SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar‘ın , Posta Gazetesi’ndeki Hayatımız Sigortalı köşesinde kaleme aldığı motor sigortaları konulu “Parçayı değiştirelim” başlıklı makale şöyle:
Kasko ve zorunlu trafik sigortası sektörde kısaca motor sigortaları diye tabir edilir. Motor sigortalarında bir hasar oluştuğunda sigortalı genelde, “parça değişsin” der. Aslında bu durum tüm sigortalılar için geçerli.
Her sigortalı aracına orijinal parça takılsın ve o parça onarılacak bile olsa yine de değişsin istiyor. Geçtiğimiz günlerde bir çekim için oto sanayine gittik. Yıllardır bu işi yapan bir usta ile sohbet etme fırsatı buldum. Ustamızdan yeni bilgiler de öğrendim. Yıllardır ekmeğini sigortalı araçların tamirinden kazandığını belirten ustamız, şu bilgileri verdi: “Sigortalılarımızın bir kısmı yetkili servislere gitmeyi tercih ediyorlardı.
Çünkü sigortalıların çoğu yetkili servise gidildiğinde orijinal, bize gelindiğinde ise muadil parça takıldığını düşünüyorlar. Ama şu unutulmasın, sigortalılar araçlarını yetkili servislere de götürse bize de getirse araçlarına takılacak parçayı poliçedeki teminatlara göre eksper belirliyor.
Biz eksperlerin denetiminde bu işlemleri yapıyoruz. Ama son aylarda sigortalı araç sahipleri oto sanayindeki servis ve ustaları tercih etmeye başladı. Ve gelenler eskisi gibi kapıyı, çamurluğu değiştir demek yerine hasar büyük değilse düzeltmemizi istiyorlar.”
Yeni usta yetişmiyor!
Sohbetimiz sırasında ustadan bunun nedeninin değişim yapıldığında veya yetkili servise gidildiğinde aracın Tramer’deki hasar rakamın yüksek çıkması olduğunu öğreniyorum.
Geçmişte bunu yapanların son günlerde 2’inci el otomobil pazarına ilginin artması ile ciddi bir mağduriyet yaşadıkları belirtiliyor. Bu nedenle birçok araç sahibinin, değil değişim istemesini, bazı küçük hasarlar için oto sanayiindeki ustaları tercih ederek sigortalarını bile devreye sokmadıkları bana gelen bir başka iddia. Fakat bu arada geçmişte, “değiştir abi çamurluğu” nedeniyle oto sanayinde yeni ustalar yetişmediği de acı bir gerçek.
Bu arada değişim yerine onarım aynı zamanda dövizin bu kadar yükseldiği bir dönemde ülke ekonomimiz için de çok önemli.