Can Kantar:”Sigorta şirketi halka açılıyorsa…”

Evet bir sigorta şirketi Sermaye Piyasası Kurulu’ndan halka arz için izin alabiliyorsa öncelikle sektörde işler iyiye gidiyor demektir. İki halka açılan şirketin finansal gücünün iyi olduğuna ve bundan sonrası için de finansal olarak kendine olan güvenin bir göstergesidir.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. 1987 yılında Günaydın Gazetesi’nin ilk ve tek haftalık Ekonomi Gazetesi Ekonomik Bülten’in Yazı işleri Müdürü olarak çalışıyordum. İMKB’nin ilk kurulduğu dönemdi, daha bir Endeks oluşturulamamıştı. Arkadaşım Handan Görgünay yurtdışında borsaları yerinde inceledi ve biz de EB Endeksi oluşturmuştuk. Uzun süre bizim hazırladığımız Endeks takip edildi. Ben tahtaya el ile yazılarak borsada işlem yapıldığını bilirim. Günaydın Gazetesi Cağaloğlu’ndaydı.  Az ilerimizde İran Konsolosluğu’nun karşı köşesi İMKB’in binasıydı. Sonrasında Salı Pazarı’na taşındı. Orada dışarıda seyyar mandalla iplere asılarak hisse senedi satıldığını biliyorum.

40 sene ki önceki borsayı bilirim!

O dönemde çok para kazanan olmuştu borsadan. Batanlar da olmuştu. Çok para kazanıldığı görüldüğünden işin içine mafyavari insanlar dahil olmuştu. Hatta dönemin en ünlü Borsa Broker’i aracında yakılarak öldürülmüştü. Borsada işlem yapmayı “oynamak” olarak telaffuz edildiğinde Sabah Gazetesi’nin bir manşeti ile Borsa uzun zaman kendine gelememişti. Düzenlemeler yapıldı, dijitale geçildi ve bu işe bir düzen getirildi elbet. Ben uzun zamandır borsayı takip etmiyorum. Çünkü o dönemde “keriz sirkeleme” vardı;  görüyorum şimdi de var. Tabii ki o yıllarla kıyaslanmayacak derecede bir derinlik var. Son yıllarda ekonomideki tüm dalgalanmalara rağmen yatırımcısına uzun vadede hep kazandıran bir enstrümandan bahsediyoruz.

12 sene sonra 7’inci şirket

Sigorta sektöründen halka açık 6 şirket var. Son 5 yılda getiri anlamında Ray Sigorta, AGESA Hayat Emeklilik ve Türkiye Sigorta en iyi şirketler olarak sıralanıyor. Şimdi Quick Sigorta’da  Borsa İstanbul’a geliyor. Sırada başka sigorta şirketleri de var. Sıra ile onların da geleceğini tahmin ediyorum.

Borsaya neden gelinir?

Günümüzde en uygun şartlarda finansman sağlamanın yolu halka açılmak olarak görülüyor. Fakat bunun yanı sıra çifte kavrulmuş bir denetim söz konusu. Quick Sigorta Maher Holding bünyesinde bulunuyor. Maher Holding CEO’su Levent Uluçeçen öyle bir ekosistem oluşturdu ki, Quick Sigorta’nın bir finansman ihtiyacı nedeni ile halka açılmadığı tahmin ediliyor. Bu süreç öncelikle hem Quick Sigorta için hem de sigorta sektörü için çok önemli bir prestij olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ekonomik konjonktürde halka açılacak süreci başarıyla tamamlıyorsa bu şirkete güvenilmeli öncelikle.

Elde edilecek finansman nasıl kullanılacak!

Halka açılma sonrasında elde edilecek finansmanın nasıl kullanılacağı konusunda Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve Quick Sigorta Genel Müdürü Eyüp Özsoy‘un açıklamalarını doğru okumak gerekir. Diğer taraftan Quick Sigorta’nın acente tarafında ciddi karşılığı var “Quick Sigorta Candır” sloganı hep dile getirildi. Halka arz öncesi talep toplama sürecinde acentelerin de Quick Sigorta’ya destek mesajlarını gördük. Bu da çok özel bir durum. Ben de bu sürecin Quick Sigorta’ya ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Quick Sigorta’nın çok kısa sürede sektörde gösterdiği başarıyı başarılı bir halka açılma süreci ile taçlandıracağına inanıyorum.

Bu ay kapağımızda Sigortam.net Genel Müdürü Ataman Kalkan var. Kendisine bu söyleşi için teşekkür ederim. Sigortam.net, dijital sigortacılığın bence baş mimarı. Yıllardır bu işi yatırım yapıyorlar, sigorta sektörünün bilinen en önemli markaları arasında yer alıyor, marka yatırımı olarak. Sürekli rakipler ortaya çıksa da Sigortam.net’i tahtından edemediler. Alp Süer arkadaşım çok güzel bir röportaj gerçekleştirdi. Keyifle okuyacağınızı umuyorum. Güzel bir ay dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER