Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete‘de geçen günlerde yayımlandı.
Değişiklikler yayınlandığından bu yana özellikle sosyal medyada ciddi bir bilgi kirliliği oluştuğuna tanık oldum. İki gündür ciddi sayıda bildirim aldım. Özellikle acenteler anlaşılır bir açıklama beklemişler. Ben de sektör ilgililerine danıştım ve bu edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.
Özeti şu; “Trafik sigortasına ilişkin kamu hizmet alımları kapsamında; gizlilik ve güvenlik gerekçesiyle trafik tesciline tabi olmayan araçlara ilişkin poliçeler Riskli Sigortalılar Havuzu kapsamı dışında tutulacak” bölümü; ihale ile trafik sigortası poliçesi kesen sigorta şirketlerini ilgilendiren teknik bir konu. Geçmiş yıllarda bu konuda bazı açıklar varmış, bu yeni düzenleme ile de bu ortadan kaldırılmaya çalışılmış. Olay bu..
“Aracı işleten kişinin değişmesine ilişkin maddesinde düzenlemeye gidildi. Buna göre, işletenin sahip olduğu yeni araca ilişkin bilgileri sigorta şirketine bildirmesi; sahip olduğu hasarsızlık indirim hakkının aynı türdeki araçlar için devam etmesi ve hakkında prim artırımı uygulanan işleten için düzenlenecek yeni sözleşmede prim basamağının kaldığı yerden devam etmesine ilişkin hükümler yürürlükten kaldırıldı.”
Bu bölüm ise; sigortalının sistemde herhangi bir aracına ait başka yürürlükte bir poliçe yoksa en son poliçesine bakılır. En son poliçesi hasarsızlık indirimine sahipse ve araç grubu yeni araç grubu ile uyuşuyorsa referans alınarak indirimler devam eder. Uymuyorsa indirim devam etmez, 4’üncü basamaktan poliçe kesilir. Yani otomobildeki hasarsızlık indirimin, kamyonet alınsa onunla devam etmez. Özeti bu..
2. el araçlar için değişiklik yok
15 günde poliçe tanziminin 1 güne çekildiği ile ilgili olarak ise özellikle sosyal medyada söylentiler hızla yayıldı. Bunun aslı ise… Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) gecikme sürprim değişikliği ise.. Sıfır araçlar için Emniyet Genel Müdürlüğü’de (EGM) adına tescil edildiği tarihten (Sahiplik belge tarihi) 30 gün içerisinde trafik sigortası kesilebiliyordu, 30 günü geçerse sürprim uygulanıyordu. Bu uygulama aynı güne çekilmiş. Yani sıfır araç alırken aynı gün sigortanı da yaptır deniliyor.
İkinci el araç alırken 15 günlük trafik sigortası yaptırma süresi aynı kalmış. Yani ikinci el araç alırken poliçen 15 gün devam edecek, 15 günü geçtiğinde sürprim uygulanacağı belirtilmiş.
Başkan; acenteleri bilgilendirin önce
Bu bilgilendirmeleri acentelerin en üst temsil mercilerinin yapması gerekiyor. Artık tüm kamuoyu, meslek grubu temsilcileri açıklamalarını twitter hesaplarından yaparken. Bizim sektörün acente temsilcileri acaba meslek grubundakileri aydınlatmış mı diye merak ettim. SAİK Başkanı Levent Korkut beyin Twitter hesabına girdim kopya çekeyim diye… 100 paylaşımın 90’ı retweet, yani yazmaya üşenmiş başkan.. Ondan bundan aldığını oraya buraya göndermiş.
90 retweet’in neredeyse 80’i TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu‘nun, “Çayeli, Özbekistan, hizmet binası açılış tweet’leri.. Yani acenteleri çok yakından ilgilendiren konular! Bunun neden yapıldığı apaçık ortada, buna yorum yapmaya bile gerek yok. Baktım 17 bin acenteyi temsil eden Başkan’ı takip eden 1200 kişi var. Paylaşımlara bakınca acenteler TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu’nu kendileri de takip edebileceklerini düşünmüş olmalılar. Sayın Başkan, oradaki en asli göreviniz öncelikle temsil ettiğiniz meslek grubunu aydınlatmanız. Oraya bunun için seçtiler sizi..
SigortaMedya / Can Kantar / 16.07.2019
Sigorta yaptırmamak çok daha pahalı!
Kiracı konut sigortası yaptırır mı?
Tatilde sigortanız da yanınızda olsun
Merhaba Can Bey,
2. bölümle ilgili yorumunuzdan emin misiniz?..
Ben bilgiyi sigorta şirketinden aldım. Sizin doğrunuzu paylaşın Ayhan bey. Ben otorite değilim ::))