Trafik kazalarında Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile vefat, sakat kalma dahil tüm tazminatlar sigorta şirketlerince limitler dahilinde ödeniyor. Bu limitleri de Hazine belirliyor. Trafik kazaları sonucunda oluşan yaralanmalarda tedaviler en yakın özel veya devlet hastanesinde yapılır, masrafl ar da sigorta şirketlerince ödenirdi. Burada mağduriyet yaşanmıyordu. Sonrasında devlet “Bütün sigorta şirketleri kestikleri her trafik poliçesinin belirli miktarını bana aktarsın, ben trafik kazalarında oluşacak tedavi masrafl arı için ayrıca sigorta şirketleri ile muhatap olmayayım” dedi. Sigorta şirketlerinin önüne bir fatura kondu ve şirketler bu kesintileri yaparak SGK’ya aktarmaya başladı.
Uygulama bu şekli ile olumlu görünse de, kesinti oranlarının yüksekliği ile yeni uygulamadan haberi olmayan sigortalıların, sigorta şirketleri ile karşı karşıya gelmesine sebep olmuştu. Sigorta şirketleri uzun bir süre sigortalılarına trafik kazası sonucu yaralanmalarla ilgili tedavi masrafl arının artık SGK’nın sorumluluğunda olduğunu anlatmaya çalıştı.
Gelin görün ki, sistem çok da istenildiği gibi gitmedi. Konu ile ilgili şikayetler her geçen gün artmaya başladı. Ödemeler sigorta şirketlerince yapıldığı dönemlerde “en yakın hastaneye” gidilirken şimdi “en yakın devlet hastanesi” ne gidilnce sorunlar çıkmaya başladı. Trafik kazası özel bir hastanenin önünde bile olsa ambulans gelip seni “en yakın devlet hastanesi” ne götürüyor. Devlet hastanelerinin olanakları belli. Bir beyin tomografisi için kaç ay sonraya gün verildiği düşünülürse bu tür acil hizmetin nasıl verilebildiği konusunda sıkıntıların yaşandığını tahmin etmek zor değil. Kaza sonrasında Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans değil de özel bir araç seni en yakın hastaneye götürüyorsa ve de bu bir özel hastane ise yandın demektir. Çünkü SGK özel hastanelerde yapılan işlemleri kendi belirlediği SUT fiyatlarından ödüyor. Aradaki farkın ise hasta tarafından ödenmesi isteniyor. İşte bütün sorun da buradan çıkıyor. Vatandaş iyi ve kaliteli hizmet almak istiyor. Devlet hastanelerini asla küçümsemiyorum ama onların da olanakları ortada.
Açık söylemek gerekirse özel hastaneler de trafik kazalarında yaralanan hastaların kendi hastanelerine gelmesini pek istemiyor. Nedeni ise SGK tarafından ödenen komik rakamlar. Aradaki farkı ödeyebilecek hasta var, ödemeyecek hasta var.
Bunlar yetmiyormuş gibi, vurup kaçan otomobillerin oluşturduğu kazalar sonucu yaralananların da hastanelerden hizmet alabilmesi için sigorta şirketlerinin fon aktardığı Güvence Hesabı’ndan da her yıl 12 milyon TL para SGK’ya aktarılıyor. Özetle, Sağlık Bakanlığı bu işe bir çözüm getirmeli. Sigorta şirketlerinden SGK’ya ciddi bir miktarda fon aktarılıyorsa bunun karşılığını verecek yatırımlar da bir an evvel yapılmalı. Sigortalılara da önerim, özel sağlık sigortası veya acil sağlık sigortası yaptırarak işini şansa bırakmamaları.
Can KANTAR / SEKTÖRÜN İÇİNDEN
dunya@dunyagazetesi.com.tr
>> Tüm Yazılar
bence bu parayla duble yol ve toplu konut yapalım