BES hakkında değerlendirmelerde bulunan Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Gönüllü BES, bu işin temeli ve ülkemiz için bir başarı hikâyesidir. BES’teki avantajları daha iyi anlatmalıyız. Aile boyu BES’li olmanın tam zamanı” dedi.
Türkiye’de 2003 yılında başlayan BES’te, otomatik katılım ile yeni bir aşamaya gelindi. Gönüllü BES avantajlı tasarruf sunan güçlü bir sistem olarak varlığını sürdürüyor. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, 18 yaş altına dönük hazırlıkların da söz konusu olduğu BES’in sahip çıkmamız gereken ana yapı olduğuna dikkat çekerek, “14 yılda gönüllü olarak dahil olunan BES’te 6 milyon 900 bin katılımcı ve 72 milyar TL fon birikti. Sadece çalışanlar değil ev kadınları da sisteme katılıyor ve destek veriyor. Toplumun her kesimi gelecek planlamasını gönüllü BES ile yapabiliyor. Bu anlayışla iyi bir ivme yakalayan gönüllü BES’in değerlerini hatırlatmak gerektiğine inanıyorum. Dünyadaki gelişmelerden de örnek alınarak güncellemelerle sistem güçlenerek devam etmeli” dedi.
Avrupa’da bile olmayan avantajlar
2017’de otomatik katılım etkisiyle gönüllü BES’in biraz geri planda kaldığına dikkat çeken Sincek, “Sektör olarak yıllık ortalama en az 500 bin yeni katılımcı sayısını 2017’de de yakalamak zorundayız. Biz Katılım Emeklilik olarak kurulduğumuz günden bu yana 3 yıllık süreçte faizsiz BES’e 346 bin sözleşme kazandırdık ve 877 milyon TL fon topladık. Yaşlanan Avrupa’daki uygulamalardan dersler çıkarmak zorundayız. Türkiye nüfusunda da önümüzdeki yıllarda yaşlı oranı artacak, artık daha uzun bir yaşam süresinden ve daha uzun bir emeklilik döneminden söz edebiliyoruz. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde 20-30 yıl sonrasını sağlıklı planlayabileceğiniz tek sistem BES olarak önümüzde duruyor. Yüzde 25 devlet katkısının altını çizmek istiyorum, bu diğer tasarruf araçlarından bulunmayan bir avantaj olmasının yanı sıra hiç bir Avrupa ülkesinde de olmayan bir avantaj bu. Bu yıl yürürlüğe giren otomatik katılımı, gönüllü BES’in bir tamamlayıcısı olarak görebiliriz. Otomatik katılım, BES’e çalışanların formalitelerle uğraşmadan kolayca girmelerini sağlıyor. Çalışanlar, eşleri ve çocukları için gönüllü BES’le aile boyu bir tasarruf planı oluşturabilirler” şeklinde konuştu.
“Aileyi tasarruf ettirmek, ülkemizi tasarruf ettirmek demektir”
Ayhan Sincek, “18 yaş düzenlemesiyle anneler ve çocuklar birlikte gönüllü BES’li olabilecekler. BES’in bilinirliği ve etkisi hususunda çalışanlar kadar toplumun diğer kesimleriyle iletişimi sürdürmeye ve artırmaya özen göstermeliyiz. Çocukların, çalışmayan eşlerin ya da ev hanımlarının gelecek yıllarını da planlayalım. Aileyi tasarruf ettirmek, ailenin geleceğini planlamak demek ülkemizi tasarruf ettirmek, ülkemizin geleceğini planlamak demektir. Tasarruf alışkanlığı ve bilinci ancak kapsayıcı çalışmalarla artırılabilir” ifadelerini kullandı.