POSTA GAZETESİ / HAYATIMIZ SİGORTALI
Trafik sigortası, bir mali sorumluluk sigortasıdır. Yani kişilerin aracı ile bir başkasına zarar vermesi halinde karşı tarafın zararını karşılayan bir sigortadır. Daha açık anlatmak gerekirse kazaya karışan iki taraf arasında kim yüzde 100 haklıysa karşı tarafın trafik sigorta şirketi onun hasarını karşılar. Kasko sigortası ise kaza sırasında genel şartlar çerçevesinde hatana bakmaksızın senin hasarını da karşılar. Trafik sigortası ile kasko arasındaki en temel fark bu. Mesela dolu olayı meydana geldi ve aracınız zarar gördü. Otomobilinizin sadece trafik sigortası varsa o zaman hasarınızı cebinizden karşılayacaksınız demektir. Kaskonuz var ise bu defa zararı sigorta şirketiniz karşılayacaktır. Olay bu kadar basit.
Kasko ile trafik sigortası arasındaki bir diğer önemli fark ise kaskonun isteğe bağlı, trafik sigortasının ise zorunlu bir sigorta çeşidi olması. Trafik sigortanı yaptırmazsan kanunda bir cezası var. Ama diyelim ki trafik sigortanız yok ve bir kazaya karıştınız. Diğer araç bu kazadan zarar gördü. İşte bu hasarı cebinizden karşılamak zorundasınız. Daha çarpıcı olsun diye bir örnekle açıklarsak, ‘Mesela 30 bin TL değerinde bir aracınız var ve trafik sigortasını yaptırmadınız. Bu sırada gidip 300 bin TL’lik bir araca zarar verdiniz. Karşı aracın trafik sigorta şirketi hasarın tutarını sizden alacaktır. Buna haciz yolu da dahil.’ Bu işin bir yönü… Diğer bir yönü ise trafik kontrolünde aracınızın sigortalı olmadığı anlaşılırsa ne olacak? Sıkıntı burada. Çünkü bütün dünyada uygulanan bu mali sorumluluk sigortası kamu düzeninin sağlanmasına yönelik yürürlükte. Bu çerçevede mağduriyetlerin yaşanmaması için Trafik Sigortası zorunludur.
En az ceza sigorta yaptırmayana
Cezalar caydırıcı olmalı. Başka türlü bir işe yaramayacağı kesin. Allkollü araç kullandınız, ya da aşırı sürat yaptınız veya genel güvenliği tehlikeye sokacak şekilde makas attınız. Bunların cezası çok ağır olmalı. Basında yeni cezalar yer aldı. Hepsi olması gerekenden daha büyük ceza almalı. Mesela kırmızı ışıkta geçmek bence en büyük cezalardan biri olmalı. Bir ışık en fazla 90 saniye yanıyor. Onu beklememek için bir insanın hayatına zarar verdiğinizi düşünün. Sizce değer mi? Tabii ki konuyu buradan sigortasız araçlara yazılan cezanın en az miktarda ceza olduğuna getirmek istiyorum. Alkollü, ehliyetsiz, tehlikeli araç kullanmak 2000- 5000 TL ile cezalandırılırken, sigortasız araç kullanıp çevreye maddi zarar verme olasılığına verilen ceza 108 TL… Yanlış park ve emniyet kemeri takmadan bile daha az bir ceza. Hatta peşin ödersen yüzde 20 indirim ile 70-80 TL ver kurtul. Trafik sigortalarının ortalama 500-600 TL olduğu bir dönemde 70 TL ceza bence hiç de caydırıcı değil. Bu ceza miktarı sürücüleri sigorta yaptırmamaya iter mi, tartışılır.
Evet ne kadarda doğru yazmışsınız. Ancak burda 300bin liralık bir araca carptiginizda suçlu iseniz sigortanız sadece 35bin lirasını karşılamakta olduğunu atlamışsınız… Cezai yaptığımdan once buna deginseniz… Herkez gibi sadece kendinize yontmasanız diyorum…