23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Can Kantar – 'Torba' sektörü sevmedi!

ck_sonSigorta sektörünü ilgilendiren kanun ile yapılacak düzenlemeler torba yasanın içine girdiğinde ‘Torba’nın başına mutlaka bir şey geliyor. Geçtiğimiz sene de torba içinde sigortacılık ile ilgili konular vardı, siyasi çalkantılarda güme gitmişti. Hazine Müsteşarlığı bu sene üzerinde çalıştığı birkaç konuyu Torba Kanun Taslağı içerisine koymuştu. Bu sene de TBMM’de öncelikler değişti, aylarca üzerinde çalışılan ‘Torba Yasa’ Genel Kurul’da görüşülmeden raflardaki yerini aldı. Kısaca bir başka bahara kaldı.

‘Torba Yasa’ da sigortacıları ilgilendiren ne vardı?

Öncelikle sigorta eksperlerinin dört gözle beklediği bazı düzenlemeler vardı diyebilirim. Eksperler ücretlerinin bir tarife ile belirlenmesi yönündeki çabalarını sonuçlandıracaklardı, ama olmadı. Eksperler ücretlerinin asgari bir tarife üzerinden hesaplanması konusunda yıllardır uğraşıyorlar. Şansızlık bu ya, Torba Yasa eksperler, hem Hazine hem de Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ile bir görüş birliğine varmışken Meclis’ten geri çekildi. Sanırım Hazine, eksperlerin bu beklentisini bir başka formül ile sonuçlandıracak. Tüm eksperler bu konuda güzel bir haber bekliyor.

torbayasa

Bu yasa ile sigorta şirketlerinin en çok şikâyet ettiği bedeni hasar sorununda küçük de olsa bir ilerleme sağlayacağı umudu da suya düştü. Yasa kabul edilmiş olsaydı bedeni hasarlarda tazminatın mahkemelerde Hazine’nin belirleyeceği kriterlere göre hesaplanması konusunda önemli bir adım atılmış olacaktı. O da olmadı ne yazık ki. İngiliz devi Lloyds’un Türkiye’de yatırım yapmasının önünü açacak bir iki düzenleme de vardı, o da bir başka bahara kaldı.

Torba Yasa Taslağı içerisinde bir madde daha vardı ki sigorta şirketlerini yakından ilgilendiriyordu. O da TSB’nin yapısının değiştirilmesiydi. Birlik yapısında sil baştan yapılacaktı. Birlik yönetimi daha ilk senesini doldurmadan istifa etmek zorunda kalacaktı. Ve birçok yetkisi elinden alınıp neredeyse iş göremez bir hale getirilecekti. Bana soracak olursanız Hazine’ye bağlı bir daire haline gelecekti. Sektör kulislerinde konuşulanlara bakılacak olursa o haliyle yeni başkanlık seçimi için aday bulunamaması bile konuşuluyordu. İşin bu kısmı hayırlı oldu sanki.

BES stopajları ödendi denildi ama nereye?

Maliye Bakanlığı, Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkanlara iade edeceği stopajların tümünün ödendiğini kamuoyu ile paylaşmıştı. Bir okurum bana parayı alamadığını söyledi. BES katılımcısının eline bir numara verilmiş ve ‘ödemeyi buradan takip edin’ denilmiş. Okurum Maliye Bakanlığı sitesine giriyormuş numarayı yazıyormuş ve ekranda “ödemeniz yapılmıştır” duyurusu çıkıyormuş. Okurum soruyor, ‘Benim paramı, Devlet’e bir borcuma mı, vergiye mi mahsup ettiler? Bir bankaya yatırıldıysa benim böyle bir hesabım yok, benim param nerede?’ diyor okurum.

Yazı yazdım, sakalım da var anlaşılamadım

Sigorta Haftası kutlamaları ile ilgili eleştirilerimi geçen hafta okurlarımla paylaşmıştım. Bir acente dernek başkanı dostum mail atmış, “Eleştirileriniz doğru değil, biz ağaç dikerek toplantılar yaparak ve sigortayı acenteden alın billboardları ile etkin bir faaliyet yapıyoruz” demiş.  Ben ne diyorum, siz ne diyorsunuz… Bu haftanın tek amacı sigorta bilincinin artırılması ve sigortanın bir ihtiyaç olduğu konusunda farkındalık yaratmak olmalı. Siz ağaç dikerek, acente sorunları toplantıları veya sigorta acenteden alınır billboardları ile sigorta bilincini artıracağınızı düşünüyorsanız ben tutmayayım sizi…


DÜNYA / SEKTÖRÜN İÇİNDEN

 

 

SON EKLENEN HABERLER