26 Kasım 2024, Salı
spot_img

e-poliçe hakkında bilinmesi gerekenler…

Sigorta sektöründe e­-poliçe devri 19 Ekim tarihi itibariyle başladı. Sigortalıların, ister cep telefonu isterse bilgisayarlardan poliçelerine her an ulaşmaları artık mümkün. Uygulama ile tüketiciler için hız ve kolaylık sağlanırken; ağaç kesimi ve kâğıt israfının da önüne geçilecek.

ŞEMSİYE DERGİSİ

Sigortalıların gözü aydın! E-poliçe devri başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 19 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘509 sayılı tebliğ’ ile ‘esigorta poliçesi’ uygulaması yürürlüğe girdi. SigortaMedya olarak e-poliçe hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık.

Söz konusu uygulama ile sigortalılar, ister cep telefonu isterse bilgisayarlardan poliçelerine her an ulaşabilecek. Bilgilendirme formlarını ve diğer belgeleri daha rahat bir şekilde inceleyebilecek. Sigortacılar açısından da fiziki arşiv ihtiyacı en aza inecek; arşiv maliyeti azalacak, müşteri onayları daha rahat takip edilebilecek. Hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıracak uygulama sonucunda kâğıt israfının da önüne geçilecek.

Sigorta sektöründeki bir çok şirket ve en önemli dağıtım kanalı olan acentelerin, epoliçeye yönelik hazırlıkları çoktan başladı. Şirketler sözleşmeleri dijital hale getirerek bir süredir bu çalışmayı başlatmışlardı. Acentelerin de bir süredir dijital seçenekleri tercih eden müşterilerine ellerindeki imkânlarla kolaylık sağladıklarını söylemek mümkün. Yeni düzenleme ile şirketlerin e-poliçeye yönelik çalışmaları hızlandı. Çok yakında sektördeki çoğu şirket, sigortalılara e-poliçe hizmeti sunuyor olacak.

Sigortalı poliçeyi okumuyor

E-poliçenin, sigortalılara yararlı olabilmesi için sigortalıların ‘poliçeyi okumadan imzalama’ gibi eski alışkanlıklarını da bir kenara bırakması gerekiyor. Bilindiği gibi sigorta poliçesi, hizmeti sağlayan sigorta şirketi ile sigorta hizmetinden yararlanmak isteyen şahıs arasında yapılan yazılı anlaşma. Bu anlaşma karşılıklı olduğundan poliçenin imzalanmadan önce sigortalı tarafından iyice gözden geçirilmesi ve okunması gerekiyor. Ancak, sigortalılar genellikle tıpkı kredi kartı veya diğer sözleşmelerde olduğu gibi maalesef kendileri için çok önemli olan maddeleri okumaktan kaçınıyor. Sigorta poliçelerini okumanın ötesinde yapılması gerekenler de var.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ilk şart olarak; sigorta poliçesi satın alınan şirkete doğru ve tam bilgi verilmesi gerektiğini söylüyor. Sigorta sözleşmeleri, sigorta ettirenin/sigortalının beyanına göre düzenleniyor. Sigorta ettiren/sigortalı, poliçenin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde teminatları içermesi için sigorta şirketine tam ve doğru bildirimde bulunmalı. Aksi takdirde, beyanın gerçeğe aykırı veya eksik olması halinde, sigorta şirketi, sözleşmeyi daha ağır şartlarla yapabileceği gibi sigorta poliçesini de iptal etme hakkına sahip.

Genel şartları inceleyin

Sigortalıların ayrıca, poliçedeki genel şartları da incelemeleri gerekiyor. Sigorta genel şartları, söz konusu sigorta ile temin edilen haller ve sigorta teminatı dışında kalan haller ile sigorta şirketine ve sigorta ettirene düşen görevler gibi temel konulara ilişkin düzenlemeleri açıklıyor. Sigorta şirketleri tarafından poliçe ekinde sigorta ettirene veriliyor. Söz konusu genel şartların, satın alınan ürün hakkında ayrıntılı bilgi edinilmesi, sigorta yaptırılmadan önce ya da sigorta yaptırıldığı zaman ileride karşılaşılabilecek sorunların en aza indirilmesi amacıyla sigorta ettiren tarafından çok iyi okunması gerekiyor.

Zorunlu veya isteğe bağlı, hangi sigortayı yaptıracak olursanız olun, poliçede yazan detaylara dikkat etmeniz, ileride problem yaşamamanız için önem teşkil ediyor. Şimdi teknolojinin sağladığı kolaylıklar poliçelere her an her yerde ulaşma imkânı sağlıyor. Okumadan imzaladığımız poliçeler artık bir tık uzağınızda.

e-poliçe çok kolay ve çağdaş bir yol

Özer Şimşek Sompo Japan
Sompo Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek

Sompo Sigorta Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özer Şimşek, E-sigorta poliçesinin sigortalılara yararı konusunda şunları söylüyor: “Poliçenin elektronik ortamda müşteriye sunulması oldukça pratik ve bir o kadar da çağdaş bir yöntem. Ayrıca, bu sayede poliçe her an müşterinin elinin alında. Bir cep telefonundan bile kolayca ve hızlıca ulaşılabiliyor. Sektörümüzde, bu olanakların çok sayıda şirket tarafından sağlanabildiğini görüyoruz. Tüketicilerin de artık buna alışması çok önemli.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütün şirketlerin bu altyapıyı hazırlamaları gerektiğini söylediğini ifade eden Şimşek, “Bütün şirketler bu altyapıyı hazırlamalı. Bugün için zorunlu olmamakla birlikte Bakanlık, bir düzenleme ile zorunlu hale getirildikten sonra 3 ay içinde bu sisteme geçileceğine yönelik uyarıda bulundu. Sompo Sigorta olarak da her yönüyle buna hazırız” dedi.

Bu yaklaşımın sigorta şirketi müşterileri yanında çevresel etki açısından da bakıldığında ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması hem de Sompo Sigorta’nın mottosundaki gibi ‘Yerküreye Saygı’ açısından da daha az kağıt tüketimine yol açacağını ifade eden Şimşek, “Sadece bizim şirketimizde yılda 25 milyona yakın kağıt basılıyor. Tüm sektörü düşündüğümüzde Sompo’nun pazar payından hareketle yaklaşık 500 milyonluk bir kâğıt tüketimi söz konusu” diye konuştu.


e-poliçe uygulamasına acentelerden farklı yorum ve öneriler

E-POLİÇENİN AVANTAJLARI ÇOK FAZLA

Sigortalı için:

  • Çok sayıda dokümana imza atma zorunluluğu ortadan kalkacak.
  • Fiziken saklamanın getirdiği kaybolma riski azalacak.
  • Evraklarına dijital ortamda ulaşabilecek.
  • Bilgilendirme formlarını ve diğer belgeleri daha rahat bir şekilde inceleyebilecek.

Sigorta şirketleri için:

  • Fiziki arşiv ihtiyacı en aza inecek,
  • Arşiv maliyeti azalacak,
  • Müşteri onayları daha rahat takip edilebilecek.
  • Kâğıt, zaman, emek, gönderi tasarrufu ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

e-poliçe hayatı kolaylaştıracak

TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi

Acentelerin e-poliçe uygulamasını desteklediklerini belirten Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi, şunları söylüyor: “Acenteler bir süredir dijital seçenekleri tercih eden müşterilerine ellerindeki imkânlarla hizmet veriyordu. Düzenleme ile bu resmi hale geldi. E-poliçe, sigorta şirketleri, acenteler ve sigortalıların hayatını kolaylaştıracak. Sigortalılar poliçelerine daha kolay ulaşacak; internet üzerinden yapılan işlemler daha kolay olacak. Ayrıca, uygulama kâğıt israfının önüne geçerek, ülke ekonomisine de büyük yarar sağlayacak.”

Sigorta poliçesinde detayları biliyor musunuz?

Teminatlar: Hangi sigorta çeşidi olursa olsun sigorta sahibi olmak için gerekli ve zorunlu olan bu belgede sigorta sahibinin talep ettiği ve sigorta şirketinin sunduğu teminatlar yer alır. Kişilere ve yere göre değişen sigorta teminatları sonucunda sigorta poliçesi şekillenmeye başlıyor.

Poliçe genel kuralları: Genel olarak Türkiye sınırları içerisinde sigorta adına uygulanan ve aynı olan kurallar bütünü. Kişilerin poliçeyi imzalayarak kabul ettikleri bu kurallar yasalarla da güvenceye alınmış durumda.

Sigorta sözleşmesinde belge: İlgili sigorta sözleşmesinin düzenlenmesi için gerekli kılınan bazı belgeler söz konusu. Bunların belirlenme şartları her iki tarafa yani sigortası yapılacak kişi ve sigorta şirketine bağlı. Sigorta bedeli, yer verilecek olan teminatlar, sigorta şartları ve prim üzerinde tarafların anlaşmaları şart.

POLİÇE YAPTIRIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Doğru ve tam bilgi verin: Sigorta sözleşmeleri, sigorta ettirenin/sigortalının beyan esasına beyanına göre düzenleniyor. Sigorta ettiren/sigortalı, poliçenin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde teminatları içermesi için sigorta şirketine tam ve doğru bildirimde bulunmalı. Aksi takdirde, sigorta ettirenin beyanının gerçeğe aykırı veya eksik olması halinde, sigorta şirketi, sözleşmeyi daha ağır şartlarla yapabileceği gibi sigorta poliçesini de iptal etme hakkına sahip.

Poliçenizi mutlaka okuyun: Sigorta poliçesi, sigorta ettiren/sigortalı ile sigorta şirketi arasında yapılan bir sözleşme olup, her iki tarafı da bağlayan hükümler içeriyor. Bu nedenle, tarafların hak ve yükümlülüklerinin öğrenilmesi için poliçe ve eklerinin mutlaka incelenmesi gerekiyor.

Sigorta genel şartlarını inceleyiniz: Sigorta genel şartları, söz konusu sigorta ile temin edilen haller ve sigorta teminatı dışında kalan haller ile sigorta şirketine ve sigorta ettirene düşen görevler gibi; temel konulara ilişkin düzenlemeleri açıklayan mevzuat olup; sigorta şirketleri tarafından poliçe ekinde sigorta ettirene veriliyor. Söz konusu genel şartların, satın alınan ürün hakkında ayrıntılı bilgi edinilmesi; sigorta yaptırılmadan önce ya da sigorta yaptırıldığı zaman ileride karşılaşılabilecek sorunların en aza indirilmesi amacıyla sigorta ettiren tarafından çok iyi okunması gerekiyor.

Teminatın kapsamını öğrenin: Sigorta poliçesi tarafından sağlanan teminatların kapsamı konusunda tereddüte yer vermeyecek şekilde bilgi edinilmeli.

Özel şartları inceleyin: Sigorta poliçelerinde sigortalı aleyhine olmamak ve genel şartların hükümlerini daraltmamak kaydıyla özel şartlar yer alabilir. Özel şartlar, her riske ve poliçeye özel olarak kaleme alınabileceği için sigortalının; poliçesinde yer alan özel şart hükümleri hakkında bilgi sahibi olması önem taşıyor.

Prim tutarını mutlaka ödeyin: Sigorta teminatı, aksi belirtilmedikçe sigorta ücretinin/prim tutarının tamamının veya taksitle ödenmesi kararlaştırılmış ise, ilk taksitin ödenmesiyle başlıyor.

Muafiyet ve müşterek sigortaları da bilin: Sigortalının poliçenin düzenlenmesi aşamasında ödeyeceği prim tutarını ve sonrasında hasar anında alacağı tazminat miktarını etkileyecek muafiyet ve müşterek sigorta uygulamalarının avantaj ve dezavantajlarını bilmesi büyük önem taşıyor.

1.5 milyar adet A4’den tasarruf

TSB Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bozkurt

E-poliçe uygulaması, ağaç kesilmesinin ve kağıt israfının önüne geçilerek, ülke ekonomisine de büyük yarar sağlayacak. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bozkurt’un daha öncede basında yer alan beyanatına göre, epoliçe ile poliçe okunurluğunun artmasının yanında yılda 21 bin adet ağacın kesilmesini de önlenecek. Yılda kullanılan 1.5 milyar adet A4 kâğıttan da tasarruf edilecek.

Sigortalı için bilgilendirme formu çok önemli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem, sigortalıların poliçeleri okumamalarından kaynaklı sorunların önüne geçebilmek için bilgilendirme formunun şart olduğunu söylüyor. “Dijitalleşen bir ortamda epoliçe zaten kaçınılmaz bir gerçekti“ diyen Erdem, “Epoliçe, kâğıt tasarrufu açısından da çok önemli. Çünkü günümüzde de şu anda poliçeler fiziki olarak dolaplarda yerini alıyor. Onun dışında insanlar sistemler üzerinden poliçelerde gerekli duydukları, ilgili bölümleri okuyor.

Eski dönemdeki gibi kimsenin, poliçeyi eline alıp da poliçe üzerinden okumuyor; ekrandan okuyor” diyor. Sigortalıların poliçeyi okuyup okumaması konusunda da düşüncelerini belirten Erdem, şunları söylüyor: “Zaten basılı olunca da okunmuyordu. Bu konuda farklı bir yöntemin geliştirilmesi gerekli. Burada bilgilendirme yönetmeliği kapsamında hazırlanan bilgilendirme formunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bilgilendirme formlarının içeriği düzenlenir ve doğrudan sigortalıların ihtiyacı olan açıklamalar yer alırsa poliçe okunmama sorunu da ortadan kalkmış olur”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER