İstanbul’da, 18 Temmuz’da yaşanan sel afetinin izleri henüz yeni yeni siliniyorken, vatandaş 27 Temmuz’da bir daha karanlık bir gün geçirdi. Birçok ev, iş yeri ve araç şiddetli yağış, fırtına ve ardından gelen dolu nedeniyle hasar gördü. Yaşanan bu afet ise sigortalı olmanın önemini bir kez daha hatırlattı.
SİGORTAMEDYA
İstanbul, 18 Temmuz’da şiddetli yağışın etkisi altında kalmış ve bazı bölgeler sele teslim olmuştu. İki hafta önce yaşanan afet, 27 Temmuz’da bir daha İstanbullunun kapısını çaldı. 27 Temmuz akşamı saat 18.00 sıralarında her yer tamamen karanlığa büründü. Şiddetlenen yağış, fırtına ve ardından gelen dolu hayatı bir anda felç etti. Yoğun yağış nedeniyle binlerce iş yeri ve evi su bastı. Yumurta büyüklüğünde yağan dolu, ev ve arabaların camlarının kırılmasına neden oldu. Ayrıca binaların dış cephe kaplamaları döküldü. Fırtınanın şiddetine dayanamayan ağaçlar devrildi, binaların çatıları uçtu. Düşen yıldırımlar yangın çıkmasına neden oldu. İstanbulluya kabus yaşatan fırtına ve sağanak, havayollarını da vurdu. Bazı uçakların dolu isabet etmesi sonucu burnu aşındı, kokpit camları çatladı.
Araçları, konutları ve iş yerleri hasara uğrayan vatandaşlar, sel ve fırtına teminatı bulunan sigorta poliçeleri (konut, işyeri, kasko) sayesinde zararlarını karşılamaya başladı. Sigorta şirketleri 18 Temmuz’da yaşanan afetin izlerini silmeye devam ederken, şimdi 27 Temmuz’da gerçekleşen felaketin yaralarını sarıyor. 18 Temmuz’da şiddetli yağışın neden olduğu sel felaketi, tahminlere göre 200 milyon TL’yi aşkın sigortalı hasara neden oldu. Yaşanan ikinci afetin de bu rakamdan aşağı kalmayacağı öngörülüyor.
İklim değişikliği sel, kuraklık, don ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sayısını ve şiddetini artıracağını gösteriyor. Bu öngörü ise maddi hasarları en aza indirmek için sigortanın önemine bir kez daha dikkat çekiyor. Yaşanan felaketlerden ders çıkarmak, karşılaşılabilecek afetler öncesi sigorta ile bir güvence sağlamak gerekiyor. Unutmamak gerekir ki, yıllık cüzi bir miktar prim ödeyerek sahip olacağız sigorta poliçesi, zor gününüzde kurtarıcınız oluyor.
Trafik sigortası değil, kasko karşılıyor
Su baskını, fırtına veya dolu gibi afet hasarlarını trafik sigortası değil, kasko sigortası karşılıyor. Kasko sigortası, motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında, hareket halinde ya da dururken hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda maddi kayıpları telafi ediyor.
Dört çeşit kasko sigortası bulunuyor: Dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko. Genişletilmiş kaskoda ek teminatlardan bazıları yer alırken, tam kaskoda ek teminatlarla alınabilen risklerin hepsine teminat sunuluyor.
Ek teminatlar ise şöyle sıralanıyor:
- Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma, bakımsızlık nedeniyle meydana gelen zararlar,
- Sel ve su baskını ile meydana gelen zararlar,
- Araç anahtarının ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda ele geçirilmesiyle aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek hasarlar
- Taşıtın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza, kırılmalar ve lastiklerde meydana gelen zararlar
- Deprem, toprak kayması, fırtına dolu, yıldırım veya yanardağ püskürmesi nedeni ile meydana gelen zararlar,
- Grev, lokavt, halk hareketleri
- Kemirgen hayvanların vereceği zararlar
Mini onarım teminatı olmazsa olmaz…
Kasko sigortasının en öenmli teminatlarından biri şüphesiz mini onarım teminatıdır. Araçtaki ufak bir göçük, çizilme, iç döşeme tamiri veya ön cam tamiri gibi durumlar herhangi bir bedel ödenmeden poliçe kapsamında onarılır. Kasko poliçenizdeki “mini onarım” teminatı şu hasarları karşılıyor:
- Boyasız kaporta göçük düzeltme
- Boya Hasarlı Kaporta Göçük Düzeltme
- Boya tamiri
- Ön cam tamiri
- Leke Tamiri
Fırtına ve sel teminatlarını unutmayın
Konut sigortalarında içerikler sigorta şirketlerine göre farklılık göstermekle birlikte ortak teminat yangın teminatıdır. Poliçeler, ek teminatlarla zenginleştirilebiliyor. Bu teminatlar ise şöyle sıralanıyor:
- Sel/su baskını
- Cam kırılması
- Ferdi kaza
- Hırsızlık
- Yardım hizmetleri
- Fırtına
- Duman
- Kar ağırlığı
- Grev, lokavt, halk hareketleri
- Dahili su
- Araç çarpması
İş yerlerine güvence
İş yerlerine sunulan paket poliçelerde ise şu risklere teminat sunuluyor:
- Yangın, yıldırım, infilak
- Yer kayması
- Deprem
- Fırtına
- Kar ağırlığı
- Sel, su baskını
- Dahili su
- Kara, hava, deniz taşıtları çarpması
- İş durması
- Kira kaybı
- Grev, lokavt
- Kargaşalık, halk hareketleri, terör
- Hırsızlık
- Nakit para ve kıymetli evrak hırsızlığı
- Emniyeti suiistimal
- Hukuksal koruma