Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir kamu kurumu olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) teknik işleticiliği; bu görevi 15 yıldır üstlenen Eureko Sigorta tarafından Türk Reasürans’a devredildi.
17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara depreminden 1 yıl sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) 2O yıllık tarihinde önemli bir kilometre taşı daha geride bırakıldı. DASK’ın teknik işleticiliği Eureko Sigorta’dan Türk Reasürans’a devredildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir kamu kurumu olan ve teknik işleticisi 5 yılda bir ihale yoluyla belirlenen DASK; son 3 dönemdir faaliyetlerini Eureko Sigorta’nın teknik işleticiliğinde sürdürüyordu. Eureko Sigorta’nın 15 yıllık görev süresinin ardından 8 Ağustos 2020 itibariyle DASK’ın teknik işleticiliğini Türk Reasürans üstleniyor.
Eureko Sigorta, DASK’ta son 15 yılda deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası bilincinin artırılması, sigortalılık oranının yükseltilmesi,fon yapısının, hasar ödeme ve yönetim potansiyelinin güçlendirilmesine odaklanmıştı. Teknik işleticilik görevini devralan Türk Reasürans gelecek dönem için ana hedeflerini belirledi.
DASK’ın teknik işleticiliğinin Eureko Sigorta’dan Türk Reasürans’a devredilmesine yönelik 23 Haziran’da basın toplantısı düzenlendi. İstanbul Ortaköy Feriye Lokantaları’nda gerçekleşen toplantıya Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, Eureko Sigorta Genel Müdürü Uco Pieter Vegter ve Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı-DASK Koordinatörü İsmet Güngör katıldı.
Toplantıda ilk sözü alan Eureko Sigorta Genel Müdürü Uco Pieter Vegter; başarıyla geçen bir 15 yılı geride bıraktıklarını vurgulayarak şunları ifade etti:
Deprem güvenceli bir Türkiye
“Bu 15 yılda DASK, hem Türkiye’yi deprem güvenceli bir ülke haline getirmek, büyük depremlere yönelik hasar ödeme kapasitesi oluşturmak; hem de uluslararası sigorta ve reasürans sektörü için bir rol model olmak yolunda çok büyük adımlar attı. Eureko Sigorta olarak DASK’ın 20 yıllık tarihinde 15 yıllık bir rol üstlenerek; bu marka itibarına, başarıya ulaşılmasına yıllar boyu emek vermiş olmaktan ve devletimizin bir kurumuna ve halkımıza hizmet etmekten büyük gurur duyuyoruz. DASK’ın gerek poliçe adetlerinin gerekse fon büyüklüğünün geldiği nokta deprem güvenceli bir Türkiye adına son derece ileri adımlar oldu.”
25 milyar liralık hasar ödeme kapasitesi
Vegter, “Toplamda 11 milyar TL’ye yakın deprem rezervine, yaklaşık 10 milyon poliçe adedine ve olası büyük bir depremde 25 milyar TL hasar ödeme kapasitesine ulaştık. Bununla birlikte hasar yönetimindeki geliştirmelerle birlikte olası bir depremde; Zorunlu Deprem Sigortalı konutların hasarını tespit etme ve tazminatlarını ödeme hızında çok ciddi geliştirmelere imza attık. Gururla ve gönül bağıyla yönettiğimiz DASK’ı bugün Türk Reasürans’a devrediyoruz. Türk Reasürans’ın da bizden devraldığı bu bayrağı en iyi şekilde daha ileriye taşıyacağına inancımız sonsuz” dedi
Poliçe adedi 10 milyona ve fon büyüklüğü 11 milyar TL’ye yaklaştı
2000 yılında kurulan DASK, konutların Zorunlu Deprem Sigortası poliçesiyle erişilebilir fiyatlarla deprem teminatı altına alınması misyonunu üstlendi. Eureko Sigorta’nın DASK’ın teknik işleticiliğini üstlendiği 2005 yılında 2.4 milyon olan poliçe adedi; 2010 yılsonunda 3.3 milyona ve 2015’te 7.2 milyona yükseldi. Poliçe adetlerindeki artışla beraber Zorunlu Deprem Sigortası fon büyüklüğü de her yıl büyümeye devam etti. 2005 yılında 312 milyon TL olan fon büyüklüğü, 2010 yılsonunda 1.4 milyar TL’ye ve 2015’te 3.7 milyar TL’ye yükseldi. Temmuz 2020 itibariyle Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi adedi 10 milyona ve fon büyüklüğü 11 milyar TL’ye yaklaştı.
Bununla paralel olarak sigortalılık oranlarında da artış yaşandı. 2005 yılının sonunda yüzde 19 olan sigortalılık oranı 2010 sonunda yüzde 26’ye; 2015 sonunda yüzde 41’e ve bugün yüzde 55’e yükseldi. 7 büyük ilde sigortalılık oranı yüzde 70’in üzerine çıkarken, 26 ilde de yüzde 50’nin üzerinde sigortalılık oranına ulaşıldı.
25 milyar TL toplam hasar ödeme gücü
Afet Sigortaları Kanunu ve bilinçlendirme projeleri Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlaşmasına çok önemli katkı sağladı. Sigorta sistemine olan güveni artıran en büyük etken, hasar anındaki yönetim kabiliyeti ve poliçe sahibi vatandaşın tazminatını vaktinde alması oldu. DASK, yaşanan tüm depremlerde hasar tespit çalışmalarını ve tazminat ödemelerini çok hızlı bir şekilde başlattı. Toplam 383 milyon TL tazminat ödemesi yapıldı; DASK’ın toplam hasar ödeme gücü de 25 milyar TL’ye yükseldi.
Eureko Sigorta, faaliyet dönemi boyunca deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarına da ağırlık verdi. Hürriyet Treni, Fay Hatları TIR’ı, Günde 40 Kuruş Kumbarası, Şehirler Yarışıyor Sigortalılar Kazanıyor, DASK Kısa Film Yarışması, Kızılay Toplum Teşkilatlandırma Projesi, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması ve Dersimiz Deprem, Yaşasın Önlem gibi 7’den 77’ye farklı yaş gruplarına özel bilinçlendirme projeleriyle Türkiye’nin her köşesine ulaştı.
Hedef DASK poliçesiz konut bırakmamak
Türk Reasürans, 8 Ağustos itibarıyla DASK’ın teknik işleticiliğini üstlenecek. DASK’ın teknik işleticiliğini üstlenmekten onur duyduklarını ve DASK poliçesi bulunmayan konut bırakmamak hedefiyle çalışacaklarını vurgulayan Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren şunları ifade etti:
“DASK’ın kuruluşundan bu yana elde ettiği başarıyı ve halkımızın bu kuruma olan güvenini daha da ileriye taşıyacak projeleri hayata geçirmeye hazırız. Bunlardan ilki olan Katastrofik Risk Modelleme Platformu; sadece Türkiye’de değil dünya sigorta ve reasürans sektörüne de hizmet verecek nitelikte global bir yazılım olarak tasarlandı. Bir diğer projemiz de Olağanüstü Deprem Hasar Yönetimi üzerine. Bu bağlamda; daha az deprem riski bulunan Ankara, Konya gibi bir ilde konuşlanmak üzere; öncelikli olarak ‘Çağrı Merkezi’ hizmetinin verileceği bir yapıyı mevcut halinden farklı olarak DASK/Türk Reasürans bünyesinde oluşturacağız. Deprem Öncesi Hasar Önleyici ve Azaltıcı tedbirleri hayata geçirirken, DASK poliçesi bulunmayan konut kalmaması için çalışacağız.”
Türkiye’deki oran ABD ve Japonya’nın önünde
Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı-DASK Koordinatörü İsmet Güngör de SigortaMedya’ya yaptığı özel açıklamada Türkiye’deki depreme yönelik yüzde 55’lik sigortalanma oranının dünyadaki bir çok gelişmiş ülkeden fazla olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük ölçekli depremlerin meydana geldiği Kaliforniya Eyaleti’nde deprem sigortalarında ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Güngör, “Kaliforniya’daki yöneticilerle yakından görüşüyoruz. Şu anda yüzde 10’la seviyesinde olduklarını söylüyorlar ve ürünü mü yoksa yapıyı mı değiştirsek diye tartışıyorlar. Japonya, depremden sonra yükseldi. Ancak orada da aşağı doğru iniş var. Japonya’daki depreme bağlı sigortalanma oranı yüzde 35 dolaylarında. Deprem sigortalarının düşük olduğu ülkelerde bizdeki gibi zorunlu olması gündemde” diye konuştu.