Hayatımız Sigortalı Dergisi Yazarı Devrim Ersöz, pandemi döneminde stresten kurtulmayı nasıl başaracağımızı yani, virüsle baş etmenin yollarını sıraladı. Ersöz’ün ‘Virüs kaygısını yönetmenin yolları’ başlıklı makalesi şöyle…
2020 yılı başından beri tüm dünyayı etkileyen Covid-19 için çok şey yazıldı ve konuşuldu. Bu konu daha uzun süre gündemde kalacak ve nesiller sonra bile hatırlanıp anlatılacak boyutta. Mümkün olduğunca evde kalmaya çalışıyor, sosyal olarak uzaklaşmaya devam ediyoruz. Bazen kendimizi savunmasız hissediyor, sevdiklerimiz ve arkadaşlarımızla bir araya gelmeyi bile riskli olarak değerlendirebiliyoruz. Bu belirsiz pandemi ortamında kendinizi stresli hissediyorsanız, size bazı önerilerim olacak.
1. Durumu doğru algılayıp değerlendirdiğinizden emin olun
Evde, okulda, işte, sosyal medyada her yerde Covid-19 gündemde. Televizyon haberleri ve internet kaynaklarında herkesin farklı fikirleri var. Mart-nisan ayında, “Maske takmayın, işe yaramaz” diyen akademisyen de gördük, aylardır okullar açılsın mı açılmasın mı diye tartışan uzmanlar da. Virüs salgını ciddi bir durumdur ve ipuçlarının güvenilir kaynaklardan alınması gerekir. Ulaştığınız bilgileri, farklı kaynaklardan doğrulayın ve her bilgiye güvenmeyin.
2. Sağlığınıza dikkat edin
İnsan her zaman sağlığına birinci önceliği verir. Ancak, bir pandemi sırasında sağlıklı kalmak her zamankinden daha önemli hale gelir. Sağlıklı kalmak, sağlıklı beslenmek, iyi bir gece uykusu geçirmek ve egzersiz yapmakla mümkün olur. Bu alışkanlıklar önümüzdeki dönemde karşılaştığınız değişiklikler ve zorluklarla başa çıkmada ve stresini azaltarak yönetmede de yardımcı olacaktır.
3. Korku veya endişenin kontrolünü elinize alın
Salgın konusunda hala belirsizlikler var. Yeni koronavirüs hakkında bildiğimiz pek çok şey olduğunu ve bunun hakkında her gün daha fazla şey öğreneceğimizi unutmayın. İnsan sezgilerine aykırı gelebilir, ancak bilinmeyenden korkmamızı kontrol etmenin en iyi yollarından biri, kendimizi belirsizliğin var olduğu gerçeğine hazırlamaktır. Gevşemeniz gerekiyorsa, dışarı çıkın ve sevdiklerinizle biraz zaman geçirin. Başkalarıyla etkileşime girerken sosyal mesafeyi uygulamayı unutmayın. Salgının yayılmasını önlemedeki rolünüzü bilmek, dinlenmek için zaman ayırmak ve elinizden geldiğince normallik duygusunu sürdürmek gibi kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanarak bilinmeyenin korkusuyla savaşabilirsiniz.
4. Meditasyon uygulayın
Uzun ve derin nefes egzersizleri, şimdiki zamana odaklanmak ve sahip olduklarınıza şükretmek için bir an ayırmak, kendi içinize dönmenin ve yaşamınıza sakinlik duygusu katmanın iyi yollarıdır. Dikkatinizi kalp atışlarınıza verin. Yavaş, derin nefes alın. Beşe kadar sayıncaya kadar nefes alın ve nefes verin. Minnettarlık, şefkat, takdir etme gibi duyguları hissetmeye çalışın. Bu egzersize üç dakika devam edin. Bunalmış, endişeli veya stresli hissettiğiniz her an bu tekniği tekrarlayın.
5. Evdeki zamanı verimli geçirin
İlk başta, sosyal uzaklık bir rahatsızlık gibi görünebilir. Ancak, buna bir fırsat olarak bakmak isteyebilirsiniz. Bu zamanı evde kullanarak yoğun bir hayatın arka planında kalan şeyleri yakalamak için kullanmayı düşünün. Bahçe ve ev işleri, ev geliştirme projeleri yapın. Daha fazla kitap okuyun.
Bu eylemler sizi daha sağlıklı ve stressiz hale getirecektir. Sağlıkla kalın.