23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Dijital devrimin sırrı ‘hız, çeviklik ve esneklik’te

Küresel 160 şirket üzerinde yapılan araştırmaya göre sigorta sektörü, dijital devrimin tehdidi altında bulunuyor. Hız, çeviklik ve esneklik kriterlerine ulaşmak için şirketlerin cesur davranması gerekiyor.

1497249027_Sinem_Canturk (1)

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG ile Harvey Nash’in ortak araştırması sonuçlandı. Küresel 160 sigorta şirketi bilişim teknolojisi (BT) yöneticisiyle yapılan araştırma, sigorta sektöründeki acil dönüşüm ihtiyacını ortaya koydu.

Araştırmanın bulgularına göre, dünyada giderek artan rekabet ve düşük faiz oranları sigorta sektöründeki masraf ve marjları zorluyor. Düzenlemelerdeki değişiklikler karışıklığı ve maruz kalınan riski artırıyor. Müşterilerin beklenti ve tercihleri hızla değişiyor. Bu kırılmayla birlikte gelen fırsattan yararlanan Fintech ve Insurtech şirketleri, geleneksel sigorta şirketlerinin pazardaki payını zorluyor. Sigorta sektörünün dijital dönüşümle imtihanını araştıran anketten çıkan üç kritik başlık değişimin formülünü ortaya koyuyor: Hız, çeviklik ve esneklik.

KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk’e göre artık sigorta şirketlerinin ve bilgi sistemleri grubu başkanlarının (CIO) dönüşümü gerçekleştirmek için cesur olma vakti geldi. Cantürk, “Dünyada çoğu sigorta şirketi, karmaşık BT varlıklarının ticari faaliyetlerini dijital dünya ile rekabet edebilecek şekilde dönüştürebilme becerilerini kısıtladığı gerçeğinin farkında” dedi. Cantürk, büyük çaplı şirketlerin ciddi bir inorganik büyüme sürecinden geçtiğini ve ticari faaliyetlerini, iş dünyasının yeni dijital ihtiyaçlarını karşılamak için karmaşık, eski uygulama ve sistemler kullandığını belirtti.

Daha hızlı ve çevik olmalılar

Cantürk, şöyle devam etti: “Rekabet ve dijital devrim, sigorta şirketlerini daha hızlı ve çevik olmaya itiyor. Birçok şirket, BT işletme modellerini gözden geçirmeye başladı. Hizmet sunum ve kapasitelerinin çevikliğine ve hızlı yanıt vermesine odaklandılar. Araştırmaya göre 10 CIO’dan 7’si BT fonksiyonunda çevik hareket imkanı veren sistemlere geçtiklerini söylüyor. Ankete katılanların dörtte biri çeviklik ve hızlı yanıt verme becerilerini artıracak stratejik ortaklık arayışı içinde olduklarını belirtiyor. Bunlar bize dünyada sigorta şirketlerinin BT varlıklarını dönüştürmek için önemli değişim programları uyguladığını gösteriyor.”

Sigorta sektöründeki dijital dönüşümün baştan sona bir entegre yatırım olduğunu ve uygulamada zorluklar yaşandığını belirten Cantürk, hızlı, çevik ve esnek sistemin zaman zaman gelenekçi bakış açıları ve çalışma şekilleriyle çelişebildiğini anlattı. Cantürk, şunları dile getirdi: “İşletme ve BT çalışanlarının birlikte ilerlemesi için yeni yollar gerekebiliyor. Bazı sigorta şirketlerinde CIO’lar ve BT ekibinin yönettiği dönüşümlerde başarılı gelişmeler kaydediliyor ki bunların işletme faaliyetlerinin dayandığı temelleri sil baştan oluşturduğunu görüyoruz. Cesaret burada başlıyor.”

Dönüşüm için neler gerekli?

Cantürk’ün, sigorta sektöründe dönüşüm için atılacak adımlar konusunda önerileri ise şunlar:

-Sigorta sektöründeki BT dönüşüm ihtiyacı oldukça net. Daha çevik ve esnek yapıdaki bir BT ortamı isteği yüksek. Cesur davranmaya istekli CIO’lar ve sigorta şirketleri başarılı olacak.

-CIO’lar ve BT liderlerinin, şirketlerine hız, çeviklik ve esneklik sağlamak için hedeflerini belirlerken ve uygularken daha cesur olmaları gereken bir dönemdeyiz. Temel bir dönüşüm için stratejik olanla fonksiyonel olanın nasıl bir araya getirileceği sorusunun yanıtı, başarının anahtarı. İşbirliğine dayalı ortaklıklar da gerekiyorsa gündeme alınmalı.

-Dijital iş gücü yani robotik süreç otomasyonu ve bilişsel otomasyon, sigorta şirketlerinin teknoloji araçları arasında yerini almaya başlıyor, düşük maliyetlerle kalite ve duyarlılığı artıracak yollar sunuyor.

-Mesela, büyük bir hayat sigortası şirketi iş gücünü dijitalleştirme fırsatlarını belirlemek için Robotik Süreç Otomasyonu Mükemmellik Merkezi kurdu. Küresel bir mal ve kaza sigortası şirketi, süreçlerini düzenlemek için bilişsel beceriler entegre ediyor. Bir başkası iK fonksiyonu için otomasyon fırsatı yaratarak bu programı çekirdek sigorta operasyonlarını kapsayacak şekilde genişletiyor.

-Lider sigorta şirketleriyle yaptığımız çalışma, CIO’lar ve BT liderlerinin dönüşüm çabalarını artırmak ve büyümeyi destekleyen bir teknoloji sunmak için daha aktif ve kararlı olması gerektiğini söylüyor.

-BT karmaşıklığını azaltmak, sistem ve süreçleri kolaylaştırmak, erişilebilirliği ve çevikliği artırmak gerekiyor. Müşteri verilerini de kapsayan sistem ve süreçler de buna dahil edilmeli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER