21 Kasım 2024, Perşembe
spot_img

‘Bilgilendirme yönetmeliğine aykırı satışlar can yakacak’

SigortaMedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’nda Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı’nın (TSEV) 50. kuruluş yılı ele alındı.

SigortaMedya’nın YouTube kanalı Sigorta Ekranı’nda Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı’nın (TSEV) 50. kuruluş yılı ele alındı. TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan, sigorta sektörünün yakın zamandaki sorunlarının başında bilgilendirme yönetmeliğinin geleceğini söyledi. 

SigortaMedya Editörlerinden Damla Özafşar’ın sorularını yanıtlayan Kalkavan konuşmasına TSEV kuruluş felsefesine anlatarak başladı. Kalkavan “Vakıfların amacı kâr etmek değildir. 1970 yılında ülkemizde bırakın sigorta eğitimini, normal özel eğitim kurumlarının sayısı da son derece azdı. O nedenle sigorta sektöründe var olan sigorta eğitimi açığını gidermek üzere bir vakıf kurma kararı alınmış ve kurucuları Türkiye Sigorta birliği ve Milli Reasürans olmuş. Sektörde çalışmakta olan veya yakın zamanda emekli olmuş deneyimli üstatlardan destek alarak; genç sigortacılara eğitim vermek amacıyla kuruldu” dedi.

TSEV gibi sektöre yönelik eğitim veren kurumlarının zaman içerisinde çoğaldığına dikkat çeken Kalkavan, “Bundan asla şikayetçi değiliz. Rekabet kaliteyi de beraberinde getiriyor. Ayrıca rekabet olmasının fiyatın aşağı gelmesi anlamında sektöre faydası var. Bu da eğitimin tabana yayılmasını sağlıyor” diye konuştu.

Pandemide daha fazla mesai harcadık

Kalkavan, pandemi dönemindeki mesai şekilleri ve eğitimlerle ilgili şunları söyledi: “Pandemi döneminde sektör uzaktan çalıştı ama ofis ortamından daha fazla mesai harcandığını gözlemliyoruz. Ofis ortamında çalışma arkadaşının yanına gidip çay-kahve içmeyi kâr sayan çalışanlar; ev ortamında mutfaktan çay-kahve almaya acele gidip gelmeye başladı. Bu dönemde eğitim anlamında seçenekler azaldı. İnsanlar evde dışarı çıkamadı, bir sosyal yaşamları olmadı. TSEV olarak Nisan-Mayıs aylarında hiç teknik eğitimler koyamadık. ‘Sektörde çalışanlar evde zaten sürekli sigortacılık yapıyorlar, bir de eğitimde sigortayı falan anlatmayalım’ istedik. Bunun üzerine kişisel gelişim eğitimleri koyduk. TSEV tarihinde ilk defa kişisel eğitimlerin yüzdesi, teknik eğitimlerin yüzdesinin birkaç katına çıktı. Ofis yogası ve çocuk yetiştirme gibi kişisel eğitimler verdik. Bunlar bayağı ilgi çekti. Daha önce İstanbul’da ofis ortamında verdiğimiz eğitimleri online olarak artık ülkemizin herhangi bir köşesindeki acentemiz de alacak. Şu anda bizde hiç sınıf eğitimi yok.”

Yeni dönem eğitim programları ile ilgili olarak Temel Sigortacılık Eğitim Programı adı altında 1 yıllık eğitim programları olduğunu söyleyen Kalkavan, “Bu program iki döneme ayrılıyor. İlk döneminde temel sigortacılık bilgilerini anlatıyoruz. İkinci dönemde de branş seçiliyor. Seçilen branşta adaylarımız, uzmanlaşmada ilk adımı atıyorlar” açıklamasını yaptı.

Önümüzdeki ay başlıyor

Kalkavan ayrıca, sigorta sektörünün yakın dönemde en büyük problemlerinden bir tanesinin bilgilendirme yönetmeliği olacağına dikkat çekiyor. Kalkavan, “Bilgilendirme yönetmeliğine aykırı satış yaptığınız için mahkemeye düştüğünüzde ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. İşte bu tip genel unsurları anlattıktan sonra biz sadece bir branş değil; hayat dışında yangın, oto sigortaları, nakliyat ve sağlık; hayat-emeklilik şirketleri için ise hayat, sağlık, ferdi kaza, bireysel emeklilik gibi konuları anlatıp bitireceğimiz bir paket oluyor. Temel Sigortacılık Eğitim Programı’nın 50 ile 70 saat aralığında olmasını planlıyoruz. Önümüzdeki ay buna başlayacağız. Bu eğitime yönelik hazırlıklarımızı yaptık, tam bitirdik ilanlarımızı çıkacaktık. Pandemi başladı, biz de 1 yıllık programımızı online’a çektik. O yüzden bir gecikme oldu. Bu eğitim programı Anadolu’daki sigortacılara çok ciddi katkılar yapacak” diye konuştu.

Sektörde karşılık buluyor

Kalkavan, “Ülkemizde sigortacılığın gelişememesinin sebeplerinin başında yanlış satış geliyor. Siz ürününüzü ve sigortacılığı iyi bilmiyorsanız müşterinin istediği teminatı doğru veremezsiniz. Bu anlamda acenteler de gerekli teveccühü gösterirlerse eğitim programımızın ülke sigortacılığına önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu eğitim programının sonunda diploma töreni düzenliyoruz ve verdiğiniz sertifika sektörde karşılık buluyor. İstanbul dışından programa katılmak isteyenler TSEV’in web sitesinden gerekli bilgiyi alabilirler. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden de gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz” dedi.

Kurumlara özel eğitim programları

Pandemi döneminde talep gören eğitimlerle ilgili de bilgi verem Kalkavan, “Nefes alma teknikleri eğitimi ilgi gördü. Nefes alma tekniği ile boğazınızı virüsten temizleyebiliyorsunuz. İnsanlar hep evde kaldığı için ofis yogası ilgi gördü. Şirketlere özel uyguladığımız eğitim programları var. Mesela şirketler bize ‘X departmanımız var. Onlara özel eğitim programı istiyoruz’ diyorlar. Biz de kurumun isteği üzerine önce sınav yapıp nerelerde eksikler olduğunu görüyoruz. Daha sonra o eksikliklerin giderilmesi için eğitim programları uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

Aktüerya önemli bir meslek haline geldi

Kalkavan açıklamasını şöyle tamamladı: “Bir yıllık eğitim programımızın dışında İleri Düzey Sigortacılık Programı eğitimi, gündeme göre bir-iki gün süren kısa eğitim programları da düzenliyoruz. Aktüerlik çok önemli bir meslek dalı haline geldi. Hangi bölümü okuduğu önem taşımıyor. Matematiğe yatkın ve İngilizcesi olan adaylara aktüer olmalarını tavsiye ediyorum. Dolgun ücretleri var ve ülkemizde aktüer açığı oldukça fazla. TSEV olarak aktüerya sınavlarına da hazırlıyoruz. Sigortacılığa yeni başlayanlar için de ‘Sigorta nedir, nasıl işler?’ şeklinde oryantasyon eğitimleri de veriyoruz. Yeni başlayanların kafasında ‘Sigortacılık böyle işliyor’ şeklinde bir düşünce oluşuyor. Programımıza sektör dışından da katılanlar oluyor.” 

Yayının tamamını izlemek için linke tıklayınız:

SİGORTA EKRANI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER