2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Cenk Ecevit: Bireysel siber riskler

Hayatımız Sigortalı Dergisi yazarı Cenk Ecevit, derginin Eylül ayında yayınlanan makalesinde bireysel siber riskleri konu edindi. Ecevit, “Ülkemizde sayısı 60 milyonu bulan son kullanıcılar olarak bireysel anlamda bu risklerin neresindeyiz?” diye soruyor. Ecevit’in makalesi şöyle…

Nesnelerin interneti (IOT), otonom cihazlar, internet bankacılığı vb. derken bir anda beklenmedik şekilde karşımıza çıkan Covid 19 pandemisi ve evden çalışma kavramı risklerinin sigortalanması üzerine yapılan değerlendirmelerde, ‘siber risk sigortaları’ hayatımızda önem kazanmaya başladı. Sigorta sektörü siber risklerin artışına dayalı mesajlar verirken son dönemlerde duyulan; ülkemizin büyük iç giyim firmalarından birine ve de bebek ürünleri perakendecisine yapılan siber saldırılar ile riskin ne kadar gerçek olabileceği de iyice anlaşılmaktadır. Kurumsal anlamda siber risk poliçeleri bu tür saldırılara savunma mekanizmaları getirse ve olası zararlar tazmin ediyor olsa da bizler; ülkemizde sayısı 60 milyonu bulan son kullanıcılar olarak bireysel anlamda bu risklerin neresindeyiz?

Dijital zorbalığa dikkat!

Günümüzde hemen herkesin elinde bulunan akıllı telefonlar sayesinde, artık nerede olursak olalım internet üzerinden alışveriş yapabiliyor, sanal marketlere sipariş veriyor, tanımadığımız, güvenlik önlemlerini bilmediğimiz firmalara kişisel bilgilerimizi veriyor, kredi kartı bilgilerimizi paylaşıyoruz. Sosyal ağlardaki gruplar, anlık mesajlaşma uygulamaları, forumlardan kötü niyetli şahıslar, kişisel bilgi ve resimlere erişerek tehdit ve şantaj yoluyla dijital zorbalık yapabiliyor. ‘Kime benziyorsun’, ‘Profilime kim baktı’ gibi uygulamalar mail ve kişisel hesaplara erişim sağlıyor; kişisel bilgiler siber korsanların eline geçiyor. ‘Ödül kazandınız, banka hesabımıza para yatırın; ödülünüzü gönderelim’ mesajlarıyla dolandırıcılık yapılmakta ve hatta sevdiklerimizin kişisel sosyal medya hesapları taklit edilerek dolandırıcılığa alet edilmektedir.

Bütün bunlara karşın, biz kendimizi nasıl koruyoruz? Kişisel verilerimizin kötü niyetli şahısların eline geçip geçmediğini bilme şansımız yokken, son zamanlarda sürekli artan vakalara karşın kendimizi koruma adına neler yapabiliyoruz? Konunun uzmanları internet kullanımının çok dikkatli yapılmasını, bu tür risklere karşın tabiri caiz ise ‘uyanık’ olunmasını, kredi kartlarının sanal alışveriş için seferlik kullanımı gibi önlemler tavsiye ederken, bu risklerin gerçekleşme olasılığına karşın sigorta ürünleri hangi aşamada devreye giriyor?

Yaklaşık iki senedir piyasada bulunan bireysel siber risk sigortaları ödeme araçlarının hileli kullanımı, şahsi şifrelerin çalınması, kimlik hırsızlığı gibi risklerin sonuçlarına karşın teminat sağlamakta ve de bu tür riskler için hukuki danışmanlık da temin etmekte. Ancak limitler günümüz risklerine karşın zayıf kalmakta ve siber zorbalık, siber dolandırıcılık gibi risklere teminat sağlamamaktadır.

Poliçe limitleri güncellenmeli

Poliçe limitlerinin güncellenmesi, güncel risklerin tanımlanarak poliçe içeriklerinin zenginleştirilmesi hatta gelir kaybı gibi seçmeli ek teminatların ilavesi poliçenin satın alınma olasılığını arttıracak faktörler olacaktır. İlaveten, bu tür poliçeleri düzenleyebilecek sigorta şirketlerinin sayısının çoğalması, tanıtım ve reklam kampanyaları ile ürünün toplumsal bilinirliğinin artması da sağlanarak bu tür riske maruz kalabilme olasılığı yüksek olan hemen her internet kullanıcısında satın alma faktörü oluşturulmalıdır.

Bu tür ürünleri temin edecek sigorta şirketlerinin başarılı hasar uygulamaları ilgili sigorta şirketlerinin sanal platformlarda repütasyonunu arttırmada olumlu etkiler yaratacak ve özellikle ‘Z’ kuşağı olarak da adlandırılan yeni neslin sigortacılık uygulamalarına bakış açısına da farklı değerler katacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER