IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Önümüzdeki 10 yıl içinde yapay zekanın yaygın kullanımıyla ortaya çıkacak etik ve hukuki riskler, biyoteknolojik gelişmeler, iklim krizine bağlı artan doğal afetler ve jeopolitik belirsizlikler, iş dünyasını şekillendirecek en büyük risk faktörleri olacak” dedi.
IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, son 10 yıl içerisinde risk algısının özellikle teknoloji, siber güvenlik ve iklim değişikliği ekseninde büyük bir dönüşüm geçirdiğine dikkat çekti. Çiftçi, “Önceden fiziksel varlıkların güvenliği ve operasyonel riskler öne çıkarken, bugün veri güvenliği, siber saldırılar, yapay zeka ile ilişkili riskler ve küresel salgınlar gibi dinamik tehditler iş dünyasının öncelikli gündemi haline geldi. Önümüzdeki 10 yıl içinde ise yapay zekanın yaygın kullanımıyla ortaya çıkacak etik ve hukuki riskler, biyoteknolojik gelişmeler, iklim krizine bağlı artan doğal afetler ve jeopolitik belirsizlikler iş dünyasını şekillendirecek en büyük risk faktörleri olarak öngörülüyor” dedi.
Dijital varlıkların da güvence altına alınması gerekiyor
Dijitalleşme sürecinin risk algısını hızlı değişen teknolojiye adapte olma zorunluluğu ve siber tehditlerin artışı yönünde dönüştürdüğünü belirten Murat Çiftçi, şöyle devam etti: “Şirketler artık yalnızca fiziksel varlıklarını değil, dijital varlıklarını, müşteri verilerini ve iş süreçlerini de güvence altına almak zorunda. Dijital altyapılardaki açıklar, siber saldırılar ve veri ihlalleri, sigorta poliçelerinde siber risk teminatlarının hızla önem kazanmasına yol açtı. Öte yandan, dijitalleşme iş süreçlerini daha verimli hale getirirken, otomasyon ve yapay zeka destekli risk analitiği sayesinde sigorta sektörü, riskleri daha doğru analiz edip poliçeleri daha özelleştirilmiş şekilde sunma imkânı buluyor. Sonuç olarak, iş hayatı dijitalleşmeyle hız ve verimlilik kazanırken, aynı zamanda yeni nesil riskleri yönetme sorumluluğunu da üstlenmek zorunda.”