Bu başlığı okuduğunuzda aklınıza kötü bir şey gelmemişse sigorta sektörünün kamuoyu nezdindeki algısı olumluya dönüyor demektir. Sigorta yaptırma ihtiyacı hissetmek gelişmiş toplumlarda yaygın. Bu aslında bir kültür meselesi. Bizde ise halkın sigortaya bakışı 70’li, 80’li yıllarda hayat sigortacılığında yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle ne yazık ki büyük sekteye uğradı. Bir nesil o dönemde yaşadığı olumsuzluklar nedeniyle yıllarca kasko bile yaptırmadı.
Sigorta sektörü o yıllarda kaybettiği itibarını geri kazanmak için o zamandan bugüne değin neredeyse iğne ile kuyu kazıyor. Sektörü takip ettiğim son 15 yıldır bu konuda büyük çaba sarf edildiğini bizzat gördüm.
Fakat bu konuda sektör kamu tarafından ne yazık ki bir destek göremiyor. Oysa okullara hayat bilgisi dersi içine bir ünite olarak risklerden korunma ve sigortanın faydaları konulu bir bölüm eklense gelecek nesillerde sigortalılık oranı hızla gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilir. Bu arada gençlere yönelik sigorta ürünlerinin az olduğunu da burada belirtmeliyim. Aslında temel sorun gençlere sigortanın faydalarını anlatabilmek.
Bunun için bir ders ünitesine bile ihtiyaç yok bence. Çünkü gençler iletişim kanallarını o kadar fazla kullanıyor ki sigortacıların bu kanallardan gençlere ulaşması çok daha kolay.
GENÇLERİN DE ARTIK DEĞERLERİ VAR
Fakat sigorta sektörü uzun bir zaman gençleri kendisine hedef kitle olarak belirlememişti. Neden olarak ise onların bir değere sahip olmadıkları ve gelirlerinin olmadığı söyleniyordu. Eee ne oldu şimdi. Her biri ellerinde 3-5 bin TL’lik cep telefonları ile geziyor. Çoğu sosyal medya hesaplarını koruma derdinde. Sigorta sektörü bu ve bunun gibi birçok konuyla gençleri hedef kitle olarak yakalamalı ki ileride daha büyük değerlere sahip olduklarında sigorta şemsiyesini tercih etsinler.
Şimdi görüyorum ki sağlık sigortası, Bireysel Emeklilik Sistemi, cep telefonu sigortası, siber risklere karşı sosyal medya hesaplarını koruma gibi konularda sigorta şirketleri gençlere ulaşmak istiyor. Bunlar güzel gelişmeler. Gençler bütçeleri el verdiği şekilde sahip oldukları değerleri önem sırasına göre mutlaka sigorta yaptırmalılar. Kendi harçlıklarından çok mümkün olmasa da ebeveyn desteği ile gençler sigorta konusunda teşvik edilmeli diye düşünüyorum.