23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

CAN KANTAR: Sıcaklarda ‘havuz’dan kimse memnun olmadı

CAN KANTAR | POSTA GAZETESİ

can kantar posta

Trafik sigortası milyonları ilgilendiren bir konu ve gelişmeleri sizlerle paylaşmam gerekiyor. Kısaca özetlersem; trafik sigortalarında geçmiş yıllarda yaşanan hızlı fiyat artışları sonrası devlet fiyatlara tavan fiyat uygulaması getirdi. Sigorta şirketleri de bu fiyatlardan zarar ettikleri gerekçesiyle poliçe kesmemek için neredeyse bin dereden su getirdi. Yılda beş kaza yapan ile hiç kaza yapmayana hemen hemen aynı fiyatlardan poliçe satılmaya başlandı. Sigorta şirketleri tüm baskılara rağmen özellikle sık kaza yapanlara poliçe kesmedi. Bu araç sahipleri eski fiyatlara razı olmalarına rağmen poliçe alamadılar. Sonunda Hazine yetkilileri “havuz” sistemini ortaya attı ve geçenlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak devreye girdi. Havuzun kurulmasındaki amaç, sigorta şirketlerinin bu poliçelerdeki risklerinin tümünü üstlenmeden trafik sigortası kesmelerini sağlamaktı.

STK’lar havuzdan şikayetçi

Bir havuz oluşturuldu. Havuzun idaresi Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’na verildi. Şirketler kestikleri poliçelerden zarar ederlerse, bu zarar trafik poliçesi ruhsatı bulunan şirketler arasında paylaştırılacak. Havuz oluşturulurken riskli grup araçlar için dolaylı bir fiyat artışı sağlandığı gibi, sigorta şirketlerinin yükünü hafifletmeye yönelik birkaç tedbir de alındı. Sonuçta bu araç grubunun STK temsilcileri havuzdan şikayetçi oldular. Sigorta şirketleri “Yetmez, ama evet” dediler. Acenteler ise “Yeter ki keselim” diyorlardı, onlar da komisyonlarından oldular. Yani Hazine bir çözüm bulmaya çalıştı, kimseye yaranamadı. Edindiğim bilgilere göre hala poliçe kesilmesi konusunda sıkıntılar yaşanıyormuş. Yani bu sıcaklarda kimse ‘havuz’a atlamak istemiyor.

Evet, sektör bu kaostan çıktığında enerjisini diğer branşlara harcarsa büyüyecek. Havuzun bu yaraya merhem olmayacağı iddiaları var. Geriye ne kalıyor biliyor musunuz? Serbest tarifeye geri dönmek. En hayırlısı bu. Hazine “Kim, ne hali varsa görsün” diyecek. Sigorta şirketleri geçmişe göre çok daha temkinli olacak, su kendi yolunu bulacak. İkinci alternatif, Hazine “Havuzu ben yönettireceğim, zarar çıkarsa fiyatları ben düşürdüğüme göre zararı da ben devlet olarak karşılarım” diyecek. Nasıl köprülere, tünellere devletimiz taahhütte bulunuyorsa, nasıl oradaki fiyatları da düşürdüğünde aradaki farkı kendi ödüyorsa, burada da bunu yapabilir. Bunu Bakanlar Kurulu’nda alınacak bir karar ile yapabilir, kanuna gerek yok.

5 YORUMLAR

  1. Havuz sistemi yürürlüğe girdi ama poliçe sistemi henüz yürürlüğe girmedi, cinnet noktasına az kaldı. Bu gidişle acenteliği bırakıp kaçmak durumunda kalacağız,üç kuruş komisyon bir poliçe için sabahtan akşama tıkla dur….

  2. Poliçede kuyruk dönemi…

    Ekran başında sürekli bekliyoruz, ama nafile…

    Nostalji yaşıyoruz birader…

    Tüp kuyruğu, yağ kuyruğu, benzin kuyruğu…

    Poliçe vardı da biz mi yedik yani…

    Kırılgan bir sektör, devasa bir devlet,

    Züccaciye dükkanına fil daldı, anlayacağınız.

    Amerikayı yeniden keşif ettiğinde o fil, dükkandan çıkıp gidecek de, kırılanları onarmak kime düşecek acaba?

    Madem ki devletsin, o zaman sen çözeceksin.

    Üç tane kamu şirketi var sektörde, vereceksin bunlara talimatı kessinler birader. Ne oynuyorsunuz, ne uzatıyorsunuz?

    Acente perişan, araç sahipleri poliçesiz.

    SAİK’çiler mi? Binlerce acente bu dertle boğuşurken, onların tıkırı yerinde nedense?

    Eee, ekranın açıksa, sesin niye çıksın ki?

    Üç tane fazla poliçeye sattınız acenteleri…

  3. Can bey aynı fikirdeyiz hepimiz devlet bir an önce bu işten elini çekmeli tekrar serbest piyasaya dönülmeli yoksa devlet bu işe bulaştıkça işler içinden çıkılamaz bir hale geliyor ve devlet bu işe bulaştıkça bu uygulamaların yıl sonunda eski haline dönmesi sadece bir hayal olarak görünüyor. Devlet kendi kafasına göre bir sistem kurmaya çalışıyor sigorta şirketlerinin yıllar süren risk değerlendirme kriterlerini bilgi birikimini tecrübesini allak bullak ediyor. Çok büyük bir hata yapılıyor ve bundan dönmemek için ayak diretiyor. Biz sigorta sektöründen ekmek yiyen kişiler acentesinden şirketlerinden tamircilerine eksperinden tedarikçisine kadar bir eylem planımız olmalı yoksa sistem biz bu sistemin içerisinde olanların üzerine çökecek.

  4. Devlet bu işten elini cekmeli… tam rayina oturmuş sistemin icine comak ile oy ugruna perisan etiler. 5 kez kaza yapani Tefecilik yapani …… nokta koruyan bir sistem oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER