Sigorta sektörü son dönemde birbiri ardına yaşanan genel müdür değişikliklerine sahne oldu. Sektörün önde gelen şirketlerinin önde gelen yöneticileri birbiri ardına görevlerinden ayrılırken, yeni atamalar ve yeni transferler dikkat çekiyor. Yaşanan ani değişim rüzgarları sektördeki sıkıntılı sürecin de bir yansıması adeta. Bu nedenle önümüzdeki süreçte birçok şirkette benzer değişimlerin yaşanması bekleniyor.
CAN KANTAR/ SİGORTAMEDYA
Sigorta sektörü son yıllarda oldukça zor bir süreçten geçiyor. Kamu otoritesi, sigorta şirketleri, acenteler, brokerler, eksperler ve sektörün tüm paydaşları için zincirleme sıkıntılı bir dönem. Sorunun temelinde elbette ekonomik konjonktürdeki çalkantılar ve bunun sektöre yansıması geliyor. Tabi ki trafik sigortasındaki önü alınamayan zararları da göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü sektör her türlü yolu denedi ama trafikteki zarar problemini çözemedi. Şirketler çaresiz. Yazsan zarardasın, yazmasan kanunen zor durumdasın.
SEKTÖR İÇİN TAŞLI YOLLAR
Geçmişte yazdım. Çok da bilinmeyen bir şey değil ama bu zarar özellikle sektördeki icranın başındaki yöneticileri zor durumda bıraktı. Mesele şuydu, trafikteki bu kaos öncesi yuvarlanıp giden bir sektör vardı. Kasko para kazanmaya başlar, hemen bir şirket çıkıp fiyatta rekabete girip piyasayı domine eder. Buradan kaçan şirketler, sektörde sağlık, yangın, nakliyatta aynı durumları yaşatırdı. Ama pandemi, ekonomik çalkantılar ve ardından yaşadığımız büyük deprem sektör şirketlerinin neredeyse iflahını kesti. Bu sefer kaçacak branş bulunamaz oldu. Ardından reasürans şirketlerinin sıkıştırması sektörü hareket edemez duruma getirdi.
YÖNETİCİ GİDERSE HER ŞEY DÜZELİR Mİ?
Geçmişte sallan yuvarlan edinilen karlar bitince sermayedar “ne oluyor ?” demeye başladı. Tabii ki burada tüm sermayedarları aynı kefeye koymamak gerekir. Piyasayı bilen sermayedar daha anlayışlı çıkabilir, ama bu anlayışı tümünden beklemek pek mümkün değil. Beklemek de doğru değil! “Ben paramı koydum getirisini beklerim” der geçer. Ama bu sıkıntıların yönetici değiştirmek ile çözümleneceğini beklemek de mantıklı değil bence. Konjonktürün etki oranını belirlemek lazım.
GLOBAL İLE İLETİŞİM ÖNEMLİ!
Bir yönetici ile konuşuyordum. Sıkıntılı günlerin başlangıcıydı ve yurtdışına yılın projeksiyonunu yapmaya gitmiş. Bizim yöneticilerimiz tabii çıtayı yükseltmiş de yükseltmiş. Global yöneticiler ise; “Bu kadar çıtayı yükseltmeyin, biz Türkiye’yi yakından takip ediyoruz. Neler olabileceğini biliyoruz” demiş. Bence birçoğunun bakış açısı böyledir. Bu bakış açısını bozabilecek tek argüman, bizim yöneticilerimiz ile global başkanların iletişim güçleri. Bu bir güç gösterisine, callenge boyutuna taşındığında, kimse kimsenin gözyaşına bakmıyor. Bir gün göklere çıkardığı yöneticileri bir anda görevden alabiliyorlar.
SEKTÖR YÖNETİCİLERİ ÇOK KEYİFSİZ!
Bu arada sektör yöneticilerimizin de sektörün bu yaşadığı zorlu süreçten sıkıldığını, bıktığını bizzat ağızlarından duydum. Son yıllarda görevden ayrılan yöneticilerimizin birçoğunda bu ruh hali vardı. Sektörde bir şirkete yönetici olmak istemek de artık çok rağbet edilen bir durum değil. Sektördeki bu dalgalanma devam edebilir. Birkaç yönetici değişimi ya da görev değişimi yaşanabilir. Bunlar çok normal şeyler.
İLK SÜRPRİZ RECAİ BEY İDİ
Sompo Sigorta Ceo’su Recai Dalaş ile başlayan süreç diyebiliriz. Recai bey de sürpriz bir kararla görevinden ayrıldı. Sektörün duayenlerinden biri sayılan Recai Dalaş gibi kaç yönetici var sektörde böyle bir başarı hikayesi yazmış olan. Ama Recai Bey gibi sektöre bu kadar emek vermiş, başarılar elde etmiş bir yönetici pat diye görevinden ayrıldı. Atilla Benli ise kendisi de veda demecinde söyledi… Çok zor bir süreçte önemli sorumluluk alarak üç kamu bankasının sigorta şirketlerini birleştirdi. Atamayla geldi atamayla gitti. Kamu tarafında bu işler birilerinin iki dudağı arasında. Başarılı olsan bile vakti gelmişse bayrağı bir başkasına devretmek durumunda kalınabiliyor. Orada iş böyle…
FİRUZAN İŞCAN ÇOK BİRİKİMLİ YÖNETİCİ
Firuzan İşcan’a gelince kendisini Allianz döneminden itibaren tanıyorum. AXA Sigorta’da da başarıları devam etti. CEO Yavuz Ölken ile güzel bir enerji yakaladılar. İyi bir ikili oldular denilebilir. Sektör tecrübesi, kişiliği ile duruşu olan bir yönetici profili Firuzan İşcan. Kime böyle bir teklif gelse hayır demezdi. Kendisine HDI Sigorta’da başarılar diliyorum. Başarılı olacağına inancım sonsuz.
CEYHAN BEY ACENTELERİN GÖNLÜNDE!
Ceyhan Hancıoğlu’nu en sona bıraktım. Çünkü biraz uzun yazmak lazım. Değişik bir yönetici profiliydi. Acente toplantılarında sahneye acentelerin tezahüratıyla çıkan çok genel müdüre tanık olmadım. Ceyhan bey böyle bir sevgi çemberinde düzenlenen toplantılarda acenteleri ile birlikte oluyordu. Kaç tane genel müdür acentesine sabahın ilk saatlerinde ya da akşam randevu verir. Biz gazetecilere bile randevu konusunda bu kadar cömert olmazken, Anadolu’dan bir acente İstanbul’a gelsin, üretim hacmine bakmaksızın ama 15 dk, ama yarım saat mutlaka randevu verir görüşürdü. Sektörden kaç genel müdürümüz bir acentesinin ablasının düğünü için Urfa’ya gidip orada özel bir hafta sonu geçirir, halay çeker, davulun üstüne çıkar? Ceyhan Hancıoğlu olmak zor. Acentelerin gönüllerinde bir isimdi. Kendisine bundan sonraki iş yaşamında başarılar diliyorum. Kim bilir belki bir şirketi altlardan alıp üst sıralara çıkarmak için gelen teklifleri değerlendiriyor olabilir! Zaman içerisinde göreceğiz.
Sektördeki bu yaprak dökümü demeyim de büyük değişimler devam edeceğe benziyor. Beklenmedik bir durum olduğu için HDI Sigorta’daki değişim sektörde büyük yankı uyandırdı. Umarım sektör için şirketler için tüm paydaşlar için hayırlı olur.
Sektörü TRAFİK konusunda sıkıntıya sokan pandemi zamanındaki yanlış stratejiler, bazı şirketlerin etik olmayan fiyatlandırmalarıydı. Enflasyonist bir ortamda fiyatları aşağı çekerlerse olacağı buydu….