22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Doğrudan yabancı yatırımlar 2019’da yüzde 5 artacak

Euler Hermes’in 2019’a ilişkin Küresel Ticaret Raporu’nda artan ticari ve siyasi risklere karşın küresel ticaret hacminin 2019’da büyümeye devam etmesi, küresel doğrudan yabancı yatırımların yüzde 5 oranında artması bekleniyor.

Türk sigorta sektöründe de faaliyet gösteren dünyanın en büyük alacak sigortası şirketlerinden Euler Hermes, 2019 yılına ilişkin ‘Küresel Ticaret Raporu’nu açıkladı. Raporda, ABD-Çin arasındaki gerilime, artan ticari ve siyasi risklere karşın küresel ticaret hacminin 2019’da büyümeye devam etmesi, küresel doğrudan yabancı yatırımların yüzde 5 oranında artacağı ileri sürüldü. Gelişen pazarlardaki ‘hizmet sektörü’nün büyüme eğilimine devam edeceği 2019 yılında,  hizmet ihracatında da 365 milyar dolarlık bir büyüme bekleniyor.

Küresel ekonomi yüzde 3.1 büyür

Ludovic Subran
Ludovic Subran

Allianz Makroekonomik Araştırmalar Küresel Başkanı ve Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Artan ticari gerilimlere rağmen 2019 yılında ithalatta ABD’de 193 milyar dolar, Euro Bölgesi’nde 260 milyar dolar ve Çin’de 161 milyar dolar artış bekliyoruz. Bu pazarlar dinamik kalmayı sürdürecek” dedi.

Rapora göre, küresel mal ve hizmet ticaret hacminin de 2019 yılında belirsizlikler ve GSYH’deki yavaşlayan büyümeye paralel olarak 2018’de görülen yüzde 3,8’lik artıştan, yüzde 3,6’lık bir artışa gerilemesi bekleniyor. ABD’nin sıkılaşan para politikalarının, gelişen pazarlarda büyümenin yavaşlamasına neden olması beklense de küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,1 olacağı tahmin ediliyor.

Rapordan satır başları…

  • ABD’nin korumacı politikası dolayısıyla demir, demir dışı metaller ve vasıtaların ticari performanslarında düşüş tahmin ediliyor.
  • ABD’de yükselen korumacı politikalar, Çin’in “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi ve Çin’in değer zincirindeki gelişmelerden dolayı Asya, Doğu Avrupa ve Afrika’da imalat yapan ülkelerin güçlü bir performans göstereceği tahmin ediliyor.
  • Bangladeş, Vietnam, Kamboçya, Laos gibi Asyalı ticaret merkezlerinin, yeniden yapılanan küresel ticaret ağından en fazla yarar sağlayacak ülkeler olduğu ifade ediliyor.
  • Dolar bazında mali ve finansal koşulların daralması, siyasi ve geri ödeyememe riskleriyle beraber ticari finansman açığının 1.5 trilyon dolar artması bekleniyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER