22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

‘Daha fazla teşvik gençleri BES’e çeker’

EGM Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ali Göçer, ülkemizin en önemli ihtiyacının tasarruf olduğunu söyledi. Göçer, “Daha fazla teşvik belki gençlerimizi daha çok bu yöne doğru çeker” dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ali Göçer’in konuşmacı olduğu; İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılım gösterdiği panelin moderatörlüğünü gazeteci Noyan Doğan yaptı.

“En önemli ihtiyaç tasarruf”

EGM Yönetim Kurulu Üyesi ve Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, ”Bireysel Emeklilik Sistemimizde dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir yüzde 25’lik devlet katkısı söz konusu. Bu da işin cazibesini daha da artırıyor. Elbette şu an 17-18 yaşındaki birine emekliliği için tasarruf etmeye başlaması gerektiğini çok karşılık bulmuyor. Fakat genç yaşta emeklilik sistemine girmenin faydaları oldukça büyük. Örneğin 20 yaşında bir genç emekliliği için köşeye 200 TL atsa, bizler de her ay yüzde 15 ile bu parayı desteklesek,  40 sene sonra bu 200 TL 53 bin TL olur. Diğer yandan, uzun bir zaman dilimi yerine 3 ya da 5 senelik tasarruflara teşvik etmek de çok önemli” dedi. “Aslında BES sistemi bunun için dizayn edilmiş. BES’de 3 sene kalırsanız devlet katkısının yüzde 10’unu, 6 sene kalırsanız yüzde 35’ini, 10 sene kalırsanız yüzde 60’ını, 56 yaşına geldiğinizde de tamamını hak ediyorsunuz. Yani ara dönemlerde bir ödül durumu var” dedi.

7 milyon katılımcının sadece yüzde 5’i

Türkiye’de çalışan en önemli tasarruf yönteminin BES olduğuna dikkat çeken Göçer, “Şu anda gönüllü BES’in fon büyüklüğü 115 Milyar TL. 8 milyar TL’ye de denk gelen bir otomatik katılım var. Bu rakamlar çarpıcı gibi geliyor fakat sermaye piyasalarını düşürsek bizim gibi büyük bir ülke için çok yüksek değil. Tasarruf bilincinin topluma aşılanması için hükümet tarafında yoğun bir çalışma var. Bu anlamda Yeni Ekonomik Program’da çıkan kararı mutlulukla karşıladık. Daha fazla teşvik belki gençlerimizi daha çok bu yöne doğru çeker.  Şu anda var olan 7 milyon katılımcının sadece yüzde 5’i 25 yaşının altında ve birikimleri ortalama 5 bin TL.  Bu fotoğraf, konuya el atmanın gerekliliğini ve ekstra bir teşvikle gençleri bu yöne yönlendirmeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Yüzde 25’in üzerinde bir katkının planlanması hükümetin bu konuda ne kadar istekli olduğunun da kanıtı” şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ise konuşmasında, gelecek endişesinin gidermenin tek yolunun tasarruf yapmak olduğunun altını çizdi.

“Tasarrufu bir alışkanlık haline getirmeliyiz”

Oğurlu, ”Tasarruf henüz çocukken ailemizden aldığımız eğitimle başlar. Ardından içinde bulunduğumuz eğitim sitemi de bu bilincin iyice yerleşmesini destekler nitelikte olmalı. Ülkemizde şu an tasarruf yerine israfın daha fazla olduğunu görüyoruz. İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran temel özellik gelecek endişesidir. Bu endişeyi gidermenin temel yollarından biri de geleceğe yatırım yapmaktır. Bu maddi ya da manevi yatırım olabilir. Hayatın mihenk taşlarından biri ölçülülüktür. Ne gerektiğinden fazla cimri olacağız, ne de abartılı derecede savurgan. Gençlerimize yokluğun ne demek olduğunu mutlaka iyi anlatmak, onlara bunu zaman zaman hissettirmek gerekiyor. Tasarrufu bir alışkanlık haline getirmeliyiz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER