12 Eylül 2024, Perşembe
spot_img

“Brokerler vazgeçilecek kurumlar değil”

 Mehmet GencSigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği’nin yeni dönem başkanlığını yürütecek olan Mehmet Genç, brokerlerin pazarda, hem ürün ve prim üretimi açısından hem de istihdam açısından vazgeçilemeyecek kuruluşlar olduğunu söyledi

Hayatımız Sigortalı / Arzu Efeoğlu

Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği-Türkiye (SRBD) Olağan Genel Kurul Toplantısında, yeni dönem Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Kurulu Üyelerinin seçimi gerçekleştirildi. Yapılan oylamada, SRBD’ nin yeni başkanı, April Genç Sigorta Brokerliği CEO’su Mehmet Genç oldu.

2004 yılında Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği’nin temelden bir değişim yaşadığını ve kendisinin bizzat bu değişimde yer aldığını belirten Genç, “2004 yılındaki değişimde brokerler çok şey öğrendi. Önümüze konulan Avrupa Birliği sigorta yönetmeliğinin çevirilerini, Avrupa’da bile net bir zemine oturtulamamışken bizden kabul etmemiz istendi. Biz burada müdahil olduk” dedi. Genç, 2005’ten bu yana kendisinin de bu değişimin takipçisi olduğunu dile getirirken “O dönemde biz Hazine ile başarılı bir iş yaptık. Tüm hukuksal düzenlemeleri tüketici hakları temeline dayandırdık” dedi. Başkanlığı döneminde de tüm sorunların çözülmesinde hukuku temel alacağını belirten Genç, brokerlerin sorunları ve çözümleri ile ilgili planlarını SİGORTALI’ ya anlattı. Mehmet Genç, tüm sorunların çözümü için yapıcı bir tavır sergilemek gerektiğini dile getirdi.

Mehmet Genc 1İnisiyatifimizi kullanmamız bağımsız olmamızı sağladı

SRBD’nin 1991 yılından beri aktif olarak varlığını yürüttüğünü ve 2004’teki değişimde dernek olarak bağımsız bir çalışma yürüttüklerini belirten Genç, “2008 Haziran ayında son bulan değişim sürecinde biz brokerler olarak inisiyatifimizi kullandık. Çalışmalarımız Hazine ile koordineli yürütülürken aynı zamanda BİPAR’dan Hazine’ye gerekli desteği taşıdık. Bu performansımız derneği Hazine ile direkt olarak muhatap kıldı ve TOBB bünyesinde yer almamamızın ana sebebi de budur” dedi. Kendilerine bir lütuf olarak bu hakkın tanınmadığını söyleyen Genç, derneğin bağımsız çalışmalarının, Hazine’nin de işini kolaylaştırdığını belirtti. Genç, TOBB’un bünyesinde olmamanın SRBD için bir artı olabileceğine değinirken, nedenin ise SRBD’nin tüm düzenlemelerde bağımsız ve profesyonel hareket etmesi olduğunu söyledi. Hazine ile SRBD’nin kurduğu iletişimin, problemleri çözmede en büyük etken olduğunu belirten Genç, “O dönemki kalabalık ortamın oluşturduğu sahnenin içinde olmadık, hatta yönetmelikte bazı maddeler var ki acentelerin yönetmeliğinde bunların olmaması gerekirdi. Biz burada da hukuksal bir adım atıp tüm belgeleri ile yanlışlığı gösterdik” dedi. Genç, dernek olarak o dönemde acentelerin menfaatine olan konularda dahi uyarıcı ve yapıcı bir tavır sergilediklerini belirtti.

Tüketici esas ise brokerler muhatap alınmalı

2004 yılında yaşanan dönüşüm süresinde brokerlerin gösterdiği performansın enteresan olduğunu söyleyen Genç, “O dönemde şirketler tam anlamıyla bu konuda yetkin değillerdi. Fakat şu an bunu söyleyemem, şirketlerin bu anlamda çok büyük adımları ve ilerlemeleri oldu bugüne kadar” dedi. Hazine’nin acentelerin sorunlarını çözme aşamasında sigorta şirketlerine çeki düzen vermek istemesinin doğru olduğunu belirten Genç, bu konuda kendilerinden bir görüş istenmediğini söyleyerek, “Hazine’deki yönetim, aracı kurumları da esas alma kararı verdi. Bu doğru bir karardı, çünkü Hazine, felsefesi gereği tüketici hakları kanunu ile tüketiciyi esas alıyor” dedi. Genç, Hazine’nin tüketici hakları kanununu esas alarak brokerlere kapılarını açmasının doğru bir karar olduğunu sözlerine ekledi.

Temel sorun, brokerlerin yok sayılması

Brokerlik yönetmeliğinin, kendileri açısından birçok sorunu çözdüğünü fakat gelişen ilişkilerde, karmaşıklaşan sorunlar için bazı maddelerin yetersiz kaldığını belirten Genç, “Hazine’nin, gelişen ilişkilerde yaşanacak sorunlarda yetersiz kalan maddeleri değiştirmesi gerekir. Dernek olarak Hazine ile bunu görüşüyor ve bilgi veriyoruz” dedi. Brokerlerin şirketler tarafından yok sayılmasının ciddi bir sorun olduğunu belirten Genç “Şirketler, başka kanallardan gelen müşteriye evet, brokerden gelen müşteriye hayır dediğinde bu, yasa gereği sadece sigortacılık yapan brokerleri mahveder” dedi. Sigorta şirketlerinin brokerlere mesafeli duruşunun birçok problemin çözümünde de engel teşkil ettiğini söyleyen Genç, sigorta şirketleri ile mütalaa yapılması gerektiğini belirterek “Şirketlerle iletişim halinde olmak, karşılıklı bilgi alışverişi yapmak gerek” dedi. Bu adımı Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği olarak attıklarını belirten Genç, sürecin Türkiye Sigorta Birliği’nde yaşanan değişimle yarım kaldığını, tekrar harekete geçebilmek için Birlik seçimlerinin sonucunu beklediklerini dile getirdi.

Şirketlerin brokerlere karşı sabırlı olması gerektiğini sözlerine ekleyen ve acentelikten brokerliğe geçildiğinde şirketlerin bu konuda sorun yarattığını belirten Genç “ Yeni bir şirkete açılmak brokerler için zor oluyor. Şirket ilişkiyi bilmediği için mesafeli duruyor fakat şirketlerin bu konuda brokerlere karşı sabırlı davranması gerekiyor” diyerek şirketlerin brokerlere zaman tanıması gerektiğini belirterek, şirketlerin brokerlere gerekli yasal hakları tanımadığını dile getirdi.

Rekabette kimse kimsenin düşmanı değil

Rekabet Kanunu’nun tam olarak netleştirilmediğini dile getiren Genç,“Rekabette kimse kimsenin düşmanı değildir. Yani acente brokerin, broker acentenin düşmanı değil. Bunlar birbirinin yerini doldurabilecek kurumlar değil” diyerek rekabet kanununda da düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Brokerler olaya bütünlüklü bakan eğitimli insanlardan oluşuyor

Brokerlerin müşteriyi esas alan anlayışları dolayısıyla bütünlüklü projeler ürettiğini belirten Genç, “Brokerler olaya bütünlüklü bakar. Zaten müşteriye bütünlüklü bir sunum yapmazsanız bilgilendirme eksik olur. Dönem parçalanma dönemi değil” diyerek bunun brokerlerin eğitimli insanlardan oluşmasının bir sonucu olduğunu dile getirdi. Ciddi eğitim projelerinin bulunduğunu ve SEGEM’le ortak projelerinin olduğunu, Teknik Personel kalitesini yükselttiklerini belirtti.

Brokerler akla gelemeyecek alanlarda ürün geliştiriyor

Kendisinin de acentelikten brokerliğe geçiş yaptığını, bunun zor bir geçiş olduğunu, brokerm olabilmenin ise deneyime ve eğitime bağlı olduğunu dile getiren Mehmet Genç, “Bir broker şirketi kurmak için tepedeki yöneticin 10 yıllık deneyiminin olması şartı koşuluyor. Acenteler için böyle bir şart yok” dedi. Personel istihdamları konusunda da aynı sorunla karşı geldiklerini belirten Genç, “Lise mezunu teknik eleman alımlarında bize konulan şart beş yıl deneyim, fakat acenteler için bu bir yıl. Bu bize personel istihdamı açısından sorun yaratıyor” dedi. Genç, Hazine’nin kendilerine yeni ürün üretebilme, prim üretebilme ve istihdam yaratabilme şartlarını koştuğunu belirterek “Brokerler olarak ürün geliştiriyoruz hatta yaratıyoruz, hiç akıllara gelemeyecek alanlarda prim üretimi yapıyoruz” dedi. Derneklerine bağlı 100’e yakın kuruluşun olduğunu belirten Genç, “Derneğe bağlı bu kuruluşlar 2000’den fazla kişiye istihdam sağlıyor” diyerek sözlerine, “Sektörde üretilen primin yüzde 12’sini brokerler üretiyor, hedefimiz bu oranı yüzde 20’lere çıkarmak” şeklinde konuştu.

Bütünlüklü ama bireysel projeleri seviyorum

25 yıldır sigortacılık yaptığını belirten Mehmet Genç, “2004 yılında brokerliğe geçtim ve 2005 yılından bu yana bilfiil brokerlik yapıyorum. Fransız şirket April ile 2009 yılında ortaklık kararı aldık ve beş yıldır çok başarılı bir yönetim gerçekleştiriyoruz” dedi. Fransız şirketle birleşmelerinin sebebini, şirketin niş poliçeler satması olduğunu belirten Genç, kendisinin de bireysel çalışmayı sevdiğini söyleyerek, “Ben ‘aile sigortacılığı’ kavramına sağdık kaldım. Bir ailenin evini, yazlığını, arabasını, sağlığını sigortalamayı, yani bütünlüklü ve bireysel işleri çok seviyorum” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER