23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

DASK yaptıran ile yaptırmayan arasındaki fark!

CAN KANTAR | POSTA GAZETESİ

Vatandaşlarımız arasında Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) adıyla bilinen Zorunlu Deprem Sigortası, zorunlu olmasına rağmen gönüllü yaptırılan bir sigortaydı. İlk önceleri bu sigortaya kimse pek ilgi göstermiyordu. Sonrasında elektrik, su aboneliklerindeki işlemler sırasında zorunlu hale getirilince sigortalılık oranının yüzde 50’lere ulaştığı açıklandı. Bu yeterli mi? Tabii ki değil. 17 Ağustos depreminin üzerinden 18 yıl geçmiş. Biz unutsak da ara sıra yaşanan depremler bize bu riski hatırlatıyor. Nerede bir deprem yaşandıysa oralarda sigorta talepleri artıyor ve sonra saman alevi gibi talepler düşüveriyor. Öncelikle DASK konusunda şu şekilde yanlış düşünceler var, onlara açıklık getirilmeli: “Deprem olduktan sonra, kim öle kim kala”, “Büyük bir deprem yaşandığında tazminatları ödemeye DASK’ın gücü yeter mi?” “Ben öldükten sonra ne yapayım parayı…” DASK bir havuz ve burada yüklü miktarda para birikti. Bu havuzun arkasında dünyanın en büyük reasürans şirketlerinin garantisi var. 17 Ağustos depreminde bile DASK olmamasına rağmen milyar dolarlarla ifade edilen tazminatlar sigorta şirketlerince mağdurlara ödendi. Ayrıca deprem olduğunda hemen ölmeyi aklımıza getirmemeliyiz. ‘Sağ kurtulduk ve evimiz ağır hasarlı’ ee ne olacak şimdi?

Yeniköy’deki ev de Ümraniye’deki ev de aynı bedeli alacak

DASK burada konutunuzu tekrardan onarıp yerine yenisini yapmak için size bir ödeme yapacak. Metrekare maliyeti daha önceden hesaplanmış bir bedeli tazminat olarak alacaksınız ve evinizi tekrar yapacaksınız. Yani 100 metrekarelik Yeniköy’de hasar gören bir yalı dairesine de, Ümraniye’deki 100 metrekarelik daireye de aynı bedel ödenecek. Poliçe bedellerinin de deprem riski fazla olan illerde yüksek olduğunu hatırlatmak lazım. Gerek Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), gerek DASK’ı devletimiz yükten kurtulmak için oluşturdu. Fakat ne yazık ki devletin bu iki havuzu da pek destekledikleri söylenemez. DASK’ını yaptırmayanlara da yapılan ödemeler, gelecekte DASK’ını yaptıran vatandaşların da “Ben enayi miyim?” diyerek yaptırmamasına sebep olacak.

Devletin üst kademelerinde bu konu dile getirilmeli. Örnek vermem gerekirse, geçenlerde Manisa Valiliği bir açıklama yaparak Manisa’da yaşanan depremde zarar görenlere 2 milyon TL ödeneceğini duyurmuş. Tamam, ödensin de bu açıklama yapılırken de hiç olmazsa “DASK’ınızı yaptırın, artık bizden medet ummayın” denilse ve bu ödenecek paralarla olası sonraki depremlerde hasar yaşanmaması için güçlendirme yapılsa iyi olmaz mıydı?

[news_list display=”category” category=”85″ count=”3″ show_more=”on” header_text_color=”#ce5a08″]

1 Yorum

  1. sayın can bey bu işi bilerek yapıyorsunuz ve olaya hakimsiniz devlet trafik sigortasına her türlü müdahale ediyor havuz diyor/taban tavan diyor acente komisyonlarını belirliyor. ANCAK BUNDAN SONRA ACENTELERDEN VERGİYİ BİRAZ ZOR ALIR. ÇÜNKİ ARTIK 2018 17.000 ACENTEDEN ANCAK KALACAK OLAN 6.000-7.000 CİVARINDA OLACAK ONLARINDA VERGİ BORCU OLACAK………..
    DASKA GELİNCE ÖDEMİYORUM CEBİNDEN ÖDE DESE VE İŞYERİ AÇMA KONUT BEYANNAMESİ VE KONUYLA İLGİLİ NE İŞİ VARSA DASK İSTESE BU ORAN % 70-80 ÇIKAR VE DEVLET BU YÜKTEN KURTULUR…..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER