NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin “Türkiye’nin Sanayi 4.0 Dönüşümü Çerçevesinde Siber Tehditler ve Korunma Önlemleri” konulu Danışmanlar Kurulu toplantısı gerçekleşti. Toplantıda Türkiye’nin en çok saldırıya uğrayan ilk 10 ülke arasında yer aldığı belirtilerek, siber risk sigortasının önemine değinildi.
ŞERİFE KAYA / SİGORTAMEDYA
NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin düzenlediği Danışmanlar Kurulu toplantısı, 17 Mayıs Salı akşamı, yurtiçi ve dışından birçok üyenin katılımı ile İstanbul The Ritz-Carlton Hotel’de gerçekleşti. Toplantının konusu “Türkiye’nin Sanayi 4.0 Dönüşümü Çerçevesinde Siber Tehditler ve Korunma Önlemleri”ydi.
Toplantının açılış konuşmalarını NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Levent Nart ile NART Danışmanlar Kurulu Başkanı Yavuz Canevi yaptı. Açılış konuşmalarının ardından bir de panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy gerçekleştirirken, Ernst & Young Türkiye Kriz Yönetimi ve Devamlılık Program Lideri Ender Bebek, Chubb Sigorta Asya-Avrupa-Avrasya ve Afrika Bölgesi, İnşaat, Enerji ve Siber Riskler Grup Başkanı Gilbert Flepp ve NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart konuşmacılar arasında yer aldı.
Yeni ekosistem riskleriyle beraber geliyor
NART Danışmanlar Kurulu Başkanı Yavuz Canevi açılışta yaptığı konuşmada kısaca insanlık tarihini değiştiren teknolojik gelişmelerden bahsetti. Son olarak nesnelerin interneti denilen bir fırtına içinde olduğumuzu söyleyen Canevi, “2015 yılında dünya nüfusu 7 milyar civarında, akıllı cihaz sayısı 13 milyar civarında. 2020 yılında ise dünyada nüfusunun 8 milyara, 50 milyar da akıllı cihazın olacağı tahmin ediliyor. Bu yeni ekosisteme hemen kapılmamak gerekiyor, çünkü bunlar riskleriyle beraber geliyor. Bu risklere karşı siber güvenlik önlemleri almak gerekiyor ki bunun başında da sigorta geliyor” diye konuştu.
Dünyada kasko ve trafik hasarları azalırken Türkiye’de %200 arttı
NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart ise Danışmanlar Kurulu’nun 15 yıl önce kurulduğunu, Kurul’a dört yeni üyenin daha dâhil olduğunu söyledi. Nart, Kurul’a yeni üye isimlerin BASF Türk Kimya CEO’su Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Business Center Başkanı Buğra Kavuncu, Hugo Boss Türkiye Genel Müdür Joachim Hensch, Cuneyd Zapsu Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu, Ulkar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy olduğunu açıkladı. Sigorta sektörünün gelişimine ve büyüme öngörülerine ilişkin açıklamalarda bulunan Nart, Swiss Re’nin yayımladığı rapora göre dünya sigorta sektöründe bu yıl yüzde 3 gelecek yıl yüzde 3.2 büyüme beklendiğini belirtti.
Türk sigorta sektöründe 31 milyar dolarlık bir cironun olduğunu belirten Nart, Türk sigorta sektöründe inovasyon gücünün düşük olduğunu söyledi. Şirketlerin prim üretimlerinin yüzde 60’ının kasko ve trafikten oluştuğunu, bu branşların aslında çok zararlı olduğunu ifade eden Nart, “Dünyada kasko ve trafik hasarları yüzde 40 oranında azalırken, Türkiye’de yüzde 200 oranında arttı. Dolayısıyla sigorta şirketleri bilançolarını büyük zararla kapattılar” dedi.
NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği niş pazarlarda
NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin niş pazarlarda özel departmanlar kurduğunu söyleyen Levent Nart, bu departmanların NART Agro, NART Sanat, NART Finans, NART Siber Risk olduğunu açıkladı. “Herkesin kaçtığı Diyarbakır gibi bir bölgede şube açtık” diyen Nart, 130 ülkede yabancı ve Türk oyunculara hizmet verdiklerini belirtti. Nart, şu şekilde konuştu: “NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği geçtiğimiz yıl yüzde 20, karlılığımız ise yüzde 27 büyüdü. Bu yıl yüzde 30 büyüme hedefliyoruz. Büyümemizin nedeni giderlerimizi kontrol altında tutmamız ve gelirlerimizin yükselmesi.”
Her yıl dünyada önemli şirketlerin patronlarına “En çok korktuğunuz risk nedir?” sorusunun sorulduğunu, siber risklerin en çok korkulan riskler arasında beşinci sırada geldiğini söyleyen Nart, “İşin durması, doğal afetler, yangın ve infilak diğer en korkulan risklerin başında geliyor. Almanlar ise bu araştırmada siber risk korkusunu ikinci sıraya oturttular. Dolayısıyla siber riskleri önemsiyoruz” dedi.
Sanayi 4.0 ile insan kol gücü azalacak
Toplantıda gerçekleştirilen panelde konuşmacılar Sanayi 4.0’ın getirilerini ve siber güvenliğin önemini anlattı.
Sanayi 4.0’ın son zamanlarda çok sık konuşulmaya başlandığını söyleyen Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, insan gücü azaldığında endüstri devriminin başladığını belirtti. Ersoy, Sanayi 4.0 ile insan kol gücünün azalacağını ifade etti. Ersoy, şöyle devam etti: “Sanayi 4.0 ile ürünler hızlıca pazara sunulacak. Gelecekte entegre çalışan sistemler birbiriyle konuşabiliyor olacak. Üretimdeki robotlardan biri arızalanacağını hissettiğinde geri çekilecek ve yanındaki robot işi devralacak. Böylece üretim aksamamış olacak. Sanayi 4.0’a geçtiğimizde büyük bir fırsat yakalayabiliriz. Batının üreticisi olabiliriz. Robotların üretimi devraldığı dünyada ise işsizlik azalmayacak. Çünkü mavi yakalıların kol gücü azalacak, beyin gücü artacak. Sanayi 4.0 ile beraberinde siber güvenliği de sorgulatıyor bize. Siber risk geleceğin en büyük tehditlerinden biri.”
Sigorta, siber saldırılara karşı alınacak önlemlerin başında geliyor
“Siber Güvenlik ve Devamlılık” üzerine konuşan Ernst & Young Türkiye Kriz Yönetimi ve Devamlılık Program Lideri Ender Bebek, yapılan anketlere göre Türkiye’deki ilk 10 riski açıkladı. Bebek, “Türkiye, ABD, Çin, Almanya, İngiltere gibi ülkelerin ardından en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında 9’uncu sırada. Sansayonel olaylar, kritik sistemlerin çökertilmesi ve bilgi sızdırılması amacıyla siber saldırı yapılıyor. Finansal hizmetler, haberleşme, enerji, su kaynakları, tarım, sağlık gibi alanlar en fazla siber saldırıya uğruyor. Siber saldırılara karşı önlem almak gerekiyor. Sigorta alınacak önlemlerin başında geliyor. Bu konuda sigortacılar, sigorta kapsamını tüketicilere net ve doğru anlatmalı” diye konuştu.
Finans müdürü gelen e-mail’i tıklıyor ve…
Chubb Sigorta Asya-Avrupa-Avrasya ve Afrika Bölgesi, İnşaat, Enerji ve Siber Riskler Grup Başkanı Gilbert Flepp, kötü niyetli kişilerin para karşılığı bilgileri ele geçirmek istediğinden bahsederek, konuyla ilgili birkaç örnek verdi. Flepp, bir finans müdürünün siber saldırıya uğradığını ve kendi adına 5.3 milyon ABD Doları havale yapıldığıyla ilgili örnek vererek, “Finans müdürüne bir e-mail geliyor. Müdür, e-mail içindeki bir linke tıklıyor ve bilgisayarına virüs bulaşıyor, sisteme giriyor. Finans müdürünün şifreleri çalınıyor. Hackerlar müdürün hesabından 5.3 milyon ABD Doları havale yapıyor” dedi. Bu riske karşı sigorta yaptırmak gerektiğini vurgulayan Flepp, siber tehditlere karşı sigortanın avukat masraflarını ödeyeceğini, halkla ilişkiler desteği vereceğini, itibar kaybınızı önleyeceğini, zararları temin edeceğini belirtti.
Her 10 müşteriden 7’si saldırıya uğrayan işletmelere sırtını dönüyor
Sanayide bugün ve yakın gelecekte 4.0’ın sıkça konuşulacağını ifade eden Levent Nart, siber güvenliğin önem kazanacağını söyledi. Siber saldırıların data kaybı, veri silinmesi ve manipülasyonu, iş durması, şantaj, itibar kaybı riskleri beraberinde getireceğini belirten Nart, siber hasarların maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunun altını çizdi. Almanya’da her 10 müşteriden 7’sinin veri güvenliğinin zedelendiği işletmelere sırtını döndüğünü söyleyen Nart, “Almanya’da siber risklerden kaynaklı kayıpların yıllık 51 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor. Siber sigortalar PR danışmanlık masrafları, avukat masrafları, veri kayıpları ile ilgili bilgilendirme masrafları, veri kayıplarının restorasyon masrafları, hacker saldırısından sonraki iş durması, şantaj masrafları, saldırı yapanları ihbar edenlere verilecek ödül masrafları, veri ihlalleri ile ilgili savunma masrafları, özel bilgilerin ifşası ile ilgili oluşan zararlar, diğer sistemlere malware gönderilmesi ile ilgili zararlar, fikri mülkiyet haklarının ihlali ile ilgili zararları karşılıyor” dedi.
Panelin ardından katılımcıların sorularıyla devam eden toplantı, konuşmacılara takdim edilen teşekkür hediyeleriyle son buldu.