Uzmanlar sele, doluya, fırtına hatta hortuma karşı vatandaşı uyarmaya devam ediyor. Her hava karardığında panik olmaktansa sigorta yaptırarak endişelerin önüne geçmek mümkün. Çünkü sigorta şirketleri sundukları konut, iş yeri, araç ya da tarım poliçeleri ile olası risklere karşı teminat veriyor, zararların minimuma inmesini sağlıyor.
HAYATIMIZ SİGORTALI
Dolu, fırtına, sel geldi geçti, ama izleri hala birçok yerden silinmedi. Sokaklarda yürüdüğümüzde hala birçok evin silahla taranmış gibi mantolamalarının hasar gördüğünü, araçların üzerinde göçükler olduğunu görüyoruz. Dua ediyoruz ki o afette bir cana zarar gelmedi. Maddi zararlar sigorta şirketlerinde bir bir siliniyor. Sigortası olanlar bu konuda oldukça şanslıydı…
İklime bağlı doğal afetlerde önemli oranda artış var. Sigma’nın 2017 yılı verilerine göre; 2016 yılındaki afetlerin yüzde 92’si iklim değişikliğinden kaynaklandı.
Doğal afetler sonucu meydana gelen ekonomik kayıpların önemli bir bölümü, konut, işyeri, trafik, tarım, sağlık gibi birçok branşta hizmet veren sigorta sektörü tarafından karşılandı. Ülkemizde en çok karşılaştığımız doğal afetler arasında ilk sıralarda yer alan sel felaketinde yılda 150 milyon TL’nin üzerinde maddi kayıp yaşanıyor. Hatta bu yıl, yaşanan doğal afetlerin ardından bu rakam ortalamayı oldukça aşmış durumda diyebiliriz.
Türkiye Sigorta Birliği’nin ağustos ayı başında yayımladığı verilere göre, 18 Temmuz’da İstanbul’da yaşanan sel felaketinin ardından sektörde faaliyet gösteren sigorta şirketlerine başvuran vatandaşlar tarafından, 7 bin adet ve toplam 116 milyon TL’lik hasar bildirimi yapıldı. 27 Temmuz tarihinde yine İstanbul’da yaşanan sel felaketinde ise bu rakam hasar adedinde 22 bin, hasar bildiriminde ise 168 milyon TL oldu. 21 Temmuz’da Gökova’da yaşanan depremin ardından ise 800 adet hasar başvurusu ve 12 milyon TL’lik hasar ödemesi başvurusu yapıldı.
Risk giderek büyüyor
Küresel ısınma, iklim değişikliği devam ediyorken böyle bir riskin bir daha yaşanmayacağının garantisini verebilir miyiz? Tabii ki hayır. Sel de dolu da fırtına da hatta hortum bile her an canımıza ya da malımıza zarar verebilir. Uzun zaman önce sel haberi görüntüleri, bodrum katlardan kova ile su boşaltan insanlardan ibaretti. Ancak iklim değişiklikleri ve araç sayısındaki artış sonucu artık her sel felaketinde yollarda yüzen, kapalı otoparklarda mahsur kalan araçlar da haber olmaya başladı. Bu tür durumlara karşı hazırlıklı olmak için öncelikle kasko, konut ve iş yeri sigortalarını yaptırmak ve bu teminatları standart olarak veren şirketleri ve poliçeleri tercih etmek lazım.
Afetler dolayısıyla yaşanan can ve mal kayıpları kişilerin dikkatini bu alana çekiyor. Sigorta sektöründen hayatı kolaylaştırmak adına destek almayanlar, maddi ve manevi korumak istediklerini, bu tip doğa olayları risklerinden sakınmak için sigorta yaptırmaya başlıyor.
[news_list display=”category” category=”82″ count=”1″ excerpt_length=”140″ show_more=”off”]
Bunlara dikkat!
- Sigortalılar poliçenin oluşturulmasından önce ihtiyaçlarını belirlemeli
- Hata yapmamak için sigorta aracılarından veya sigorta şirketlerinden destek almalı
- Poliçe aşamasında sigortacıya eksiksiz olarak bilgileri iletmeli
- Risklerini karşılayacak limitlerde teminat almalı
- Seçtikleri teminatlara ait bilgilerin poliçede eksiksiz ve doğru olarak yer alıp almadığını kontrol etmeli
- Hasar anında poliçenin nasıl devreye gireceği gibi konularda bilgi edinmeli
Poliçesini aldığı gün dolu yağdı
Dolu öncesi işittiğim bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Televizyon kanalları, haber siteleri dolu ve sel afetinin yaşanacağıyla ilgili uyarıları yaptıktan sonra bir vatandaş hemen acentesinin yolunu tutmuş. Evini aracını afet yaşanmadan bir gün öncesi doluya karşı sigortalatmış. Sigortaları öğlen saat 12.00 gibi onaylanmış ve başlamış. Aynı günün akşamı saat 17.00 gibi dolu yağışı başlamış.
Vatandaşın aracı doluda hasar görmüş. Ve zararı sigortasınca karşılanmış. Şimdi vatandaş “İyi ki sigorta yaptırmışım” diyor. Kim bilir belki de sigorta yaptırmamış olsaydı sigorta priminin kat be kat üzerinde hasar masrafı ödemiş olacaktı. Sadece araçlar için geçerli değil bu durum, evinin çatısı uçanlar, camları kırılanlar, evini su basanlar da sigortalıysa eğer poliçelerinden yararlandı.
Bu risklere karşı hangi sigortaları yaptırabilirsiniz?
[quote color=”#0d0011″ bgcolor=”#efefef” bcolor=”#dd3333″ arrow=”yes”]
Eviniz için: Konut Sigortası
İş yeriniz için: İş Yeri Paket sigortası
Aracınız için: Kasko Sigortası
Tarım alanları için: Devlet Destekli Tarım Sigortaları
[/quote]
Sigorta ile zararlar minimuma iniyor
Sonbaharın ortasındayız ve sele dönüşecek yağmurları, fırtınayı bekliyoruz diyebilirim. Bu aylarda her birimiz teyakkuzdayız. Her birimiz gerekli önlemleri önceden almalıyız. Bu önlemlerin birincisi ise sigorta yaptırmak. Yaşanan afetler yıkımlara neden olurken sigorta şirketleri sundukları konut, işyeri, araç ya da tarım poliçelerinde bu risklere karşı teminat veriyor; zararların minimuma inmesini sağlıyor.
Sel, fırtına, hortum ve dolu riskleri aynı zamanda yangın sigortası genel şartlarınca ek sözleşmeyle temin edilecek risklerden. Sigortalılar konut ve iş yerleri için yangın sigorta poliçelerini veya araçları için kasko poliçelerini satın alırken bu teminatları ek teminat olarak primini ödeyerek temin edebilirler.
“Ev veya iş yeri adreslerinde hasar tespiti yaptık”
Sigorta ürünleri ek teminatlarla birbirinden ayrışıyor. Kasko sigortası doğal afet risklerine karşı güvence sunarken; trafik sigortası doğal afetlere bağlı oluşacak riskleri güvence altına almıyor. Konut ve iş yeri sigortalarına baktığımızda da poliçelerin genel olarak dar kapsamlı, standart teminatlı ve geniş kapsamlı olarak sınıflandırıldığını ve kapsamlarına göre teminatların da farklılaştığını görüyoruz. Dolayısıyla sel, fırtına, şiddetli kar yağışı ve dolu gibi doğa olayları genel olarak poliçe kapsamında yer almakla beraber, tüketicilerimizin tercih ettiği poliçe türüne göre teminat kapsamları belirleniyor.
Temmuz ayında, mevsim normalleri dışında yaşadığımız beklenmedik hava muhalefetleri şehrin birçok noktasının su basmasına, ulaşımın ciddi biçimde aksamasına ve birçok ev, iş yeri ve aracın hasar görmesine yol açtı. Bizler, dolu ve selin yol açtığı kasko hasarlarında, servislerde yaşanan aşırı yoğunluktan kaynaklanabilecek gecikmeleri önlemek için tüketicilerimizin ev veya iş yeri adreslerinde hasar tespiti yaptık. Hasar tespiti çalışması sonucu belirlenen tutarı ise çok hızlı bir şekilde hesaplarına ödeyerek, müşterilerimizin mağduriyetlerini asgari düzeye indirdik. Bununla beraber, kasko poliçesi müşterilerimizi yaşanan bu dolu felaketinden kaynaklı göçük hasarları karşısında ek bir güvence altına alarak, bu hasarların onarımlarını anlaşmalı servislerimizde yaptıran veya hasar tutarının ödemesini hasar tespiti sonrası şirketimizden nakden alan müşterilerimize, poliçelerinin Ergo’dan yenilenmesi durumunda kasko hasarsızlık indirimini korumayı vaat ediyoruz.
Bu riskler muafiyetli mi?
Afetlerin yaratabileceği kayıplardan korunmak isteyen bir tüketici poliçesini yenilerken iki ana duruma özellikle dikkat etmeli. Bunlardan ilki poliçesinde olup olmaması, ikincisi muafiyetli, belirli bir limit ile sınırlandırılıp sınırlandırılmadığı, diğer değişle muafiyetsiz güvence altına alınıp alınmadığıdır. Ek teminat olarak sunulan riskler, tercihe göre bazı tekliflerde prim tutarını düşürme etkisi göz önünde bulundurularak, “muafiyetli” olarak tercih edilebiliyor. Muafiyetli teklifler, primde avantaj sağlıyor, ama hasar esnasında özellikle büyük hasarların gerçekleştiği durumlarda önemli kesintilere yol açıyor.
Poliçelerinizi gözden geçirin
Poliçelerin birçoğunda sel, dolu, fırtına, hortum gibi bu teminatlar standart olarak sunuluyor, ancak yine de sigortalılar satın aldıkları poliçelerde bu teminatların olup olmadığını kontrol etmeli. Devlet Destekli Tarım Sigortaları’nda hortum teminat altına alınabiliyor. Hortum riski fırtına teminatının kapsamında yer alabiliyor. Genel şartlar kapsamında 10 metre yükseklikteki hızı saniyede 17.1 metre 7 bofordan esen rüzgarlar fırtına tanımına giriyor ve teminat veriliyor. Hortum olaylarında da rüzgar hızı minimum 8 bofor seviyesinde olduğundan hortum riski de sigorta kapsamına giriyor.
Sizin yapmanız gereken sel, dolu, fırtına ya da hortum riskine karşı teminat altında mısınız öncelikle poliçelerinizi gözden geçirmek. Eğer bu risklerden biri dahi kapsamda değilse hemen acente ya da sigorta şirketinizle irtibata geçerek poliçenize ek teminatlar isteyin. Fakat ilk defa sigorta yaptıracaksanız da bu risklerin poliçenizde olup olmadığını mutlaka kontrol edin, sonra poliçenize onay verin.
Konut, işyeri poliçelerinde bu riskler genellikle “ek teminat” olarak adlandırılan ve ayrıca ilave edilmesi gereken teminatlar arasında bulunuyor. Öncelikle bu olaylar neticesinde oluşacak hasarın kapsamda olması için ilgili teminatların poliçeye dâhil edildiğinden emin olmak gerekiyor.
“İhtiyaçlara göre, esnek, özelleştirilebilir ürünler sunuyoruz”
Müşterimizin her daim yanında olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Sel, fırtına, hortum, dolu gibi bir afet yaşandığında müşterimizin evlerinde, işyerlerinde veya araçlarında oluşan hasarları da teminatları kapsamında karşılıyoruz. Hizmetlerimizi ihtiyaçlara göre, esnek, özelleştirilebilir seçeneklerle sunuyoruz. Müşterilerimiz sel/su baskını, fırtına, dahili su ve doluya karşı evlerini, konutlarını, site ortak alanlarını yangın paketi ürünlerimizle sigortalatabilirler. Bu teminatları, bazı ürünlerde otomatik bazı ürünlerde müşterinin seçimine bırakıyoruz. Tüm ev sigortası, eşyam sigortası, tüm işyeri sigortası ve site paket sigortası şeklinde ürünlerimiz bulunuyor.
Allianz Türkiye olarak önceliğimiz, hızlı ve etkin servis ile müşterilerimizin memnuniyetini en üst düzeyde sağlayabilmek. Bu kapsamda sigortalılarımız hasar dosyalarıyla ilgili süreçleri, “Allianz’ım” isimli mobil uygulamamız üzerinden ya da web sitemiz, çağrı merkezimiz ve acentelerimiz gibi diledikleri kanallardan kolayca takip edebiliyorlar. Ayrıca mobil uygulamamız ya da web sitemizden başvurularını takip edebiliyor, varsa eksik evraklarının listesini görebiliyor ve gereken bu evrakları çok hızlı ve kolay bir şekilde yükleyerek dosya sürecinin daha hızlı sonlandırılmasını sağlayabiliyor. Bunların yanında, kısa bir süre önce hayata geçirdiğimiz Mobil Hasar Danışmanı mobil uygulamamız sayesinde, konut ya da araçlarında ufak çaplı hasar bulunan sigortalılarımız, bu uygulama üzerinden teknik hasar uzmanlarımız ile video görüşmesi gerçekleştirebiliyor ve hasar tazminatının en kısa sürede ödenebilmesi için gerekli yönlendirmeleri alabiliyorlar.
Eksik hasar ödemesi almamak için…
Sel riski, doğal afetler arasında deprem riskinden sonra en başta gelse de aslında yapılan meteorolojik uyarılar sayesinde önceden önlem alınabildiğinden olası can ve mal kayıplarını azaltmak mümkün. Bu önlemlerden biri de tabii ki sigorta güvencesi altına alınabilmek. Yaşanan sel, hortum gibi riskler yıkımlara neden olurken sigorta şirketleri sundukları konut, iş yeri ve kasko poliçelerinde sel ve su baskınlarına karşı teminat veriyor. Sel, fırtına, dolu riski poliçelerde açık açık teminat olarak yer alıyor. Sigorta yaptırırken özellikle sel teminatı için rizikonun bina içerisindeki konum bilgisinin (bodrum, giriş, arakat vb.) doğru olmasına dikkat edin, aksi durumda sigortalılar riskin doğru beyan edilmemiş olması nedeniyle eksik hasar ödemesi ile karşılaşabilirler.
Bu dört afetten korunmak isteyen bir tüketici poliçesini yenilerken ya da oluştururken araç, iş yeri ve konut sigorta tekliflerini aldıklarında bu afetleri karşılayan teminatların olup olmadığını mutlaka kontrol etmeliler. Bu teminatlar yoksa veya eksikse acentelerinden talep etmeliler.