25 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

Doğal afetlerin 2017’de sektöre faturası 134 milyar dolar

Aon’un ‘Hava, İklim ve Doğal Afet Değerlendirmesi Raporu’na göre, 2017’de doğal afetlerin yarattığı ekonomik kayıp 353 milyar dolara ulaşırken, bu kayıplar içinde sigortalı olanlar 134 milyar dolar olarak gerçekleşti.

SİGORTAMEDYA

Her geçen yıl sayıları ve şiddetleri artan ‘doğal afet’ler ülke ekonomileri ve sigorta sektörünü olumsuz etkiliyor. Aon tarafından hazırlanan ‘Hava, İklim ve Doğal Afet Değerlendirmesi Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 2017 yılında meydana gelen doğal afetlerin yol açtığı ekonomik kayıp 353 milyar dolar oldu. Bu kayıpların içinde sigortalı olanlar 134 milyar  dolar olarak (toplam kaybın yüzde 38’i) gerçekleşti. Geçen yılki ekonomik kayıp,  2011 yılında meydana gelen 486 milyar dolarlık kaybın ardından, kaydedilmiş ikinci en yüksek rakamı temsil etti.  Tüm doğal afetler içerisinde; meteorolojik kökenli doğal afetlerin yarattığı zarar 344 milyar doları buldu.

2017’de yüzde 93 arttı

Raporda yer alan bilgilere göre, 2017 yılında dünyada toplam 330 farklı doğal afet yaşandı. Doğal afetlerin yol açtığı ve 2000-2016 yılları arasında ortalama 183 milyar dolar olarak seyreden ekonomik kayıp, 2017 yılında yüzde 93’lük bir artış gösterdi.  2017 yılında doğal afetlerden en çok Amerika kıtası zarar gördü. Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıpların yarısından fazlasını, 220 milyar dolarla; Kuzey ve Orta Amerika’da meydana gelen kasırgalar,  yangınlar, depremler ve sel felaketleri oluşturdu. Bu zararın büyük bir kısmı yüzde 65 ile Harvey, Irma ve Maria adlı kasırgalarından kaynaklandı. 2017’de yaşanan doğal afetlerin Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) ülkelerine verdiği toplam ekonomik zarar 25 milyar dolar oldu. Bu zararın sadece 7 milyar doları sigorta teminatı altındaydı.

Marmara’daki dolu ve sel’in verdiği zarar 700 milyon TL

Doğal afetler, 2017 yılında Türkiye’yi de vurdu. Ülke gündemini en çok meşgul eden afetler,  Ege ve Akdeniz Bölgesinde yaşanan orman yangınları ile Marmara Bölgesi’ndeki dolu ve sel felaketleri oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre, temmuz ayının başından bu yana 147 ayrı noktada orman yangını meydana geldi. İzmir, Çanakkale, Kaş, Alanya ve Mersin’deki orman yangınları doğal hayatı yok etmesinin yanı sıra, bölgedeki tarım, turizm, hayvancılık gibi ekonomik faaliyetlere de darbe vurdu.  2017 Temmuz ayının sonunda Marmara Bölgesi ve özellikle İstanbul’da bir hafta arayla gerçekleşen dolu yağışı ve sel felaketlerinin toplam zararı 700 milyon TL’yi buldu. Dolu yağışının, toplam 150 bin araca zarar verdiği kaydedilirken, bu araçların tamir masraflarının yaklaşık 350 milyon TL tutacağı belirtiliyor.

Raporda, bir olayın doğal afet olarak tanımlanabilmesi için gerekli kriterler;

  • En az 50 milyon dolarlık ekonomik kayba yol açması
  • En az 25 milyon dolarlık sigorta maliyeti oluşturması
  • En az 10 kişinin hayatını kaybetmiş, en az 30 kişinin yaralanmış olması
  • En az 2.000 ev ve/veya binanın hasar gördüğünün raporlanması

olarak sıralanıyor.

2017’de dünyayı sarsan doğal afetler ve maliyetleri…

  • Amerika’daki Harvey Kasırgası ve kötü hava koşulları toplamda yaklaşık 100 milyar dolar.
  • Karayipler’deki Maria ve Irma Kasırgaları toplamda yaklaşık 120 milyar dolar.
  • Amerika’daki orman yangınları yaklaşık 13 milyar dolar.
  • Çin’de meydana gelen sel felaketleri ve Hato Tayfunu toplamda yaklaşık 15.5 milyar dolar.
  • Güney Avrupa’daki kuraklık yaklaşık 6.6 milyar dolar.
  • Meksika’daki depremler yaklaşık 4.5 milyar dolar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER