18 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

DASK sigortalılık oranı artıyor

2023 yılına dair DASK, kasko, sağlık, trafik ve seyahat sigortalarıyla ilgili verileri paylaşan Enuygunsigorta.com’un Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, ilk 10 aylık resmi verilere göre DASK’ta sigortalılık oranında iyi bir yükselme olduğunu söyledi.

Enuygunsigorta.com Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, 2023 yılı sigorta verilerini değerlendirdi. Özdoğan, ilk 10 aylık resmi verilere göre DASK’ta sigortalılık oranında iyi bir yükselme olduğunu, kaskoda ise sigortalı araç sayısındaki artışın piyasaya çokça sıfır araç girmesine rağmen geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 ile sınırlı kaldığını belirtti. 

2023 yılında Enuygunsigorta.com üzerinden kasko adetlerinde bir önceki yıla göre yüzde 54’lük bir artış yaşandığını, kasko yaptıranların yüzde 46’sının ise İstanbul’da olduğunu aktaran Özdoğan, “İstanbul’dan sonra en çok kasko yaptırılan iller sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli” dedi. 

DASK 15 puan yükselişte

6 Şubat depremlerinin de etkisiyle bu yıl deprem sigortasına yönelim olduğunu belirten Özdaoğan, “DASK’ta sigortalılık oranı 2022’de yüzde 43 iken 2023’te bu oran yüzde 58 oldu. Tüm Türkiye’de DASK’lı konutların yüzde 38’i Marmara, yüzde 18’i Ege bölgelerindeyken yüzde 2 ile en düşük sigortalı konut oranı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor” diye konuştu. 

Sıfır araçlarda kasko oranı yüzde 4

Enuygun verilerine göre kasko yapılan araçların yüzde 32’sinin 1- 4 yaş aralığında, yüzde 26’sının ise 5-8 yaş aralığında olduğu bilgisini veren Özdoğan, sıfır araçlara yapılan kasko oranının ise yüzde 4’te kaldığını belirtti ve “Kasko yaptırılan sıfır araçların yüzde 21’i elektrikli araç. Yeni araç satışlarında elektrikli araçların tercih edilmeye başlandığını görüyoruz” dedi. Verilere göre 2023 yılında en çok kasko yapılan araç markası yüzde 11’lik pay ile Volkswagen oldu. İkinci sırada Renault, üçüncü sırada ise Fiat yer alıyor.  

Trafik sigortasında prim artışı yüzde 40

Trafik sigortasında tarifenin, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen tavan primler ile yönetildiğini hatırlatan Özdoğan, 2023’te ortalama prim artışının yüzde 40 civarında gerçekleştiğini belirterek “Ayrıca her yılbaşında olduğu gibi trafik limitlerindeki artış 2024 yılında, karşı tarafa verilen maddi hasar limiti 120 bin iken 1 Ocak 2024 itibari ile 200 bin TL olarak belirlendi” dedi.

Anne adaylarının tercihi TSS

Özel Sağlık Sigortasına göre daha ekonomik primlerle satın alınabilen bireysel Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptıranların sayısının 2023 yılında geçen yılın ilk 10 ayına göre yüzde 12 büyüdüğünü belirten Özdoğan, büyümenin beklendiği üzere İstanbul, Ankara, İzmir’den geldiğini vurguladı. Büyükşehirleri Bursa, Kocaeli, Gaziantep, Mersin, Diyarbakır, Tekirdağ ve Sivas takip ediyor. Enuygun Sigorta verilerine göre Tamamlayıcı Sağlık Sigortası satın alanların yüzde 40’ı gebelik planlayan anne adaylarından oluştu.

Seyahat Sağlık Sigortası artışta

Seyahat Sağlık Sigortası satışlarında öne çıkan ülkelerin, Almanya, Hollanda, İtalya, Yunanistan ve Fransa olduğunu aktaran Özdoğan, “Seyahat Sağlık Sigortası satın alanların yüzde 50’si bu ülkelere gitti. Seyahat Sağlık Sigortası, vize işlemleri için gerekli evraklar arasında olduğu için vize istenen ülkelerin sıralamada yukarıda yer alması çok normal. Yunanistan, adalara vizesiz yolculuk imkanı sunmaya başladığı için Aralık ayında bu ülkeye gidiş için alınan poliçe üretimi yavaşladı. Yunanistan’ın yerini ise Macaristan ile kapıda vize alınabilen Dubai ve vizesiz ülkelerden Bosna Hersek ve Sırbistan aldı. Bazı vize istemeyen ülkelerin yine de Seyahat Sağlık Sigortası istiyor olması da poliçe üretimine etki ediyor” şeklinde konuştu. 

Seyahat sağlık sigortası satın alanların yüzde 50’si 25-42 yaş aralığında ve 25-30 yaş aralığı tüm seyahat edenlerin yüzde 25’ini oluşturuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER