede e imzalı olarak mail veya whatsapp gibi kullanılarak kargo masraflarımız azalabilir.

Dask poliçelerinde kargoyu kaldırdık. Poliçe içinde bu uygulama olabilir.

Yalnız bu digitalleşme bir yerde acentenin maliyetini düşürsede serbes piyasa koşullarında yerine ikame edilecek sistemin maliyeti eskiyi aratmasa bari. Bir yerde acentenin başını yemese bu işler iyidir.

E imzalı sisteme girişlerin ayarlanması ile çoklu acentelerin kullanıcı paneli dağıtmasına engelde olunabilir. Arka planda e imza bir bağlantı ayarlaması da yapılabilir. Yine ekarte ederler belki serverle ama ona da yazılımcı lar bir çare bulabilir.

Böylece acentede teknik personel kaydı olmayan sisteme giriş yapamaz. Statik ip de kaldırılmış olur. Statik ip nin yıllık malliyeti ile en az 2 e imza alınabilir.

1 Yorum

  1. Kesinlikle olmamasi gereken bir sey kagit tasarrufu derken isimizi yapamicaz tasarruf yapilmasi gerekn bir cok sorun varken police kagitlarina mi taktiniz yoksa amaciniz sanal ortamda satis yapan firmalarin ekmegine yag surmek mi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER