12 Ocak 2025, Pazar
spot_img

“Dayanışma içinde olup gücümüzü göstermeliyiz”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü… Diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü… Kadın haklarının dünyanın dört bir yanında önemli etkinliklerle gündeme geldiği bu günde biz de Sigortamedya olarak anlamlı bir programa imza attık.

Sigortamedya’nın Youtube kanalı Sigorta Ekranı’nda sigorta sektörünün başarılı kadın yöneticileri ile kadının iş dünyasındaki gücünü ve sorunlarını mercek altına aldık. İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Berrin Dinç, Sigorta Brokerleri Derneği Başkanı Selcen Gür, Gulf Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Gardet, Avukat Arabulucu Nuray Tunç Bay, Sigorta Eksperi ve TÜSED Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Aksoy, bu özel günde kadının toplumda ve iş dünyasında güçlenmesi için önemli mesajlar verdi.

“Şirketimizde kadın çalışan oranı oldukça yüksek”

Kadınlar Günü’nde herkesin buruk hisler içerisinde olduğunu belirten Gulf Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Gardet, “Neredeyse son 10 yıldır kadınlarımızın maruz kaldığı şiddet ve temel hakları olan yaşam haklarının bu kadar kolay ellerinden alınmaması için elle tutulur gözle görülür iyileşmeler görmüyor olmamız bugünün sevincini gölgeliyor. Bizler bugün sembolik olarak konuşma hakkını elde edebilen kadınlarız. Kurumsal şirketlerle çalışıyoruz. Bulunduğumuz platformlar sizi koruyor. Ama ülkemiz bizim gibi kadınlardan oluşmuyor” diyerek kadınların günümüzde yaşadıkları sorunlara dikkat çekiyor. Gulf Sigorta’nın kadın çalışan sayısı oldukça yüksek bir şirket olduğunu belirten Gardet, “Üst düzey yönetimde 6 genel müdür yardımcısının 3’ü kadın 3’ü erkek. Fakat ben kadın erkek diye olaya bakmak istemiyorum. Bu seçim bence kişilerin kadın ve erkek olmasından bağımsız bu kişinin işi doğru yapabiliyor mu, hevesi var mı, gerekli donanımı var mı diye bakılmalı” yorumunu yapıyor.

KADIN DAYANIŞMASI YAPILMALI

Kadınların eşit işe ve eşit haklara sahip olması için yine karşı cinsten bazı talepler beklemenin de yanlış olduğunu belirten Gardet, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Burada biz karşı cinsten bu anlamda bazı talepler bekliyorsak aslında bize yardımcı olun diye gizli gizli erkeğe sesleniyoruz. Önemli olan biz kadınlar olarak birbirimize yeterince samimi olarak destek veriyor muyuz? Üst kademede olan kadınların birlikte hareket ederek sürdürülebilir bir kadın dayanışması yapabilirler.”

“Sigorta sektöründe kadın istihdamı genele göre yüksek”

“Kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkıyor” diyen Avukat Arabulucu Nuray Tunç Bay, kadın erkek kutuplaşmasının kundaktaki bebeklikten itibaren silinmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bay, toplumda kadın olmanın zorlukları ile ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Kadınların omuzlarında çok ciddi yükler var. Kadın, bir yandan iş hayatında var olmaya çalışıyor. Gerçekten bir varoluş mücadelesi veriyor. Bir yandan da ev, çocukların eğitimi ve işleri derken çok ciddi yükleri sırtlanıyor. Yeni bir güne başlarken erkeklerin kadınları incitmediği, saygı ve sevgi çerçevesinde kadın ve erkeğin birlikte yürüdüğü bir dünya hayal ediyorum.”

EŞITSIZLIĞE MARUZ KALMADIM

Sigorta sektörüne 1997 yılında adım attığını belirten Bay, “Sigorta sektöründe kadın istihdam oranı genele bakıldığında oldukça yüksek bir rakam. 14 bin çalışanın 7 bin 500’ü kadın. Yüzde 52 gibi bir oran. Bu durum sektör açısından memnuniyet verici. Ancak benim içinde bulunduğu hasar departmanında bu oran o kadar yüksek değil. Erkek egemenliği olan bir alan. Ama buna rağmen kariyer fırsatlarında cinsiyet eşitsizliğine maruz kalmadım. Ve bugün bulunduğum noktaya geldim” açıklamasını yapıyor.

“Özel sektör elini taşın altına koymalı”

Sigorta Ekranı’ndaki konuşmasına “Bizler şanslı kadınlarız. Fakat bizim kadar şanslı olmayan hemcinslerimize destek olmalıyız” diyerek başlayan Sigorta Brokerleri Derneği Başkanı Selcen Gür, “Buna borçluyuz. 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlayacak ve sevinecek halimiz kalmadı. Elle tutulur şeyler yapmak gerekiyor. Bu konu artık farkındalık seviyesini geçti. Artık yapılması gereken İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamak. Biz burada ne kadar konuşursak konuşalım İstanbul Sözleşmesi uygulanmazsa kadın cinayetleri de hep devam edecek” açıklamasını yapıyor. Kadınların sadece şiddet değil başka konularda da sorunları olduğunu kaydeden Gür, “Mesela engelli çocuğu olan anneler var. Onların en büyük korkusu bana bir şey olursa çocuğuma kim bakacak? Bizde Doğan Sigorta olarak her yıl anneler gününde engelli çocuğu olan annelere ferdi kaza sigortası hediye ediyoruz. 10 kişilik bir liste tespit ettik. Bu tür desteklerde sürdürülebilirlik çok önemli. Bu yıl yaptığınızı diğer yıl yapmazsanız anlamlı olmuyor. Özel sektör elini taşın altına koymalı. Herkes kendine bir konu belirlemeli ve bir çalışmanın ucundan tutmalı” yorumunu yapıyor.

ÖNCE BIZLER INANACAĞIZ

Kadın çalışanların iş hayatındaki durumunu da değerlendiren Gür, şu açıklamayı yapıyor: “İş hayatında şunu gördüm. Kadın resmin bütününü görebiliyor. Bütün parçalarını ayrı ayrı görüp birbirleri ile olan ilişkisi açısından karar alabiliyor. Bizler aynı anda birçok şeyi yapma konusunda çok antrenmanlıyız. İş hayatında da bunun avantajını yaşıyoruz. Bu nedenle kadınların iş hayatlarında ‘Benim o pozisyona getirilmem çok mümkün değil’ yerine ‘kadın olduğum için çok daha başarılı olurum’ demesi gerekiyor. Yani önce kendimiz inanacağız.” Kendi şirketlerinde çalışan kadın oranının yüzde 55’lerde olduğunu vurgu yapan Gür, “Ama bu da yetmez. Kadınların şirketlerde üst düzeylerde de olması lazım. Bunun yanında kadınları işe aldıktan sonra onları şirket içerisinde desteklememiz gerekiyor” diyor.

“Eksperler içinde kadın oranı yüzde”

15’lerde Sigorta Ekranı’nda kadının iş dünyasındaki gücünün konuşulduğu programa konuk olan Sigorta Eksperi ve TÜSED Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Aksoy, daha iyi bir dünya için erkek çocuklarının en iyi ve doğru şekilde yetiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksoy, “Her şeyin temeli ailede başlıyor. Aile hayatındaki düzen ile birlikte eğitimi artırıp adalet düzenini düzeltebilirsek çok daha iyi bir dünyada yaşarız” açıklamasını yapıyor. Kadınların her sektörde önemli başarılara imza attıklarına değinen Pınar Aksoy, kendisinin de erkek egemen bir sektörde çalıştığını belirterek şöyle devam ediyor: “Eksperlik mesleği çok güçlü ve köklü bir meslek. Ama eksperler içinde kadın oranı yüzde 15’lerde. Bu sayı çok düşük.” Aksoy, eksperlik mesleğinin Türk toplumunda çok tanınmadığını, kendisinin de bu mesleği eksper bir komşuları vesilesiyle tanıdığını belirtiyor.

BU IŞIN DINAMIĞINI SEVIYORUM

Avukatlığı bırakarak eksper olmaya karar veren ve kariyerine bu yönde devam eden Aksoy, “Bana sürekli ‘neden avukatlığı bıraktınız’ diye soruyorlar. Bir hukukçu olarak bu mesleğe çok şey katabilebileceğimi düşündüm. Bu işin dinamiğini çok sevdim. Bu meslekte belli mesai saatleri, haftasonu tatili yok. Yaz aylarında tatil yapamadığımız dönemler oluyor. Çok hijyenik ortamlarda çalışamıyoruz. Aniden şehir dışına çıkıyorsunuz. Dolayısıyla bir kadın sigorta eksperliğini seçecekse bu bilinçle seçmeli. Birçok zorluğa rağmen bizler bu mesleği seçiyorsak sektörün bizi el üstünde tutması gerektiğini düşürüyorum” diyor.

Daha fazla proje üretmeli ve sesimizi çıkarmalıyız

8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla Sigorta Ekranı özel yayınına katılan İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Berrin Genç, “Toplumun her kesiminde farkındalığı artırmak için daha fazla ses çıkarmaya ve daha çok proje üretmeye ihtiyaç var. Biz İSAD olarak bunu yapıyoruz” diyor. Dinç, “Ama hepimiz belli zorlukları yaşayarak bir yerlere geldik. Bu alanda da kadın olmak kolay değil. Dünyada kadınlar erkeklerden hiç geride olmadığı halde birçok konuda geri planda olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Kalıplaşmış cinsiyet modelleri, iş hayatında da kadın ve erkek istihdamı arasında büyük fark yaratıyor. Bu noktada hepimize çok görevler düşüyor” açıklamasını yapıyor.

KIZ ÇOCUKLARINA DESTEK OLMALIYIZ

“Yarın yeni bir güne uyandığımda cinsiyetimle değil insan olarak uyanmak isterim” diyen Dinç, İSAD olarak bu konuda neler yaptıklarını ise şöyle anlatıyor: “İSAD’ın da ilk kadın başkanıyım. Yönetim kurulunda da kadın arkadaşlarımız var. Eğitime ve sosyal sorumluluk projelerin çok önem veriyoruz. Özellikle kız çocuklarına destek olmak istiyoruz.” Meslek hayatında kadın olmanın bazı handikapları olduğunu vurgulayan Dinç, “İnsanların iş hayatında cinsiyetinizi ön plana koyması ister istemez size bazı sınırlar koyuyor” açıklamasını yapıyor. Dinç, meslekteki dönüm noktasının kendi acentesini açmak olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Sektörde kadın dayanışmasının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Sigorta sektöründe çok iyi yerlerde olan kadın yönetici arkadaşlarım var.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER