22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Depresyonda olana hayat sigortası yok!

Dünyada sigorta şirketleri, depresyonda olan ve sinir hastalıkları geçiren insanları hayat sigortası ve diğer teminatlardan mahrum bırakmakla suçlanıyor. İngiltere’de The Guardian Gazetesi’nin ortaya çıkardığı bir habere göre bu şekilde hastalık geçiren birçok tüketici hayat sigortası yaptıramamaktan şikayetçi.

İngiltere şimdilerde Guardian Gazetesi’nin ortaya çıkardığı bir haberle çalkalanıyor. Gazeteye gelen şikayetlere göre; sigorta şirketleri hafif zihinsel sorunları olan insanlara hayat sigortası yapmayı reddediyor. Hayır kuruluşları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ise gerek açıklamaları gerekse yaptıkları protesto yürüyüşleriyle sigortacıların bu davranışını kabul etmediğini belirtiyor.

Öte yandan sigorta şirketlerinin de bu durum karşısında haklı dayanakları var. Bir müşteri, tıbbı kayıtlara göre intihar düşüncesindeyse, ölmek istiyorsa veya kendine zarar verecekse sigorta yaptırmaya uygun olmayabilir. Sigorta şirketleri bu konuda her ne kadar toplumun nefretini kazansa da, ortak görüşleri bu tarz insanları hayat sigortası yaptırmama yönünde.

Firmalar müşterisine yardım etmeli

Gazetenin bu konu ile ilgili gösterdiği bir örnek de var. 7 Temmuz 2005 tarihinde Londra’da düzenlenen bombalı saldırıdan sonra travma geçiren ve stres bozukluğu yaşayan bir kadın. Sigorta şirketleri, müşterisi olan bu kadına yardımcı olmayı reddetti. Bu konuda mağdur şahsın açıklaması da şöyle: “Neden reddedildiğime dair özel bir açıklama yapılmadı. Ancak bu olaydan sonra fiziksel hiçbir sağlık sorunum olmadı. Bunu sigorta şirketinin perspektifinden bakıldığında anlayabiliyorum; zihinsel sağlık sorunları olan birisine zihinsel sağlıkla ilgili konularda bilgi vermek istemeyeceklerdir. Ancak, özellikle sağlık durumumun iyi olduğu göz önüne alındığında, herhangi bir neden belirtilmeden reddedildiğim için şaşkına döndüm.”

Sigorta şirketleri inisiyatif kullanıyor

Zihinsel Sağlık Derneği’nin Başkanı Michael Henson-Webb ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Yasalarda bazı boşluklar var ve bu durum müşterileri mağdur edebiliyor. Eşitlik Yasası kapsamında, sadece özürlü olan kişiler sigorta kapsamında korunuyor ama sigorta şirketleri isterlerse bazı istisnalar yapabiliyorlar. Bu kanun uyarınca engelliliğin mevcut tanımı zihinsel sağlık sorunu olan herkesi kapsamıyor. Zihinsel sağlık sorunları olan bireylerin ve hukuk müşavirlerinin haklarını açıkça belirlemelerini zorlaştırıyor.”

Rethink Akıl Hastanesi Danışma Müdürü Laura Peters ise konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Zihinsel sorun yaşayan insanlar için, yaşam ve sağlık sigortası hayati bir güvenlik ağı olabilir. Bana göre sigortacıların davranış biçimi tamamen uygunsuz ve ayrımcı. Hükümetin acil olarak soruşturması gereken bir şey. Bu politikaların temel bir değerlendirmesini yapmamız gerekiyor.”

Çoğu sağlık ve seyahat sigortası alamıyor

Bu konuda mağdur olan düzinelerce insan olduğunu vurgulayan Guardian Gazetesi yetkilileri, bir çok kişi hayat sigortası alamazken, kimisinin de sağlık veya seyahat sigortası satın almakta zorlandığını yazdı. Çoğunun reddedilme nedeni hala belli değilken, zihinsel sağlık kayıtlarından kaynaklanabileceği de tahmin ediliyor. Müşterilerin çoğu tıbbi kayıtlarında intihar veya kendine zarar verme düşüncesi olduğu için geri çevrildiklerine inanıyor.

Sigortacılar daha şeffaf olmalı

“Sigortacılar daha şeffaf olmalı” diyen Henson-Webb, şöyle devam ediyor: “Şirketler bu kararları nasıl aldıkları hakkında bilgi vermeliler. Sanki ayrımcılığa yol açabilecek ham değerlendirmeler yapıyor gibi görünüyorlar.”

Gazete olaya sigorta şirketleri açısından da bakıyor. Sigorta şirketlerinin savunmaları haberde şöyle yer alıyor: “Hayat sigortası başvurularını dikkatle değerlendiriyoruz. Kanıta dayalı hareket ediyoruz. Müşterilerimizin zihinsel sağlık sorunlarıyla uğraşırken ne kadar sürdüğünü ve nasıl tedavi edildiğini de soruyoruz. Ayrıca, intihar girişimleri olup olmadığı da bizim için önemli bir kriter. Bu gibi ciddi vakalarda müşterilerin tazminatlardan yararlanamayacağının bilinmesi gerekiyor.”

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER