22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

“Depreme dirençli yapıların inşa edilmesi çok önemli”

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından bu yıl 7’nci kez düzenlenen “DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması”nın ödül töreninde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin depremle yaşama dışında seçeneği olmadığının altını çizerek “Bunun için de mutlaka dirençli yapılar inşa etmemiz lazım. Bugün Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı bu yarışma çok değerli. Emeği geçen herkesi ve katılımlarıyla bunu anlamlandıran siz gençlerimizi, öğrencilerimizi canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Depreme dayanıklı binaların tasarımı ve üretiminde önemli roller üstlenen geleceğin inşaat mühendisleri ile mimarlarının mesleki gelişimine katkı sağlamak ve deprem mühendisliğinin önemini vurgulamak amacıyla Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen “DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması”nın ödül töreni bugün Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Haluk Kalyoncu ve protokolün katıldığı törende sektör yöneticileri de yer aldı. 

“Depremle yaşama dışında seçeneğimiz yok”

Törendeki konuşmasında depreme karşı dirençli yapıların oluşturulmasının önemine vurgu yapan Bakan Şimşek, “Türkiye maalesef büyük oranda deprem ülkesi ve depremle yaşama dışında seçeneğimiz yok. Bunun için de mutlaka dirençli yapılar inşa etmemiz lazım. Bugün Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı bu yarışma çok değerli. Emeği geçen herkesi ve katılımlarıyla bunu anlamlandıran siz gençlerimizi, öğrencilerimizi canı gönülden tebrik ediyorum” dedi. 

“Zorunlu deprem sigortasının kapsamını genişleteceğiz”

Zorunlu deprem sigortasının 1999 Depremi sonrasında 2000 yılında hayatımıza girdiğini hatırlatan Şimşek, “Deprem ülkesi olarak sağlam yapıların yanında sigorta da yaptırmamız gerekiyor. Zorunlu olmasına rağmen sigortalılık oranı halen düşük. 6 Şubat depremlerinin yaralarını hala sarmaya çalışıyoruz. Deprem sigortası kapsamında bölgedeki 500.000 hasar başvurusuna yaklaşık 35 milyar liralık ödeme yapıldı dolayısıyla biz bunu önemsiyoruz. 2024’teki reform programımızın bileşenlerden biri de deprem sigortasının kapsamını genişletmek. 2024’ün son çeyreğinde zorunlu deprem sigortasını zorunlu afet sigortasına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sadece depreme karşı değil, iklim değişikliği risklerini de göz önüne alarak diğer tüm afetlere karşı da güvence sunacağız. Bu düzenlemeyle ülkede sigortalılık oranını da artırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. 

“Yeşil dönüşüm çok kritik bir alan”

İklim değişikliğine bağlı olarak ilerleyen dönemde doğal afetlerin sıklığının ve şiddetinin büyük oranda artma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Bunun artık yavaş yavaş örneklerini de görüyoruz. İklim değişikliği bir realite ama bunu sonuçları çok ağır o nedenle iklim değişikliğine karşı dirençli şehirler çok önemli bir gündem maddesi. Ülkelerin bir diğer ana gündem maddesi de yeşil dönüşüm. İklim değişikliğini sınırlayacak ve yönetmenize imkan sağlayacak yeşil dönüşüm çok kritik bir alan ve o da bir seçenek olmaktan çıkarak mecburiyet halini alıyor. 2026 yılının ekim ayından itibaren Avrupa Birliği sınırda karbon vergisi uygulaması getiriyor. Eğer ürettiğiniz ürünleri pazara ulaştırmada karbon ayak iziniz yüksekse o zaman ilave bir vergi mükellefiyeti ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu açıdan Gaziantep öncü şehirlerimizden biri. Enerjide dönüşüm için gerçekleştirilen yapılanma çok değerli. Bir diğer dönüşüm alanı da dijital dönüşüm. Yapay zeka artık dünyanın bir başka gerçeği. Bazı çalışmalara göre gelişmiş ülkelerde 10 yıl içerisinde bugün yapılan işlerin veya bu işi yapanların yüzde altmışını etkileyebilecek. Bizim gibi nispeten gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde kırka kadar bir etki öngörülüyor. Dolayısıyla bizim bunlara hazır olmamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

“Gelir dağılımında adalet hedefliyoruz”

Ekonomi programına da değinen Şimşek, fiyat istikrarını sağlamayı ve makro finansal istikrarı güçlendirmek için çalışmalarına devam ettiklerini, öte yandan programla gelir dağılımında adaleti sağlamayı ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini söyledi.

“Yarışma geleceğin bilinçli yapı üreticilerini hazırlıyor”

Törende konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ise yarışmanın, öğrencileri geleceğin bilinçli yapı üreticileri olarak hazırlamaya yönelik bir platform olduğunu vurgulayarak yarışmaya katılan öğrencileri tebrik etti. Kalyoncu, kuruluşundan bu yana üniversiteye destek olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de katkılarından dolayı teşekkür etti. 

Öğrencilerin yarışma ile teorik bilgilerini pratiğe dönüştürebildiklerini söyleyen Kalyoncu, “DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması, gelecekte inşa edilecek yapıların hazırlığı adına önem taşıyor” dedi.

Ödül töreninde birincilik ödülünü Altınbaş Üniversitesi kazandı ve ödül plaketini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘ten aldı. Yarışmada Gebze Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi ise üçüncü olarak ödül kazandılar.

Törende Türk Reasürans Özel Ödülü’nün yanı sıra, altı özel ödül daha sahiplerini buldu. Hacettepe Üniversitesi En İyi Mimari Özel Ödülü’nü, Altınbaş Üniversitesi En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü’nü, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Türk Reasürans Özel Ödülü’nü, Erzurum Teknik Üniversitesi En İyi İletişim Becerisi ve Sunum Özel Ödülü’nü, Sakarya Üniversitesi Sosyal Medyayı En iyi Kullanan Takım Ödülü’nü kazanırken, yarışma katılımcılarının verdiği oylarla belirlenen Yarışma Ruhu Ödülü’nü Yıldız Teknik Üniversitesi, En Yaratıcı Proje İsmi Ödülü’nü ise MEF Üniversitesi kazandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER