DASK, ülke genelinde 6 milyon 745 bin olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 2017 yılına kadar 10 milyona çıkarmayı hedefliyor – DASK Koordinatörü Güngör: “Türkiye genelinde konutların en az yüzde 60’ını sigortalı yapmak istiyoruz”
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü İsmet Güngör, ülke genelinde 6 milyon 745 bin olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 2017 yılına kadar 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Güngör, DASK’ın düzenlediği “Anadolu Buluşmaları” kapsamında geldiği Sivas’ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında kurulan DASK’ın, zorunlu deprem sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu bir kamu kuruluşu olduğunu belirtti.
DASK’ın zorunlu deprem sigortasıyla deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağladığını ifade eden Güngör, “DASK, ister oturulamaz durumda ister kısmi hasarlı olsun, bina zararını en hızlı şekilde tazmin ederek, yaşamın normale dönmesine aracılık eder” dedi.
Konutların 3’te 1’i sigortalı
Türkiye ‘de genel olarak sigortalılık oranlarına bakıldığında tüm konutların yüzde 38’inin deprem sigortası güvencesi altında olduğunu aktaran Güngör, ” Bugün itibarıyla 6 milyon 745 bin konut, deprem sigortalı. DASK kurulmadan önce bu rakam 400 bin civarındaydı. DASK kurulduktan 14 yıl sonra bu rakamlara gelindi. Gelinen nokta itibarıyla memnun olduğumuz söylenebilir ama daha alınacak çok yol var. Hemen hemen konutların 3’te 1’i depreme karşı sigortalı ama 3’te 2’si sigortasız. Türkiye genelinde 2017 yılına kadar 10 milyon konutun deprem sigortasını yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Güngör, deprem sigortalı konutun en fazla Marmara bölgesinde bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
“Marmara’daki 6 milyon konuttan 2 milyon 842 bini sigortalı. Bu bölgemizdeki konutların yüzde 47’si sigorta güvencesi altında. Marmara’dan sonra konutların yüzde 37’sinin sigortalı olduğu İç Anadolu bölgesi ile konutların yüzde 34’ünün sigortalı olduğu Ege ve Akdeniz bölgeleri geliyor. Karadeniz bölgesindeki konutların yüzde 30’u, Doğu Anadolu bölgesindeki konutların yüzde 27’si, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki konutların ise yüzde 24’ü sigortalı. Türkiye genelindeki 17 milyon 661 bin konuttan 6 milyon 745 bini depreme karşı güvence altında. Bu rakamları daha yukarılara çıkarmak için bütün paydaşlarla çalışmalarımız devam ediyor.”
En fazla sigortalı konut İstanbul ‘da
En yüksek sigortalılık oranının yüzde 64 ile Yalova’da olduğunu belirten Güngör, “İstanbul’da ise sigortalılık oranı yüzde 49. Depreme karşı güvence altına alınan konut sayısında İstanbul ilk sırada yer alıyor. En büyük şehrimizdeki 3 milyon 682 bin konuttan 1 milyon 800 bini sigortalı. İstanbul’daki her iki konuttan birinin deprem sigortası var ama deprem riski düşünüldüğünde bunun yeterli olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bu oranın da çok daha iyileştirilmesi gerekiyor. Türkiye genelinde konutların en az yüzde 60’ını sigortalı yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Güngör, dünyada da deprem sigortası bilincinin henüz istenilen seviyede olmadığına dikkati çekerek, birinci derece deprem kuşağında bulunan dünyanın en hareketli ülkesi Japonya’da sigorta oranının yüzde 35’lerde, yine deprem risk altındaki Kaliforniya’da yüzde 11’lerde, İtalya ve Yunanistan’da ise çok daha düşük oranlarda olduğunu belirtti.
DASK olarak bugüne kadar 160 milyon lira hasar bedeli ödediklerini dile getiren Güngör, DASK’ın ödeme gücünün 12 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
İsmet Güngör, illere göre değişmekle birlikte günde sadece 20-40 kuruş poliçe bedeli ödeyerek konutların sigortalanabileceğini sözlerine ekledi.