Eksperlik, sigorta sisteminin en önemli kurumlarından birisi. Yaşamımızda hakimler, maçlarda hakemler hangi görevi üstleniyorsa sigorta sisteminde de eksperler aynı görevi üstleniyor. Birçok sınav sonunda eksper olunabiliyor, özetle her önüne gelen eksper olamıyor. Ve şunu özellikle belirtmem gerekiyor ki eksperler bağımsızdır. Her ne kadar ücretlerini sigorta şirketlerinden alsalar da hem sigortalıya hem de sigorta şirketlerine eşit mesafede durmak gibi zorlukları var.
Motor branşlarında çok poliçe kesildiği için bu konuda uzman sigorta eksperleri var. Kaza yapmış bir aracı gördüklerinde aracın nasıl kaza yaptığını, aşağı yukarı hasar maliyetini hemen orada kestirebiliyorlar. Aynı şey oto dışı eksperler için de geçerli. Yanmış bir fabrika veya konuta ekspertize gittiklerinde yangının sebebini kısa sürede tespit edebiliyorlar. Ve bir çalışma sonucunda da hasar maliyetlerini çıkarabiliyorlar.
Suistimali artık “yemiyorlar”
Sigorta sektöründeki suistimal oranları her geçen gün artıyor. Ama eksperler, ön tamponundan kaza yapan bir araç sahibinin daha önce kaza yaptığı kapı hasarını da birlikte yaptırmaya çalışmasını hemen tespit edebiliyor. Ya da fabrikasını sadece sigorta şirketinden tazminat almak için yakanı, kapıdan girerken anlayabiliyor. Eksperler, o kadar çok örneklerle karşılaşıyor ki artık “yemiyor” diyebiliriz. Eksperi etkileyen çok faktör oluyor tabii. Sigortalılardan istekler olduğu gibi sigorta şirketlerinden de ricada bulunanları duymadım değil. Hatta oto sanayide servisin istediği gibi ekspertiz raporu düzenlemediği için dayak yiyen eksper biliyorum. Fakat eksper tam da o sırada vicdanının sesini dinleyerek kararını veriyor. Eksperin en önemli görevi gerçek mağdurun mağduriyetini gidermek.
Yanlış bilgi verirseniz hasarınız ödenmez
Eksperden şikayet yok mu? Elbette bu kadar çok iş yapılan ortamda hata da oluyordur. En çok şikayet eksperin geç gelmesidir. Tabii ki bunu genelleştirmemek gerekir, ama olay yerinde bir polis ya da savcı kimliğine girerek sert sorularla sigortalıyı sınar nitelikte davrandıkları da oluyormuş. Onu da gerçeği bulmak açısından yapmak zorunda. Şayet bir sigortalı olarak eksperle karşılaştığınızda yapacağınız tek şey kendisine doğru bilgi vermek olacaktır. Şayet doğru bilgiyi vermediğinizi tespit ettiğinde hem hasarınız tazmin edilmez hem de dolandırıcılıktan mahkemeye gidebilirsiniz. Eksperler zor şartlarda hizmet veriyorlar. Terör bölgelerinde, deprem bölgelerinde kimsenin gitmek istemediği ücra köşelere de gidebiliyorlar. Şartları zor… Eksperler bir taraftan adil olmaya çalışırken diğer taraftan ekmeğinin derdinde. Asgari eksper ücreti için büyük çaba sarf ediyorlar. Umarım sigorta şirketleri ile ilgili sorunlarını da en kısa sürede çözerler.
Sayın KANTAR, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunun da Sigorta Eksperlerinin görevinin çerçevesi çizilmiştir. Hangi Branşta olursa olsun Eksper hasarı maddi boyutu ile nitelik ve nicelik bakımında ele alır ve bu hasarı maddi olarak rapor haline getirip taraflara sunar..Bizim Eksper olarak kazanın vukuu ile ilgili görüş serd etme gibi bir yetkimizi olmadığı gibi,böyle bir girişimi yapmamızda suç..Bunun mercii Yargı..Sigortacı bir suistimal var diye diretirse belgesi ile birlikte Mahkeme ye başvurarak tazminatın ödenmemesi yönünde girişimde bulunur. Çünkü suistimal veya sahtekarlığı ispatla yükümlü olan yasamızda sadece sigortacıdır. Hülasa sigorta eksperinin böylesine bir ahkam kesme ve hüküm koyma yetkisi bulunmamaktadır.Yasal olarak Akredite edilmemiş araştırmacı kişi ve kurumlar içinde bu geçerlidir…Bizim Eksperler olarak Savcının ve Hakimin yerine geçmeye de hiç niyetimiz yok…böyle bir yetkimiz de yok…Saygılarımla
Mesut Cemil BOYNER
Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası
Genel BAŞKAN