Bireysel emeklilik şirketlerinin, emekli katılımcılar için ömür boyu maaş ödenmesini sağlayacak ‘emeklilik iradı’nı yılsonuna kadar piyasaya sunması beklenirken, Hazine Müsteşarlığı da uzun vadeli taahhüt altına girecek şirketlerin finansal risklerini bertaraf edecek 30 yıl vadeli devlet tahvillerini hazırladı.
ALP SÜER / HAYATIMIZ SİGORTALI
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, geçen günlerde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile açıklamalarından da anlaşılacağı gibi BES, yeni hükümetin de ajandasının üst sıralarında yer alıyor. Öncelikle, otomatik katılımla ilgili mevzuat çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirten Şimşek, bir anlamda “otomatik katılım rafa kalkacak” söylentilerine de son vermiş oldu. Bunun dışında, emeklilik şirketlerini meşgul eden bir diğer konu da ‘emeklilik iradı.’ 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını doldurup, BES’ten emekli olan katılımcılara ya da toplu birikimi olup da gelir sigortası satın alan bireylere ömür boyu düzenli gelir ödenmesini sağlayacak söz konusu ürünleri (anüite ürünleri de deniyor) bazı emeklilik şirketlerinin yıl sonuna kadar piyasaya sunması bekleniyor. Şirketlerin, bugüne kadar en büyük çekincelerinden biri de uzun vadeli yatırım yapacakları ‘devlet tahvilleri’nin yokluğuydu.
Tahvil hazır, talep bekliyor
23 Mayıs’ta düzenlenen, SEGEM 5. Ulusal Sigorta Sempozyumu’nda konuşan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdür Vekili Gökhan Karasu, emeklilik şirketlerinin yatırım yapacakları uzun vadeli tahvillerin hazır olduğunu, bu konuda talep beklediklerini dile getirdi. Aynı zamanda, Hazine Müsteşarlığı’nın 26 Nisan’da yayımlanan ‘Yıllık Gelir Sigortalarına Yönelik TÜFE Endeksli Anüite Devlet Tahvilleri Hakkında Sektör Duyurusu’nda da (2016/4) emeklilik şirketlerinin devlet tahvillerine yönelik hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğine işaret edilmişti. Ancak, bu konuda Hazine’nin beklediği talebi henüz yerine getirmeyen şirketlerin, anüite ürünlerini piyasaya sunduktan sonra söz konusu tahvillere talep yaratması bekleniyor.
30 yıl vadeli tahviller, uzun vadeli taahhütlere girecek emeklilik şirketleri için de önemli bir güvence oluşturacak. Enflasyona endeksli tahviller, aynı zamanda şirketlere enflasyonun da üzerinde bir getiri (Enflasyon oranı + 1 puan) sağlayacak. Şirketlerin öncelikle öz sermayeleriyle, sonrasında irat ürünlerini sattıkça elde edecekleri kaynaklarla tahvilleri satın alması bekleniyor.
Tahvillerin ikinci eli olur mu?
“30 yıl vadeli tahvillerin ikinci eli olur mu? Emeklilik şirketleri dışında da diğer kurumlar da tahvillere talep yaratır mı?” soruların yanıtları da merak konusu. Hazine’nin emeklilik şirketleri dışındaki kurumlara da söz konusu tahvilleri satmak isteyeceği kaydediliyor. Ancak, Türkiye gibi yatırım ufkunun çok kısa olduğu bir ülkede emeklilik şirketleri dışından çok talep beklenmiyor.
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan: Emeklilik iradı çıktıktan sonra tahvil alınacak Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, emeklilik şirketlerinin BES’ten emekli olan katılımcılara ömür boyu maaş ödenmesini sağlayacak emeklilik iradı ürünlerini piyasaya sunduktan sonra, 30 yıl vadeli tahvilleri talep edeceklerini söylüyor. Şirketlerin, söz konusu ürünler konusunda da çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Erkan, “Mortalite tabloları üzerinde çalışılıyor. Bu tamamlandıktan sonra şirketlerin de yıl sonuna kadar emeklilik iradı ürünlerini sunacaklarını düşünüyorum” diyor.
30 yıl vadeli tahviller ne fayda sağlayacak?
- Şirketler, gelir sigortası (emeklilik iradı) satın alana ömür boyu maaş ödeyecek. Bu da her yıl enflasyon kadar artacak.
- Emeklilik şirketleri, ömür boyu maaş ödeyecekleri için finansal riskle karşı karşıya.
- Şirketler, uzun vadeli devlet tahvillerine yatırım yaparak bu riski bertaraf edecek.
- Tahviller, şirketlere enflasyonun üzerinde bir getiri de (enflasyon oranı + 1 puan) sağlayacak.