“Asrın Felaketi” olarak tanımlana ve 11 şehrimizde büyük yaralar açan Kahramanmaraş depremleri sigorta şirketlerinin karlılığını etkiledi. Munich Re, Talanx Group, Mapfre Re bilançolarında depremlerin karlılık üzerindeki etkisi dikkat çekici…
SİGORTAMEDYA ÖZEL
Türkiye’nin 11 ilinde büyük bir yıkıma neden olan, 50 binden can kaybının yaşandığı, binlerce binanın yıkıldığı, sanayinin ağır yara aldığı, araçların ağır hasara uğradağı, yolların, havalimanlarının, hastanelerin kullanılamaz hale geldiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin, ekonomik faturası gün geçtikçe netleşiyor. Uluslarası reasürans şirketlerinin açıkladığı ilk çeyrek bilançolarında da deprem önemli bir etki yarattı. Şirketlerin ilk çeyrek bilançolarında “Asrın Felaketi” olarak tanımlalan deprem net karlarda düşüşe neden oldu. Şirketler, bilançolarında ‘kayıp beklenenden daha büyük’ vurgusu yaparak ‘Yakın tarihte gördüğümüz en büyük felaketlerden biri oldu” değerlendirmesi yaptı.
Grubun en büyük kaybı Kahramanmaraş depremlerinden kaynaklandı
Talanx Grup, 2023’ün ilk çeyreğinde net gelirinin yüzde 31 artarak 423 milyon euroya ulaştığını açıkladı. Grup, ilk çeyrek sonuçlarında yaşanan doğal afetlerin önemli bir etkisi olduğunu belirtti. Birincil Sigorta, şirketin net gelirine yüzde 42,7, reasürans ise yüzde 57,3 katkıda bulundu. Talanx’ın tek başına uğradığı en büyük kayıbın Kahramanmaraş depremleri kaynaklı olduğu belirtildi. Depremin neden olduğu kaybın 249 milyon euroyu bulduğu açıklandı. Bu rakam grubun tamamındaki en büyük tek kayıp olarak nitelendirildi. Talanx CFO’su Jan Wicke, “Türkiye Depremi, ilk çeyrek büyük kayıplarının yaklaşık yüzde 60’ından sorumlu. Talanx, Türkiye’deki depremden kaynaklanan 249 milyon euroluk zarara rağmen yüksek ilk çeyrek geliri bildirdi” açıklamasını yaptı.
Depremler Munich Re’ye 600 milyon euroya mal oldu
Alman reasürans devi Munich Re, Türkiye’yi vuran yıkıcı depremlerle bağlantılı olarak ilk çeyrek karında düşüş kaydettiğini açıkladı. Risklere karşı sigorta şirketlerini kapsayan grup, net karının Ocak-Mart döneminde yıllık bazda yüzde 14 düşüşle 1,27 milyar euroya düştüğünü söyledi. İlk çeyrekte doğal afetlerden kaynaklanan kaybın 870 milyon euro olduğunu açıklayan Munich Re’nin Finans Direktörü (CFO) Christoph Jurecka, “beklenenden daha yüksek” değerlendirmesi yaptı. Jurecka, “6 Şubat’ta Türkiye’nin güneydoğusunu kasıp kavuran şiddetli depremler , Suriye’yi de şiddetli bir şekilde vurdu. 50.000’den fazla insanı öldürdü, yüzbinlerce binayı yerle bir etti ve ciddi altyapı hasarına yol açtı.
Yalnızca Münih Re’ye 600 milyon euroya mal olan felaket “yakın tarihte gördüğümüz en büyük felaketlerden biri oldu” açıklamasını yaptı.
MAPFRE RE’nin ilk çeyrek net karı yüzde 9 düştü
İspanya merkezli küresel reasürör/sigorta şirketi Mapfre’nin ilk çeyrek sonuçları da yaşanan depremden etkilendi. MAPFRE’nin reasürans kolu MAPFRE RE için Türkiye’deki depremin maliyetinin, gruba 72 milyon euro net etki ile birlikte 102 milyon euro olduğu belirtildi. Şirket, Türkiye’deki depremden kaynaklanan kayıpların baskı oluşturması nedeniyle, ilk çeyrek için net karı önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9 düşüşle 33,4 milyon euro net sonuç bildirdi.