Başlıkta soruyu “Hangi zeka türünde ya da türlerinde ne kadar zekisiniz?” diye düzeltsek daha doğru olur. Çünkü genel olarak kabul görmüş yedi farklı zeka türü vardır. Bunlardan birinde ya da birkaç tanesinde iyi düzeyde olabilirsiniz.
Mantıksal/matematiksel zeka: Sayılarla aranız iyi midir? Okuldayken matematik dersini sever miydiniz? Hesap makinesi kullanmadan kafadan basit ya da az da olsa karışık problemleri çözebiliyor musunuz? Bu sorulara cevabınız “evet” ise matematiksel zekaya sahipsiniz demektir. Bu türde zekaya sahip olanlar satranç, dama ve benzer strateji oyunlarına da ilgiyle yaklaşırlar. Deneyler yapmak, makine ve araçların nasıl çalıştığını incelemek matematiksel zekanızı geliştirmenize destek olabilir.
Sözel/dilsel zeka: Bu türde zeki olanlar dil bilgisi ve sözcüklerin kullanımında başarılı olurlar. Okuma, yazma ve konuşma becerinizi yüksek buluyorsanız sözel zekanız gelişmiş diyebiliriz. Bu kategoride zeki olanlar konuşurken farklı sözcükler kullanabilirler. Gazetelerdeki sözcük oyunları ve bulmacalara ilgi gösterirler. Kitaplarla dost olur, şarkı sözlerini kolay ezberlerler. Eğer sözel zekanızı geliştirmek istiyorsanız bu saydığım alanlara daha fazla ağırlık verebilirsiniz
Görsel/uzamsal zeka: Beynimizin sağ lobu görsel, somut, dokunup hissedebileceği şeylerle ilgilenir. Bütünü oluşturmak için parçaları bir araya getirir. Bütünseldir. Sağ beyni daha çok çalışanların görsel zekasının sayısal zekasına göre daha baskın olduğu bilinir. Resim, grafik, renkler ve yaratıcı öğelere ilgi duyanlar görsel açıdan zekidir. Puzzle yapmak, resim ve desen çalışmak bu zeka türünde gelişim sağlamanıza yardım edebilir.
Müzikal/ritmik zeka: Bu zeka türünde gelişmişseniz, doğal olarak müziğe ilgi duyarsınız. Bir şarkıda çalan enstrümanları ayırt edebilir ve ritmini yakalayabilirsiniz. Değişken şarkı ve müzik türleri ruh halinizi de farklı şekilde etkileyebilir. Çalan müziğe eşlik edip örneğin melodili ıslık çalabilirsiniz.
Kinestetik zeka: Bedensel zeka türü de denen bu alanda zeki olanlar bedenlerini diğerlerine göre daha iyi kullanırlar. Spor ve dans alanlarında başarılı olabilirler. Denge hisleri gelişmiştir ve bedenlerini istedikleri yönde hareket ettirme yeteneğine sahiptirler.
Kişilerarası/Sosyal zeka: Kişilerarası iletişimde pozitif sonuçlar alabiliyorsanız, empati duygularınız gelişmişse duygusal zeka açısından iyi durumdasınız demektir. Bu kategoride başarılı olanlar insanlarla tanışma, iletişim kurmada iyidirler. Aynı zamanda takım çalışmasına da yatkın olurlar. Liderlik yetenekleri ve başka insanların hislerini anlayabilme becerisi de bu zeka türüyle ilgilidir. Aynı zamanda kendi güçlü ve zayıf yönlerini tartabilme ve kendini tanıyabilme noktasında başarı gösterebilmek duygusal zekaya sahip kişiler için kolaydır. Duygusal açıdan zeki olan kişiler günlük tutma, şiir yazma gibi aktiviteler yapabilirler.
Doğasal zeka: Dünyaya ve doğanın işleyişine karşı çok duyarlı olan kişiler için söz edilen bir zeka türüdür. Bu kişiler açık havada daha rahat eder ve daha kolay düşünebilirler. Hayvanlara, bitkilere herkesten daha fazla ilgi gösterirler. Listedeki zeka türlerinden güçlü olduklarınızda pratikler yaparak daha yüksek bir gelişmişlik düzeyine ulaşabilirsiniz. Zayıf olduğunuz zeka türleri üzerinde ise odaklanarak ve çalışarak rahatlıkla aşama kaydedebilirsiniz.
Bir matematiksel zeka sorusu. Bakalım çözebilecek misiniz?
Bir futbol takımındaki 11 oyuncunun yaş ortalaması 22’dir. Bir oyuncu kırmızı kart görüp atılınca kalan 10 oyuncunun yaş ortalaması 21 oluyor. Kırmızı kart gören futbolcunun yaşı kaçtır?”*
*Doğru cevabı devrim.ersoz@academictrend.com e-posta adresime ilk gönderen 3 kişiye kitap hediye edeceğim.