23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Çocuklarımızın geleceği için illa ki otomatik katılım!

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Yılbaşında başlayan Otomatik Katılım Sistemi, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) düzenlediği bir toplantıda tartışıldı. Toplantıya katılan konuşmacılar, nüfusun giderek yaşlandığını belirterek, “Çocuklarımızın geleceği için otomatik katılım sahiplenilmeli” dedi.

Türkiye’de 45 yaş altındaki özel ve kamu kesimindeki çalışanların, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil edilmesine olanak tanıyan otomatik katılım sistemi son günlerin en popüler konusu. Yılbaşında bin ve üzeri çalışana sahip işletmelerle başlayan sisteme, ilk iki ayda 2 milyona yakın kişi katıldı. İki aylık cayma süresi içinde cayma (çıkış) oranı yüzde 35-40 olarak gerçekleşti. Sistem, son olarak 1 Mart’ta Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD), NN Hayat ve Emeklilik ile Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği işbirliğiyle düzenlenen bir etkinlikle masaya yatırıldı. Wyndam Grand İstanbul Europe’da düzenlenen ‘Otomatik Katılım Sistemi Nedir? İşveren ve Çalışanlara Etkileri Nedir?’ başlıklı etkinlikte konuşmacılar, otomatik katılım sistemi ile ilgili ayrıntıları ve sistemin çalışanlara ve ülkeye faydalarını dinleyicilerle paylaştı. Ayrıntılara geçmeden etkinlikte verilen mesajları bir iki cümle ile özetlemek gerekirse; Türkiye’de de nüfus giderek yaşlanıyor, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal güvenlik sistemi büyük bir baskı altında. Çocuklarımızın geleceği için BES’i tabandan büyütecek otomatik katılım sisteminin sahiplenilmesi şart.

65 yaş üstü nüfusun oranı artacak

Toplantıda açılış konuşmalarını TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat ve NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart’ın yaptı. Nart, ‘Dünyada BES Uygulamaları’, NN Hayat ve Emeklilik Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Alper Erdinç ‘Otomatik Katılım Hakkında Merak Edilenler’ başlıklı bir sunum gerçekleştirirken, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Sigorta Daire Başkanı Uluç İçöz de otomatik katılım ile ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantının sonunda moderatörlüğünü, Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan’ın yaptığı ‘Otomatik Katılım Nedir? Kimleri Kapsıyor?’ başlıklı bir panel düzenlendi. Uluç İçöz, Alper Erdinç ve NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği İnsan Kaynakları Koordinatörü Müjgan Kocabaşoğlu’nun katıldığı panelde, konuşmacılar izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Şeref Fayat, otomatik katılımın Türkiye için gerekli ve uzun vadeli bir sistem olduğunun altını çizerken, ilk bireysel emeklilik sisteminin İngiltere’de başladığını ifade eden Levent Nart ise nüfusun yaşlanmasıyla birlikte dünyada tüm emeklilik sistemlerinin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde baskı altında olduğunu söyledi. 1975 yılında Türkiye’de 6 çalışanın 1 emekliyi finanse ettiğini belirten Nart, günümüzde bunun, 2 çalışan-1 emekli şeklinde değiştiğini söyledi. Tüm dünyada önümüzdeki dönemde emeklilik sürelerinin de uzayacağına dikkat çeken Nart, çalışan nüfusun emeklilik yatırım bilincinin artacağını, çalışmayan bireylerin de özel emeklilik sistemine katılmaları yönünde çalışmalar yapılacağını söyledi.

Uluç İçöz ise otomatik katılım siteminin çocukların geleceği için de önemli olduğunu belirterek, sistemin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

45 yaş üstü de ilgileniyor

NN Hayat ve Emeklilik olarak otomatik katılım ile ilgili katılımcılar arasında gerçekleştirdikleri anketi izleyicilerle paylaşan Alper Erdinç ise her 10 kişiden 8’inin otomatik katılımı bildiğini, 4’ünün otomatik katılımdan memnun olduğunu söyledi. Sistem ile ilgili mevcut düzenlemenin 45 yaş altındaki çalışanları kapsadığını hatırlatan Erdinç, 45 yaş üstü nüfustan da otomatik katılıma dahil olmak isteyenlerin olduğunu vurguladı. Müjgan Kocabaşoğlu, otomatik katılıma dahil olan işletmelerin sorunlarına değinirken, çalışanların sistemde kalmasının önemli olduğunu ifade eden Noyan Doğan ise devlet katkısının ve sistemdeki getirilerin çalışanlara iyi anlatılmasının önemine işaret etti.

 

İşverene otomatik katılımda Audi otomobil yok!

Türkiye’de otomatik katılımla ile ilgili mevzuatın hazırlanmasında büyük emeği olan panelistlerden Uluç İçöz, sistem ile ilgili bazı önemli detayları izleyicilerle paylaştı. Sistemin Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu altını çizen İçöz, “Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde nüfus daha fazla yaşlanacak. Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun şu anda yüzde 8 olan oranı, 2023’te yüzde 10’u, 2050’de ise yüzde 20’yi geçecek” dedi. Otomatik katılımda işverenlere de büyük sorumluluk düştüğünü belirten İçöz, Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) SGK kayıtlarından sistemi takip edeceğini, çalışanların ücretlerinden kesinti yapıp anlaşma yapılan emeklilik şirketine yatırmayan işverenler için yaptırımların söz konusu olacağını söyledi. OKS’de mevzuat gereği emeklilik şirketlerinin kendileriyle anlaşan işverenlere Audi marka otomobil, laptop gibi hediyeler (promosyon) sunmasının söz konusu olmadığını belirten İçöz, “Ancak, emeklilik şirketi işverene değil de her bir çalışana Audi vermeyi kabul ediyorsa bu konuda bir sıkıntı yok!” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER