Türkiye Sigorta Birliği, sigorta farkındalığı ve bilinçlendirme faaliyetlerini hazırladığı ‘İyi ki Sigortalıyım’ video serisi ile sürdürüyor. İçerikleri SigortaMedya tarafından hazırlanan videoların ikincisinin konusu Bireysel Emeklilik Sistemi’ydi. Programda konunun uzmanları sistemi, avantajlarını ve fon getirilerini anlattı.
Türkiye Sigorta Birliği’nin sigorta farkındalığını artırmak amacıyla başlattığı ‘İyi ki Sigortalıyım’ video serisi devam ediyor. İçerikleri SigortaMedya tarafından hazırlanan ‘İyi ki Sigortalıyım” videolarının ikincisi ‘Bireysel Emeklilik Sistemi’ni içeriyor. Sosyal mecralarda yayına giren programda Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Allianz Yaşam ve Emeklilik & Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Fırat Kuruca ve Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu‘nun Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili merak edilenleri anlatıyor. Programda ayrıca, memnun sigortalılara ve onların neden bir tasarruf aracı olarak BES’i tercih ettiklerine de yer veriliyor.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez: Kadınlar sahiplenirse BES daha da büyür
BES’te bugün itibariyle 150 milyara ulaşan bir fon büyüklüğünün oluştuğunu belirten TSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez, programda “Otomatik Katılım Sistemi’ni de dâhil ettiğinizde 11 milyar da buradan geliyor. Yani 165 milyarı aşan bir fon büyüklüğünden bahsediyoruz. Bunun yanında BES’te 7 milyon, OKS’de ise 6 milyon katılımcı var. Bu rakamlar gösteriyor ki BES toplumda kabul görmüş bir sistem” diye konuştu.
Türkölmez, programda ayrıca BES konusunda kadınlara önemli rol düştüğünü söylüyor ve ekliyor: “Türkiye’de tasarruf bilincine sahip olan ve aile içindeki tasarrufun artmasında önemli katkısı olan kadınlarımız bu işi sahiplenirse daha da büyük rakamlara ulaşabiliriz.” Dünyada da Türkiye’de de genç neslin emekliliği çok uzak bir şeymiş gibi düşündüklerine dikkat çeken Türkölmez; “Oysa şimdiden yapılan küçük tasarruflar gelecek için önemli bir destek sağlıyor. Benim gençlere tavsiyem şu. BES’e baktığımızda yüzde 25’lik devlet katkısı gençler de dâhil olmak üzere 18 yaşını aşmış herkese var. Bunun yanında son iki yılın fon getirilerine bakıyoruz. Oldukça yüksek. Bu yıl fonların ortalama yüzde 30 getiri sağladığı gözleniyor. Bunun yanında küçük küçük biriktiriyorsunuz. Tüm bu avantajları iyi değerlendirmek gelecek için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
Ülkenin finansmanına katkıda bulunuyoruz
BES’te daha gidilecek yol olduğunun da altını çizen Türkölmez, fonlarda yapılan yatırımın yüzde 20’sinin altında değerlendirildiğini söyledi. Türkölmez, “Yüzde 5-10’u hisse senedinde geri kalanı ise devlet tahvili ve bonosunda değerlendirildiğini görüyoruz. Bu hali ile BES Türkiye’nin yurt içi ve yurtdışı finansmana önemli katkıda bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda BES’in tasarruf araçları arasında payını artıracağını düşünüyoruz.”
Taylan Türkölmez, programda özellikle BES katılımcılarının merak ettiği, “Fonlar nasıl yönetiliyor? sorusunun da yanıtını verdi. Türkölmez, “BES fonlarının her biri kendilerine münhasır bir şirket gibi yönetiliyor. Her birinin kendi bilançosu ve denetim süreci var. Her bir BES fonunun bilgileri her akşam SPK’ya aktarılıyor. Bunun yanında Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) var. Tüm datalar burada toplanıyor. Diğer taraftan Takasbank ve EGM’nin bunları her gün kontrol ettiği bir datadan bahsediyoruz. Ben katılımcılara buradan sesleniyorum. Her gün Takasbank’ı ya da EGM’yi arayıp fonların nasıl değerlendirildiği ile ilgili bilgi alabilir. Çok güvenli ve şeffaf bir sistem var” değerlendirmesinde bulundu.
Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Fırat Kuruca: Son 5 yılda BES’in bilinirliği daha da arttı
Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı Fırat Kuruca’ya göre BES’in bilinirliği son 5 yılda önemli oranda arttı. “Şu anda topumun büyük bir kısmında genci ve yaşlısı olsun yüzde 80’e varan oranda sigorta farkındalığı görüyoruz” diyen Kuruca, ülke olarak sigorta farkındalığında iyi bir noktaya gelindiğine dikkat çekti.
Tüm dünyada BES benzeri birikimlerle tasarruf yapıldığını ve bu sayede hem toplumun ve hem de ülke ekonomisinin daha güçlü hale geldiğine dikkat çeken Kuruca, şöyle devam etti: “Bir birey ya da ülke olarak tasarruf yapılacağı zaman genelde daha uzun vadeli ve daha çeşitli alternatifleri olan yatırım yöntemleri tercih ediliyor. Çünkü bu sayede herkes için ciddi yarar sağlıyor. Gelişmiş piyasalarda da Türkiye’de de elde edilen rakamlar bunun doğru olduğunu ispat ediyor. BES’in 16 yıllık tarihine baktığımızda da getirilerin enflasyonu ciddi oranda yendiğimiz dikkat çekiyor. BES fonları bugün enflasyonun yüzde 4 üzerinde bir getiri sağladığı görülüyor.”
En güvenli yatırım enstrümanı
BES’in en güvenli yatırım enstrümanı olduğuna da dikkat çeken Kuruca, “Çünkü katılımcılara ödediği para, pirimler ve katkı payları anında ilgili yatırım fonuna yönlendiriliyor. Altınsa altın, hisse senedi ise hisse senedi. Birikimler birçok farklı yatırım aracında değerlendiriliyor” dedi.
Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu: BES tasarruf bilincimizi geliştirdi
Programda Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu da BES’in ülke ve katılımcıya verdiği desteğe dikkat çekti. “BES ülke ekonomisi açısından hem de birey ve aile açısından önemli bir sistem olarak karşımıza çıktı” diyen Uzunoğlu, bu sayede tasarruf bilincimizin geliştiğine vurgu yaptı. BES’te ciddi bir fon birikimi olduğunu kaydeden Uzunoğlu, “Bu fonlar uzman kişiler tarafından değerlendiriliyor. Özellikle finansal okuryazarlığı düşük olanlar ya da tek başına fon yönetimi konusunda yetersiz olanlar BES sayesinde profesyonel hizmetten faydalanmış oluyor” dedi.
Disiplinli bir şekilde birikim yapıyorsunuz
Programda BES’in avantajlarını da sıralayan Uzunoğlu, şöyle devam etti: “Erken yaşta biriktirmeye başlıyorsunuz. Disiplinli bir şekilde biriktiriyorsunuz. Çok profesyonel yöneticiler tarafından bu fonlar yönetiliyor ve devlet size katkı sağlıyor. Bu nedenle çok cazip bir sistem. Gelişmemesi mümkün değil. Bu fonların içinde dövizli olanlar, hisse senedi ve altın olanlar var. Bunun yanında karma fonlar da söz konusu. Katılımcı istediğini tercih edebilir.” Uzunoğlu’na göre BES aynı zamanda en güvenli yatırım aracı. Bu fonlardaki enstrümanların Takasbank’ta izlendiğine dikkat çeken Uzunoğlu, “SPK bu fonları sürekli denetliyor. Hem performansları ve içerikleri sürekli denetleniyor. Yani Takasbank gibi bir kurum var arkasında. Devletin güvencesi altında takip edilen fonlar bunlar. Güvenilirliğini tartışmanın anlamı yok zaten” yorumunu yapıyor.
Memnun BES’liler
Kadri Koca (emekli noter): Şirketin temsilcisi sayesinde bu sistemle tanıştım. Onların görüşlerine bilgilendirmelerine güveniyorum. BES’in bir bankaya vadeli mevduat yatırmak kadar güvenli bir yatırım aracı olduğunu düşünüyorum. BES yatırım araçları içinde faizsiz seçenek imkânının da olması benim BES’i tercih etme nedenlerimin başında geliyor. Faizden kaçınmak isteyenler için güzel bir tasarruf aracı.
İbrahim Aydol: BES’le bir arkadaşımın kardeşi sayesinde tanıştım. Hiçbir zaman mesleki birikimimi başka bir bankaya götürmeyi düşünmedim. Çalıştığım şirketten de doğru bir bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti alıyorum. Herkese BES’i öneririm. Çalıştığım şirketten destek gördüm. Sorularımı hep cevapladılar.